wine - obcięty ekran

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

wine - obcięty ekran

Post autor: Kalavan »

Kiedy próbuje odpalić jakieś aplikacje pełnoekranowe, to wine obcina sporą część dolnego ekranu. Jak temu zaradzić ? Nie mogę się dokopać do rozwiązania :(

Mam wine 0.9.33
Nie wiem co jeszcze podać....
Odpalanie takich aplikacji w oknie nie wchodzi w grę, bo nic nie widać.

kolert83
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2006-10-16, 18:29
Lokalizacja: Śląsk

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: kolert83 »

Ja pokombinowałbym z : winecfg albo sciągnij nowszy wine 0.9.35 może pomoże ... , ja też walcze z wine 0.9.33 tylko mi chodzi żeby uruchomić gierke SeriousSAM drugie starcie i mi nie wychodzi :sad:

Pozdro

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: m4jkel »

Kalavan, przy każdej aplikacji? Od zawsze się tak działo?
Ostatnio zmieniony 2007-04-19, 20:29 przez m4jkel, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: Kalavan »

m4jkel - od zawsze. Na razie udało mi się odpalić Oriona2 i Diablo2 (póki co innych aplikacji pełnoekranowych nie uruchamiałem). Przy obu obcina dół ekranu.

Podejrzewałem na początku, że to coś z rozdzielczością. Mam panoramiczną matrycę - myślałem, że się wine gubi. Ale doczytałem, że skoro X'y chodzą poprawnie, to wine też powinien.

Efekt jest taki jakby stworzyć za duże okno, które nie mieści się na ekranie :/

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: m4jkel »

Emulate virtual desktop w winecfg próbowałeś, tak?
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: Kalavan »

Próbowałem. Niestety to okienko jest wyjątkowo małe. Praktycznie nic nie widać. No i nie daje się zmieniać jego wielkości. Praca (a raczej gra :P) w czymś takim to katorga.

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: m4jkel »

A ustawiałeś większy rozmiar w Desktop size? Ja mam tam 1024x768.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: Kalavan »

Oczywiście. Ale czego bym tam nie ustawiał, to nie widzę większej różnicy w wielkości okna.
No chyba, że gdzieś w configu wine'a jest wpisana wielkość tego okna. Jeśli tak, to to przeoczyłem...

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: kazalot »

moze ustawiasz nie dla tego profilu ktory uzywasz,
a co do configa od wine to juz go nie ma, teraz wszystkie ustawienia sa w rejestrze(!!!) strasznie mnie to denerwuje.

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: Kalavan »

kazalot pisze:moze ustawiasz nie dla tego profilu ktory uzywasz,
Określe się bardziej precyzyjnie. Ustawienia te zmieniają wielkość okna. Pojawia się wirtualny pulpit przy aplikacjach okienkowych. Niestety gierki, które ja odpalam pracują w niewielkich rozdzielczościach i wine automatycznie zmienia wielkość tego pulpitu dla nich. Więc non-stop mam grę w maluśkim okienku - no nic nie widać.
kazalot pisze: a co do configa od wine to juz go nie ma, teraz wszystkie ustawienia sa w rejestrze(!!!) strasznie mnie to denerwuje.
Zaraz, chwileczkę! Chcesz powiedzieć, że pliczek, który mam w ~/.wine/config nie ma wpływu na działanie wine'a ? :???:



Edit: ok, rozumiem - to jest rejestr :) Dla mnie plik konfiguracyjny jak każdy inny :P
Ostatnio zmieniony 2007-04-20, 07:28 przez Kalavan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Nightwalker
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 2006-01-02, 01:23
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: Nightwalker »

Edit: ok, rozumiem - to jest rejestr :) Dla mnie plik konfiguracyjny jak każdy inny :P
To nie tak, wine uzywa teraz zamiast pliku ~/.wine/config swoj rejestr a'la windows, mozesz go wlaczyc za pomoca polecenia regedit.
Na górze fiołki, na dole las, all your base are belong to us

[ [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=142666]Darmowy shell[/url] ]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: kazalot »

Kalavan pisze: Chcesz powiedzieć, że pliczek, który mam w ~/.wine/config nie ma wpływu na działanie wine'a ? :???:
dokladnie to chce powiedziec

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: Kalavan »

Próbowałem z wine 0.9.35 niestety bez zmian. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? A może znajdzie się osoba, która odpalała coś z wine'a i posiada panoramiczną matrycę? (wiem czepiłem się ale nie mam innego pomysłu)

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: kazalot »

oczekujesz niewiadomo czego... jezeli gra nie wspiera panoramicznych rozdzielczosci to wine nic ci nie poradzi, wine to program ktory umozliwia dostep do funkcjonalnosci programu z windows, a nie rozszerza jego mozliwosci.
te gry tak samo by sie zle wyswietlaly na windowsie, wiec jezeli wine zle wyswietla je na linuxie tzn ze dobrze udaje windowsa.

ps
jezeli gra ma mala rozdzielczosc i okienko jest "maluskie" to zmniejsz rozdzielczosc ekranu to sie zrobi "duzutkie"
Ostatnio zmieniony 2007-04-21, 19:48 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: wine - obcięty ekran

Post autor: Kalavan »

kazalot, nie oczekuje niewiadomo czego. Pod windowsem te gry chodzą bez zarzutu, a tutaj ekran gry nie mieści się na ekranie laptopa - jest za wysoki (obcięty jest dół). Na szerokość wszystko się zgadza.

Pytanie brzm: jak wskazać wine'owi poprawne parametry do wyświetlania obrazu?

ODPOWIEDZ