MPalyer z błędem

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

gmad
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 2004-07-08, 10:34

MPalyer z błędem

Post autor: gmad »

Najpierw zaistalowałem MPlayera z paczki z LinuxPackages w wersji 1pre4. Później sam zainstalowałem z wersji 0.93 a następnie z wersji 1pre5. Za każdym razem jest ten sam błąd: przy ładowaniu napisów wyświetla się komunikat o błędzie o treści: "MPlayer nieoczekiwanie zakończył pracę przez zły użytek pamięci/procesora/koprocesora" A następnie rada aby przekompilować jeszcze raz z opcją --enable-debug i wysłać im buga. Zanim jednak to zrobię, ktoś może mi podpowiedzieć o co chodzi? Mój system to: Kernel 2.6.7-ck6, Xorg-6.8, KDE-3.3 oraz standardowe gcc w wersji 3.3.4.

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: MPalyer z błędem

Post autor: cherry »

Masz czcionki do MPlayera w odpowiednich miejscach?
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

gmad
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 2004-07-08, 10:34

Re: MPalyer z błędem

Post autor: gmad »

znzczy się w ~/.mplayer/fonts ?

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: MPalyer z błędem

Post autor: cherry »

A skąd ja mam to niby wiedzieć?
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

Awatar użytkownika
grz3si3k
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 2004-05-22, 10:47

Re: MPalyer z błędem

Post autor: grz3si3k »

gmad pisze:znzczy się w ~/.mplayer/fonts ?
tak...
:: FreeBSD ::
separating the men from the boys...:P

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: MPalyer z błędem

Post autor: cherry »

Chyba jednak nie.

ps. Używasz graficznej nakładki?
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

gmad
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 2004-07-08, 10:34

Re: MPalyer z błędem

Post autor: gmad »

czcionkę ustawiłem poprzez konfigurację w graficznej nakładce. Czcionka z katalogu fontów systemowych.

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: MPalyer z błędem

Post autor: cherry »

Zobacz czy zadziała z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

mplayer nazwa_pliku.avi
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

gmad
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 2004-07-08, 10:34

Re: MPalyer z błędem

Post autor: gmad »

Pomogło dopiero przeniesienie fontów z ~/.mplayer/font do /usr/local/share/mplayer/font. Niech nikt mnie się nie pyta dlaczego...
Dodatkowo dodałem w ~/.mplayer/gui.conf linię: subfont-encoding = cp1250, co dopiero zapewnia prawidłowe odtwarzanie fontów.

ODPOWIEDZ