Mplayer po raz enty

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
coffee_man
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 2006-01-18, 20:35
Lokalizacja: Tworóg
Kontakt:

Mplayer po raz enty

Post autor: coffee_man »

Witam!
MPlayera nie instalowalem po raz pierwszy (kompilacja), ale z wersją 1.0rc1 spotkałem się poraz pierwszy... Mam straszny problem z polskimi znakami (wyświetlają się, ale np zamiast ś pojawia się ż. Kilka wersji wczesniej wystarczyło przerzucić czcionki do /usr/local/share/mplayer/font i już widzieliśmy ładne, cieniowane efekty. Ale czytałem FAQ i inne pomoce (Google prayer) i nic mi nie pomogło...

[Plik config z ~./mplayer]

Kod: Zaznacz cały

# Write your default config options here!
vo=sdl
ao=alsa
fs=no
cache=8192
dr=yes
font=/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf
subfont-autoscale=0
subfont-text-scale=28
subfont-encoding=cp1250
dvd-device=/dev/hdd 
Skopiowalem Windowsowa ARIAL, ale wyglądała strasznie... (piksele aż w oczy kłuły)

[Plik gui.conf z ~./mplayer]

Kod: Zaznacz cały

enable_audio_equ = "no"
vo_driver = "xv"
vo_panscan = "0.000000"
vo_doublebuffering = "yes"
vo_direct_render = "no"
v_framedrop = "0"
v_flip = "0"
v_ni = "no"
v_idx = "-1"
vf_pp = "no"
vf_autoq = "0"
vf_lavc = "no"
ao_driver = "alsa"
ao_volnorm = "no"
softvol = "no"
ao_surround = "no"
ao_extra_stereo = "no"
ao_extra_stereo_coefficient = "1.000000"
dvd_device = "/dev/dvd"
cdrom_device = "/dev/cdrom"
osd_level = "1"
sub_auto_load = "yes"
sub_unicode = "no"
sub_pos = "100"
sub_overlap = "no"
font_factor = "0.750000"
font_name = "/usr/share/fonts/default/Type1/subfont.ttf"
font_encoding = "cp1250"
font_text_scale = "5.000000"
font_osd_scale = "6.000000"
font_blur = "2.000000"
font_outline = "2.000000"
font_autoscale = "1"
cache = "yes"
cache_size = "8192"
playbar = "yes"
load_fullscreen = "no"
show_videowin = "yes"
stopxscreensaver = "no"
autosync = "no"
autosync_size = "0"
gui_skin = "default"
gui_save_pos = "yes"
gui_main_pos_x = "13"
gui_main_pos_y = "592"
gui_video_out_pos_x = "0"
gui_video_out_pos_y = "0"
equ_band_00 = "0.000000"
equ_band_01 = "0.000000"
equ_band_02 = "0.000000"
equ_band_03 = "0.000000"
equ_band_04 = "0.000000"
equ_band_05 = "0.000000"
equ_band_06 = "0.000000"
equ_band_07 = "0.000000"
equ_band_08 = "0.000000"
equ_band_09 = "0.000000"
equ_band_10 = "0.000000"
equ_band_11 = "0.000000"
equ_band_12 = "0.000000"
equ_band_13 = "0.000000"
equ_band_14 = "0.000000"
equ_band_15 = "0.000000"
equ_band_16 = "0.000000"
equ_band_17 = "0.000000"
equ_band_18 = "0.000000"
equ_band_19 = "0.000000"
equ_band_20 = "0.000000"
equ_band_21 = "0.000000"
equ_band_22 = "0.000000"
equ_band_23 = "0.000000"
equ_band_24 = "0.000000"
equ_band_25 = "0.000000"
equ_band_26 = "0.000000"
equ_band_27 = "0.000000"
equ_band_28 = "0.000000"
equ_band_29 = "0.000000"
equ_band_30 = "0.000000"
equ_band_31 = "0.000000"
equ_band_32 = "0.000000"
equ_band_33 = "0.000000"
equ_band_34 = "0.000000"
equ_band_35 = "0.000000"
equ_band_36 = "0.000000"
equ_band_37 = "0.000000"
equ_band_38 = "0.000000"
equ_band_39 = "0.000000"
equ_band_40 = "0.000000"
equ_band_41 = "0.000000"
equ_band_42 = "0.000000"
equ_band_43 = "0.000000"
equ_band_44 = "0.000000"
equ_band_45 = "0.000000"
equ_band_46 = "0.000000"
equ_band_47 = "0.000000"
equ_band_48 = "0.000000"
equ_band_49 = "0.000000"
equ_band_50 = "0.000000"
equ_band_51 = "0.000000"
equ_band_52 = "0.000000"
equ_band_53 = "0.000000"
equ_band_54 = "0.000000"
equ_band_55 = "0.000000"
equ_band_56 = "0.000000"
equ_band_57 = "0.000000"
equ_band_58 = "0.000000"
equ_band_59 = "0.000000"
Ktoś może się doczepić do:

Kod: Zaznacz cały

font_name = "/usr/share/fonts/default/Type1/subfont.ttf"
, ale wyczytałem, żeby czcionkę do tego folderu przerzucić (http://www.linuxfan.pl/dyskusje/pcol.20 ... 10888.php3).

Proszę o pomoc!
I jak można poprawić wygląd czcionek??

ps. zaniepokoił mnie również plik z napisami...

Kod: Zaznacz cały

708}{757}idealny.
{755}{882}- Dziêkujê, panu.|- Weso³ych œwiat, szeregowy.
{1618}{1698}Skoñczy³em.
{1714}{1740}Skoñczy³em.
{1739}{1816}Jeszcze raz.
{1974}{2049}Jeszcze raz.
{2134}{2207}/- Skoñczy³em.|- Skoñczy³em.
{2204}{2264}- Ile razy Cortez?|- 26 z rzêdu.
{2262}{2328}Co byœ zrobi³, gdybym powiedzia³|¿e ciê zabijê za taki numer?
{2325}{2405}- Mówi³em ci, to by³ wypadek.|- Wypadek?
{2402}{2491}Jasne.|Tak, jak spust siê zeœlizgnie.
{2487}{2554}Twoi mili rodzice gdzie mieszkaj¹?
{2552}{2591}- Conger Falls|- Conger Falls.
{2589}{2665}Byliby smutni,|gdyby zamiast synka wys³ano im ciasteczka.
{2662}{2731}Ja powiedzia³bym, ¿e to by³ przypadkowy|wystrza³, spêdzê jakiœ czas w pierdlu...
{2728}{2837}ale zakoñczê to pieprzone czekanie.
{2833}{2939}A nie wiem jak to jest zabiæ cz³owieka.
Ostatnio zmieniony 2006-12-31, 13:16 przez coffee_man, łącznie zmieniany 1 raz.
[center][url=http://tworoginaczej.prv.pl/][img]http://img142.imageshack.us/img142/8149/tworogusebarxw3.jpg[/img][/url][/center]

[center]www.kernelservice.blogspot.com[/center]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: kazalot »

nie wiem co ma wersja mplayera do czcionek ja nie zauwazylem zadnej roznicy caly czas mi dziala wszystko tak samo.
moze wywal
"subfont-encoding=cp1250 "
a zamiast tego wpisz
"subcp=cp1250"

nie znam sie na czcionkach ale mysle ze truetype to co innego niz freetype... aczkolwiek moge sie mylic...
edit:
tak myle sie
Ostatnio zmieniony 2006-12-31, 13:47 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
coffee_man
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 2006-01-18, 20:35
Lokalizacja: Tworóg
Kontakt:

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: coffee_man »

Po tej zmianie zamiast dziwnych znaków mam już tylko "_" :P
Oprócz tego zauważyłem przy włączaniu mplayera coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf doesn't look like a bitmap font description, ignoring.
Nie mogÄ zaÅadowaÄ czcionki: /home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf
[center][url=http://tworoginaczej.prv.pl/][img]http://img142.imageshack.us/img142/8149/tworogusebarxw3.jpg[/img][/url][/center]

[center]www.kernelservice.blogspot.com[/center]

Awatar użytkownika
AroX
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 2005-12-02, 12:43

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: AroX »

Zamiast kombinować z tym subfont.ttf proponuję po prostu podać nazwę jakiejś czcionki z polskimi znakami którą masz w systemie.

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: ethnoe »

Proponuję zmienić linijkę z subcp na:

Kod: Zaznacz cały

subcp=WINDOWS-1250
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: kazalot »

no chwila...jak sie ma:
"Kilka wersji wczesniej wystarczyło przerzucić czcionki do /usr/local/share/mplayer/font"
do
"font=/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf"
jezeli wrzucasz font tam a podajesz ze ma go szukac gdzie indziej to czemu sie dziwisz ze masz:
"/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf doesn't look like a bitmap font description, ignoring."
...
wez czcionke ttf z polskimi znakami nazwij subfont.ttf i wrzuc do .mplayer

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: jacol »

Witam.
Aby fonty działały poprawnie należy wykonać to co jest opisane w kroku 4 pliku: ..../MPlayer-1.0rc1/README. Pozdrawiam jacol
PS. I jeszcze taki wpis dla ułatwienia sobie życia w pliku mplayer.conf:
font = /usr/local/etc/mplayer/subfont.ttf
subcp = cp1250
subfont-text-scale = 3
Aha i jeszcze jedno jak coś nie idzie to zawsze warto zobaczyć co w tym pliku ,,stoi napisane" (README)
Ostatnio zmieniony 2006-12-31, 20:16 przez jacol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
coffee_man
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 2006-01-18, 20:35
Lokalizacja: Tworóg
Kontakt:

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: coffee_man »

kazalot pisze:wez czcionke ttf z polskimi znakami nazwij subfont.ttf i wrzuc do .mplayer
Dokładnie tak robiłem, a efektów nie ma...


A jest możliwe, że mam coś z kodowaniem? Otwieram w kwrite nowy plik txt ściągnięty z netu i wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

{150}{245}T³umaczenie ze s³uchu: Czoper|>>mateo_83@interia.pl gg:2245064<<
{250}{397}Synchro do releasu by Golfi:|The.Wicker.Man.2006.UNRATED.DVDRip.XviD-ALLiANCE
{398}{500}Poprawki i dodana kursywa by Golfi
{2382}{2427}- Dziêki Huck.|- Nie ma sprawy.
{2676}{2701}- Boo.|- Hej!
{2728}{2782}- Przepraszam, zamyœli³em siê.|- Ca³kowicie ciê rozumiem.
{2782}{2898}Próbowa³am ju¿ rozmowy z hamburgerami|i te¿ wpad³am w trans.
{2903}{2937}Gdzie twój przyjaciel?
{3003}{3035}Z³otko!
{3056}{3095}Jedzenie gotowe.
{3330}{3407}"Wszystko jest OK"
{3651}{3718}Poproszê pañskie prawo jazdy|i dowód rejestracyjny.
{3765}{3836}- Wie pan dlaczego zosta³ zatrzymany?|- Tak.
Co z tym może być?
Ostatnio zmieniony 2007-01-01, 18:55 przez coffee_man, łącznie zmieniany 1 raz.
[center][url=http://tworoginaczej.prv.pl/][img]http://img142.imageshack.us/img142/8149/tworogusebarxw3.jpg[/img][/url][/center]

[center]www.kernelservice.blogspot.com[/center]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: kazalot »

/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf doesn't look like a bitmap font description, ignoring.
to sugeruje ze cos zrobiles zle pozbadz sie tego.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: largo3 »

coffee_man pisze:A jest możliwe, że mam coś z kodowaniem? Otwieram w kwrite nowy plik txt ściągnięty z netu i wygląda tak: (..)
Większość napisów do filmów jest w kodowaniu cp 1250 a kwrite probuje otworzyć ten dokument w kodowanie iso-8859-2 ( bądź inne w zależności od kodowania ustawionego w KDE). Poszukaj w opcjach kwrite zmiany kodowania...
Pozdr.
Ostatnio zmieniony 2007-01-01, 19:10 przez largo3, łącznie zmieniany 2 razy.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
coffee_man
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 2006-01-18, 20:35
Lokalizacja: Tworóg
Kontakt:

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: coffee_man »

Przekleje configa...

Kod: Zaznacz cały

# Write your default config options here!
vo=sdl
ao=alsa
fs=no
cache=8192
dr=yes
font=/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf
subfont-autoscale=0
subfont-text-scale=28
subcp=cp1250
dvd-device=/dev/hdd 
Pod nazwą subfont kryje się Windowsowy Arial.
Wpisuje gmplayer
i dostaje:

Kod: Zaznacz cały

/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf doesn't look like a bitmap font description, ignoring.
Nie mogÄ zaÅadowaÄ czcionki: /home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf
...
[center][url=http://tworoginaczej.prv.pl/][img]http://img142.imageshack.us/img142/8149/tworogusebarxw3.jpg[/img][/url][/center]

[center]www.kernelservice.blogspot.com[/center]

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: largo3 »

coffee_man pisze:/home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf doesn't look like a bitmap font description, ignoring.
Nie mogÄ zaÅadowaÄ czcionki: /home/coffee_man/.mplayer/subfont.ttf
MPlayer szuka w tej lokalizacji czcionki bitmapowej a Ty wskazałeś mu czcionkę ttf i stąd błąd.
Pozdr.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

kolert83
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2006-10-16, 18:29
Lokalizacja: Śląsk

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: kolert83 »

Miałem ten sam proble z Mplayerem 1.0pre8 zamiast ś,ą miałem ż bądz "_". Znalażłem na forum jak to zrobić . Ja to ma tak : skopiowałem czicionk Arial do folderu .mplayer w kat usera , zmieniłem nazwę na subfont.ttf.
Kolejny krok w preferencjach Mplayera na zakładce Subtitles & OSD ustawiłem :Encoding
na Slavic/Central European Windows (cp1250), zaznaczyłem Unicode Subtitle.
W zakładce : Font podałem scieżkę do kat. gdzie jest skopiowany subfont.ttf ,ustawiłem UNICODE , TEXT SCALE ustawiłem na 3.21 OSD 6.00 to chyba wszystko co zrobiłem ,a jeszcze ale jak se coś jeszcze przypomne to napisze :)
Ostatnio zmieniony 2007-01-01, 19:24 przez kolert83, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
coffee_man
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 2006-01-18, 20:35
Lokalizacja: Tworóg
Kontakt:

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: coffee_man »

kolert83 dzięki wielkie! :)
Ostatnio zmieniony 2007-01-02, 07:37 przez coffee_man, łącznie zmieniany 1 raz.
[center][url=http://tworoginaczej.prv.pl/][img]http://img142.imageshack.us/img142/8149/tworogusebarxw3.jpg[/img][/url][/center]

[center]www.kernelservice.blogspot.com[/center]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Mplayer po raz enty

Post autor: kazalot »

nie bardzo czaje... coffee_man teraz juz ci dzialaja w mplayerze(nie gmplayerze) polskie znaki?

ODPOWIEDZ