[Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

[Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Witam,
Slackware 12.0
kernel 2.6.23.8-smp

lspci | grep Audio

Kod: Zaznacz cały

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB600 Azalia
01:05.2 Audio device: ATI Technologies Inc Radeon X1200 Series Audio Controller
modprobe snd_hda_intel

Kod: Zaznacz cały

WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
FATAL: Error inserting snd_hda_intel (/lib/modules/2.6.23.8-smp/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
dmesg | grep snd

Kod: Zaznacz cały

snd_hda_intel: Unknown parameter `position'
Moim problemem jest uruchomienie tej karty na laptopie.
Czy to jest błąd alsy??
Ma ktoś taką karte i mu/jej działa??

Dziękuje za wszelką pomoc
Pozdrawiam Jurek
Ostatnio zmieniony 2007-11-29, 15:29 przez sectt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

Wrzuć zawartość /etc/modprobe.d/sound.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

cat /etc/modprobe.d/sound

Kod: Zaznacz cały

alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

A nie masz gdzieś jeszcze dodanego ładowania modułów od Alsa (może pozostałości po starej konfiguracji?)?

Kod: Zaznacz cały

grep position /etc/modprobe.d/*
grep position /etc/modprobe.conf
grep position /etc/rc.d/rc.*
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

grep position /etc/modprobe.d/*

Kod: Zaznacz cały

grep position /etc/modprobe.d/*
/etc/modprobe.d/alsa:options snd-hda-intel model=3stack position_fix=1
Wyczytałem gdzieś żeby dodać to do tego katalogu, usunąć to??

grep position /etc/modprobe.conf
Nic nie wywala.

grep position /etc/rc.d/rc.*

Kod: Zaznacz cały

/etc/rc.d/rc.inet1:  # Determine position 'i' of this interface in the IFNAME array:
/etc/rc.d/rc.inet1:  # Determine position 'i' of this interface in the IFNAME array:
Raczej nie mam, bo dopiero teraz zabrałem sie za karte muzyczną.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

Kod: Zaznacz cały

mv /etc/modprobe.d/alsa /etc
I teraz sprawdź.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Po przeniesieniu tego pliku dalej nie ma dźwięku.
dmesg | grep intel

Kod: Zaznacz cały

hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead.
cat /var/log/messages | grep snd

Kod: Zaznacz cały

Nov 28 15:02:10 Slackware modprobe: FATAL: Error inserting snd_hda_intel (/lib/modules/2.6.23.8-smp/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
Nov 28 15:07:23 Slackware modprobe: FATAL: Error inserting snd_hda_intel (/lib/modules/2.6.23.8-smp/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

Ok darujmy sobie na razie kombinacje w tym kierunku:

1) Która to wersja Alsy? Kompilowałeś sam (jajko, alsa)?

2) Co się dzieje kiedy ładujesz ręcznie moduł (ewentualnie dodaj position_fix=1)?

Kod: Zaznacz cały

modprobe snd-hda-intel model=3stack && dmesg | tail
lub

Kod: Zaznacz cały

modprobe snd-hda-intel model=3stack position_fix=1 && dmesg | tail
3) Odpalałeś alsaconfig?

EDIT:
Strona Alsa-Project mówi, że twoja karta nie jest obsługiwana. Spróbuj tego drivera.

EDIT2:
W kodzie jednak widać, że PCI_ID dla SB600 jest obecny. Sprawdź to co napisałem w tym poście. Na razie nie instaluj tych snapshotów.
Ostatnio zmieniony 2007-11-29, 12:42 przez difrost, łącznie zmieniany 3 razy.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Witam,
Dzięki wogóle za zainteresowanie sie tematem.

ad. 1 Alsa z paczek:
ls /var/log/packages/ | grep alsa

Kod: Zaznacz cały

alsa-lib-1.0.14a-i486-1
alsa-oss-1.0.14-i486-1
alsa-utils-1.0.14-i486-1
/usr/src/linux/.config | grep SND

Kod: Zaznacz cały

CONFIG_SND=m
CONFIG_SND_TIMER=m
CONFIG_SND_PCM=m
CONFIG_SND_HWDEP=m
CONFIG_SND_RAWMIDI=m
CONFIG_SND_SEQUENCER=m
CONFIG_SND_SEQ_DUMMY=m
CONFIG_SND_OSSEMUL=y
CONFIG_SND_MIXER_OSS=m
CONFIG_SND_PCM_OSS=m
CONFIG_SND_PCM_OSS_PLUGINS=y
CONFIG_SND_SEQUENCER_OSS=y
CONFIG_SND_RTCTIMER=m
CONFIG_SND_SEQ_RTCTIMER_DEFAULT=y
# CONFIG_SND_DYNAMIC_MINORS is not set
CONFIG_SND_SUPPORT_OLD_API=y
CONFIG_SND_VERBOSE_PROCFS=y
# CONFIG_SND_VERBOSE_PRINTK is not set
# CONFIG_SND_DEBUG is not set
CONFIG_SND_MPU401_UART=m
CONFIG_SND_OPL3_LIB=m
CONFIG_SND_OPL4_LIB=m
CONFIG_SND_VX_LIB=m
CONFIG_SND_AC97_CODEC=m
CONFIG_SND_DUMMY=m
CONFIG_SND_VIRMIDI=m
CONFIG_SND_MTPAV=m
CONFIG_SND_MTS64=m
CONFIG_SND_SERIAL_U16550=m
CONFIG_SND_MPU401=m
CONFIG_SND_PORTMAN2X4=m
CONFIG_SND_AD1848_LIB=m
CONFIG_SND_CS4231_LIB=m
CONFIG_SND_SB_COMMON=m
CONFIG_SND_SB8_DSP=m
CONFIG_SND_SB16_DSP=m
CONFIG_SND_ADLIB=m
CONFIG_SND_AD1816A=m
CONFIG_SND_AD1848=m
CONFIG_SND_ALS100=m
CONFIG_SND_AZT2320=m
CONFIG_SND_CMI8330=m
CONFIG_SND_CS4231=m
CONFIG_SND_CS4232=m
CONFIG_SND_CS4236=m
CONFIG_SND_DT019X=m
CONFIG_SND_ES968=m
CONFIG_SND_ES1688=m
CONFIG_SND_ES18XX=m
CONFIG_SND_GUS_SYNTH=m
CONFIG_SND_GUSCLASSIC=m
CONFIG_SND_GUSEXTREME=m
CONFIG_SND_GUSMAX=m
CONFIG_SND_INTERWAVE=m
CONFIG_SND_INTERWAVE_STB=m
CONFIG_SND_OPL3SA2=m
CONFIG_SND_OPTI92X_AD1848=m
CONFIG_SND_OPTI92X_CS4231=m
CONFIG_SND_OPTI93X=m
CONFIG_SND_MIRO=m
CONFIG_SND_SB8=m
CONFIG_SND_SB16=m
CONFIG_SND_SBAWE=m
CONFIG_SND_SB16_CSP=y
CONFIG_SND_SB16_CSP_FIRMWARE_IN_KERNEL=y
CONFIG_SND_SGALAXY=m
CONFIG_SND_SSCAPE=m
CONFIG_SND_WAVEFRONT=m
CONFIG_SND_WAVEFRONT_FIRMWARE_IN_KERNEL=y
CONFIG_SND_AD1889=m
CONFIG_SND_ALS300=m
CONFIG_SND_ALS4000=m
CONFIG_SND_ALI5451=m
CONFIG_SND_ATIIXP=m
CONFIG_SND_ATIIXP_MODEM=m
CONFIG_SND_AU8810=m
CONFIG_SND_AU8820=m
CONFIG_SND_AU8830=m
CONFIG_SND_AZT3328=m
CONFIG_SND_BT87X=m
# CONFIG_SND_BT87X_OVERCLOCK is not set
CONFIG_SND_CA0106=m
CONFIG_SND_CMIPCI=m
CONFIG_SND_CS4281=m
CONFIG_SND_CS46XX=m
CONFIG_SND_CS46XX_NEW_DSP=y
# CONFIG_SND_CS5530 is not set
CONFIG_SND_CS5535AUDIO=m
CONFIG_SND_DARLA20=m
CONFIG_SND_GINA20=m
CONFIG_SND_LAYLA20=m
CONFIG_SND_DARLA24=m
CONFIG_SND_GINA24=m
CONFIG_SND_LAYLA24=m
CONFIG_SND_MONA=m
CONFIG_SND_MIA=m
CONFIG_SND_ECHO3G=m
CONFIG_SND_INDIGO=m
CONFIG_SND_INDIGOIO=m
CONFIG_SND_INDIGODJ=m
CONFIG_SND_EMU10K1=m
CONFIG_SND_EMU10K1X=m
CONFIG_SND_ENS1370=m
CONFIG_SND_ENS1371=m
CONFIG_SND_ES1938=m
CONFIG_SND_ES1968=m
CONFIG_SND_FM801=m
CONFIG_SND_FM801_TEA575X_BOOL=y
CONFIG_SND_FM801_TEA575X=m
CONFIG_SND_HDA_INTEL=m
CONFIG_SND_HDSP=m
CONFIG_SND_HDSPM=m
CONFIG_SND_ICE1712=m
CONFIG_SND_ICE1724=m
CONFIG_SND_INTEL8X0=m
CONFIG_SND_INTEL8X0M=m
CONFIG_SND_KORG1212=m
CONFIG_SND_KORG1212_FIRMWARE_IN_KERNEL=y
CONFIG_SND_MAESTRO3=m
CONFIG_SND_MAESTRO3_FIRMWARE_IN_KERNEL=y
CONFIG_SND_MIXART=m
CONFIG_SND_NM256=m
CONFIG_SND_PCXHR=m
CONFIG_SND_RIPTIDE=m
CONFIG_SND_RME32=m
CONFIG_SND_RME96=m
CONFIG_SND_RME9652=m
CONFIG_SND_SONICVIBES=m
CONFIG_SND_TRIDENT=m
CONFIG_SND_VIA82XX=m
CONFIG_SND_VIA82XX_MODEM=m
CONFIG_SND_VX222=m
CONFIG_SND_YMFPCI=m
CONFIG_SND_YMFPCI_FIRMWARE_IN_KERNEL=y
CONFIG_SND_AC97_POWER_SAVE=y
CONFIG_SND_USB_AUDIO=m
CONFIG_SND_USB_USX2Y=m
# CONFIG_SND_USB_CAIAQ is not set
CONFIG_SND_VXPOCKET=m
CONFIG_SND_PDAUDIOCF=m
# CONFIG_SND_SOC is not set
ad. 2
modprobe snd-hda-intel model=3stack
moduł sie ładuje
dmesg | tail

Kod: Zaznacz cały

r8169: eth0: link down
NET: Registered protocol family 10
lo: Disabled Privacy Extensions
ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
wlan0: no IPv6 routers present
hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead.
ACPI: PCI interrupt for device 0000:01:05.2 disabled
ACPI: PCI interrupt for device 0000:00:14.2 disabled
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:14.2[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:05.2[B] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
modprobe snd-hda-intel model=3stack position_fix=1
moduł sie ładuje
dmesg | tail

Kod: Zaznacz cały

wlan0: no IPv6 routers present
hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead.
ACPI: PCI interrupt for device 0000:01:05.2 disabled
ACPI: PCI interrupt for device 0000:00:14.2 disabled
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:14.2[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:05.2[B] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
ACPI: PCI interrupt for device 0000:01:05.2 disabled
ACPI: PCI interrupt for device 0000:00:14.2 disabled
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:14.2[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
ACPI: PCI Interrupt 0000:01:05.2[B] -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
ad.3
alsaconf wykrywa:
ATI Technologies Inc SB600 Azalia
ATI Technologies Inc Radeon X1200 Series Audio Controller

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

No to skoro się ładuje, to dźwięk jest! Najwyraźniej przy starcie odpalany jest w jakiś magiczny sposób.

Co masz w /proc/asound ?
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

ls /proc/asound

Kod: Zaznacz cały

HDMI  SB  card0  card1  cards  devices  modules  oss  pcm  seq  timers  version

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

No to masz dźwięk. Wywal wszystko co jest związane z Alsa w /etc/modprobe.d i odpal jeszcze raz alsaconfig. Wrzuć tutaj to co wrzuciło tam alsaconfig.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Alsa zainstalowała karte:

Kod: Zaznacz cały

Now ALSA is ready to use.
For adjustment of volumes, use your favorite mixer.
Have a lot fun!
W /etc/modprobe.d był plik sound więc go wywaliłem i alsa stworzyła nowy.
Jak w centru sterowania testuje dźwięk to wywala mi sie artsd wywołują sygnał 11.

Pozdrawiam
Jurek

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

To nie testuj w centrum sterowania, tylko ustaw na mixerze ,,pokrętła'' i odpal jakiś mplayer, czy coś. W ogóle artsd w moim mniemaniu jest totalnym nieporozumieniem ...
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Ok TU jest zrzut mixera, dźwięku brak. :)

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ