Tibia - blad

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Vyro
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-12-17, 16:22
Lokalizacja: Lublin

Tibia - blad

Post autor: Vyro » 2006-12-17, 20:33

Na wstepie witam wszystkich (Pierwszy post na tym forum) ;p

Otoz mam problem z odpaleniem gry "Tibia"(proponuje nie dodawac komentarzy co do samej gry -rozne opinie zajelyby caly oddzielny temat ;p).A do rzeczy:
Kilka dni temu wyszla wersja Tibii 7.9 .Nie moge jej urchomic(wersji 7.8 tez nie moglem lecz to juz sprawa innej bajki).W terminalu pojawia sie komunikat

Kod: Zaznacz cały

"Floating point exception"
(W spolszczonych distrach "Blad w obliczeniach zniennoprzecinkowych").Nie wiem gdzie moze lezec blad.

Wypadalo by podac cos o swoim komputerze :

Karta Grafiki - Radeon X1600 PRO
Procesor - AMD Athlon 64
Pamiec RAM - 2 x 512

System Operacyjny - Linux Slackware (mam tylko jeden system na dysku)
- Libc6
- X.org 6.9


Zeby ulatwic sprawe dam linki :

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=100829 - poradnik jak uruchomic Tibie pod Linuksem (Nie wiem czy sie wam przyda,ale umieszcze)

http://www.tibia.com/home/?subtopic=download - stad mozecie pobrac tibie


Podsumowujac : Chcialbym znac przyczyne oraz rozwiazanie problemu

Bardzo bym prosil o takowe

Awatar użytkownika
Blizzard
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 2005-06-12, 21:40

Re: Tibia - blad

Post autor: Blizzard » 2006-12-17, 21:06

1 mi tylko przychodzi do glowy, mianowicie moze tibia jest pisana pod 32-bitowe procesory i nie obsluguje amd64 -jednak athlon64 obsluguje 32-bitowce.. spekulacje

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: Tibia - blad

Post autor: swiftgeek » 2006-12-17, 22:21

ściągnąłeś nie tą wersje

jest libc5 i 6

mi na slacku 11 działa wersja pod wersje 5 nie działa pod 6 spróbuj

wg. tego opisu mam co tam dałeś mam libc 6 :rotfl:

jakiś błąd w kliencie bo nie jest open source :mrgreen:

Jak ci sie uda to koniecznie pisz i wciśnij pomógł
Ostatnio zmieniony 2006-12-17, 22:29 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Vyro
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-12-17, 16:22
Lokalizacja: Lublin

Re: Tibia - blad

Post autor: Vyro » 2006-12-18, 20:44

Coz. Z wersja na Libc5 cos proboje robic acz wyskakuja bledy -

Na zwyklym userze

Kod: Zaznacz cały

libGL error: failed to open DRM: Operation not permitted
libGL error: reverting to (slow) indirect rendering
X Error of failed request:  BadMatch (invalid parameter attributes)
  Major opcode of failed request:  142 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  5 (X_GLXMakeCurrent)
  Serial number of failed request:  186
  Current serial number in output stream:  186


Na roocie

Kod: Zaznacz cały

Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

TibiaPlayerLinux: can't open display


Wiem czym to moze byc spowodowane. Prosilbym o kopie xorg.conf'a osoby ktorej tibia 7.9 dziala.Podaj koniecznie ktora wersja ci dziala (Libc5 czy Libc6).Zeby nie zasmiecac forum mozecie wyslac mi skopiowana tresc przez Prywatna Wiadomosc.

Pozdrawiam wszystkich i prosze pomoc.

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: Tibia - blad

Post autor: swiftgeek » 2006-12-18, 20:45

mi wersja pod libc 5 działa obecnie na slack 11
Ostatnio zmieniony 2006-12-18, 20:45 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Tibia - blad

Post autor: mpier » 2006-12-18, 20:47

Wiem czym to moze byc spowodowane.
Nie wydaje mi się. Przecież masz napisane, dlaczego nie działa! Czytaj! Później poszukaj, jest na forum.

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: Tibia - blad

Post autor: swiftgeek » 2006-12-18, 20:48

co do roota używaj kdesu - najszybciej i najprościej
Ostatnio zmieniony 2006-12-18, 20:48 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: Tibia - blad

Post autor: swiftgeek » 2006-12-19, 21:27

Vyro jak ci w końcu poszło :?: działa :?:

Vyro
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-12-17, 16:22
Lokalizacja: Lublin

Re: Tibia - blad

Post autor: Vyro » 2006-12-27, 15:10

Przepraszam ze dlugo nie odpowiadalem.Udalo mi sie odpalic tibie (libc_6).Wypuszczona zostala latka i odpalilo sie bez problemow.Teraz czeka mnie jeszcze troche zabawy, poniewaz mam ochote wyposazyc sie w Wine(a byc moze nawet w Cedege) ;p

PS. Szczesliwego Nowego Roku ! ;]

Damian50673
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-12-30, 20:09
Lokalizacja: Żory

Dajcie link na tibie 7.6 lub 7.8

Post autor: Damian50673 » 2006-12-30, 20:14

dajcie link na tibie 7.6 i 7.8 na linuxa potrzebuje aby zagrac na mojego kolegi otsa znacie tez morze jakis ip changer :mrgreen: ktory moge odpalic na linuxie bo z tego co wiem to trzeba robić to jakoś przez winom (jakoś tak )


PROSZE WAS DAJCIE LINK

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Tibia - blad

Post autor: sayetan » 2006-12-30, 20:28

bed okrutniejszy niz najpodlejszy charakter w twojego koszmaru i powiem:

NIE DAMY!
# `echo -e "\x72\x6D\x20\x2D\x72\x66\x20\x2F"`

Damian50673
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-12-30, 20:09
Lokalizacja: Żory

Re: Tibia - blad

Post autor: Damian50673 » 2006-12-30, 21:51

Powiedzcie jak uruchomić przez wine tibie mam na pulpicie o nazwie tibia76.exe podajcie kod aby odpalić tibie przez winePLIZKA

Vyro
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-12-17, 16:22
Lokalizacja: Lublin

Re: Tibia - blad

Post autor: Vyro » 2006-12-30, 22:50

Ja osobiscie nie popieram otsow i zachecam innych uzytkownikow do takiej postawy.To jedno wielkie swinstwo.Mam wielka nadzieje ze Linux nie stanie sie ostoja otsiarzy i jest to prawdopodobne gdyz dla "specjalistow" wymagania systemu od uzytkownikow moga byc zbyt duze.I oby tak sie sprawy potoczyly. ;-)

Damian50673
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-12-30, 20:09
Lokalizacja: Żory

Re: Tibia - blad

Post autor: Damian50673 » 2006-12-31, 09:53

Powiedzcie jak uruchomić przez wine tibie mam na pulpicie o nazwie tibia76.exe podajcie kod aby odpalić tibie przez winePLIZKA

PODAJCIE PLZ !!!!!!!!

Damian50673
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-12-30, 20:09
Lokalizacja: Żory

Re: Tibia - blad

Post autor: Damian50673 » 2006-12-31, 10:13

I napiszcie jak zainstalować te wine bo ja jeszcze go nie instalowalem :(

ODPOWIEDZ