Drobny klopot z dzwiekiem - Alsa i HD Audio Intel

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Drobny klopot z dzwiekiem - Alsa i HD Audio Intel

Post autor: rapid » 2007-05-20, 12:35

Witam.
Ostatnio wzialem sie za instalowanie Slacka na laptopie. Po rekompliacji jadra i malemu dopieszczeniu poszczegolnych pliczkow zabralem sie za dzwiek. Duzo roboty nie bylo totez szybciutko uslyszalem dzwiek plynacy z wbudowanych glosnikow. Jednak... no wlasnie dzwiek wydobywajacy sie z glosnikow jest nieczysty i charczacy. Od razu wykluczam slaba jakosc tych glosniekow, albowiem sprawdzalem jeszcze na sluchawkach i kolumnach i wszedzie jednakowy rezultat. Nadmienie, ze z kolumnami i sluchawkami wszystkow porzadku i pracuja pod domowym pctem @ slack + alsa. Odrzucilem rowniez mozliwosci niewkompilowania czegos - nawet juz przy n-tym razie kompilacji nawet w moduly sie nie bawilem tylko wkompilowalem alse ze wszystkim na stale. Karta dzwiekowa uzywana w laptopie to Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller. Odwiedzilem rowniez strone ALSY i znalazlem krok po kroku jak mozna odpalic ta karte - sprobowalem jednak problem nie zniknal. Chwilowo mam dosyc juz kombinowania bo siedze nad tym od kilku ladnych godzin. Ktos sie spotkal z takim problemem? Moze jakies sugestie?

Lone_wolf

Re: Drobny klopot z dzwiekiem - Alsa i HD Audio Intel

Post autor: Lone_wolf » 2007-05-20, 17:39

Odpal alsaconf i sprawdź czy suwak PCM jest na 100%, jeżeli tak to zmniejsz,to czasem pomaga.

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Drobny klopot z dzwiekiem - Alsa i HD Audio Intel

Post autor: rapid » 2007-05-20, 18:05

Lone_wolf pisze:Odpal alsaconf i sprawdź czy suwak PCM jest na 100%, jeżeli tak to zmniejsz,to czasem pomaga.
Chyba chodzilo Ci raczej o alsamixer? Nie w tym problem nie tkwi. Kurcze przeciez ta karta jest rownie zintegrowana na wielu plytach glownych intela dla normalnych blaszakow. Moze ktos sie wypowie kto posiada ja? Czy tez wystepuja komplikacje? Poki co nocka przede mna to jeszcze pokombinuje.

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Drobny klopot z dzwiekiem - Alsa i HD Audio Intel

Post autor: darjerz » 2007-05-20, 18:33

Kod: Zaznacz cały

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/asound/modules
 0 snd_hda_intel

Kod: Zaznacz cały

 cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.14rc1 (Tue Jan 09 09:56:17 2007 UTC).

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/asound/cards
 0 [Intel          ]: HDA-Intel - HDA Intel
                      HDA Intel at 0xd5200000 irq 16

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/asound/oss/sndstat
Sound Driver:3.8.1a-980706 (ALSA v1.0.14rc1 emulation code)
Kernel: Linux darjerz 2.6.20 #1 SMP Mon Feb 5 12:37:45 CET 2007 i686
Config options: 0

Installed drivers:
Type 10: ALSA emulation

Card config:
HDA Intel at 0xd5200000 irq 16

Audio devices:
0: ALC883 Analog (DUPLEX)

Synth devices: NOT ENABLED IN CONFIG

Midi devices: NOT ENABLED IN CONFIG

Timers:
31: system timer

Mixers:
0: Realtek ALC883
Ja mam taką w stacjonarnym chodzi mi bez problemowo, jesteś pewien że to nie wina ustawień mixera?
Ostatnio zmieniony 2007-05-20, 18:48 przez darjerz, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Drobny klopot z dzwiekiem - Alsa i HD Audio Intel

Post autor: rapid » 2007-05-20, 19:16

Panie i Panowie problem rozwiazany. Jak sie okazalo bylo to tak trywialne i nieprzykuwajace uwagi, ze sie wydawalo niemozliwe aby to wlasnie bylo to... Otoz problemem okazal sie wlaczony equalizer programu XMMS ;) Szczeka mi opadla kiedy po tylu godzinach zmudnej roboty i kombinowania wpadlem na to... no ale to w tym systemie jest piekne - a doswiadczenie pozostanie. Dziekuje wszystkim za zabranie glosu.
Ostatnio zmieniony 2007-05-20, 19:24 przez rapid, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ