[Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

cat /etc/modprobe.d/sound

Kod: Zaznacz cały

alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
Jest tu taki dziwny przycisk taki jakby na tle filmu nutka i nim można uruchomić komputer, włączyłem tym przyciskiem i dalej cisza.
dmesg | grep intel

Kod: Zaznacz cały

hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

Dodaj tam jeszcze:

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=auto
I reset.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Po dodaniu i restarcie

cat /var/log/messages | grep alsa

Kod: Zaznacz cały

Nov 28 13:37:18 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 13:37:59 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 14:08:16 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 14:09:10 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 14:18:42 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:02:10 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:02:10 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:02:45 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:07:15 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:07:23 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:07:23 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:10:40 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Nov 28 15:10:48 Slackware modprobe: WARNING: /etc/modprobe.d/.alsa-base.swp line 1: ignoring bad line starting with 'b0VIM'
Taki plik nie istnieje.

cat /var/log/message | grep FATAL

Kod: Zaznacz cały

Nov 28 15:02:10 Slackware modprobe: FATAL: Error inserting snd_hda_intel (/lib/modules/2.6.23.8-smp/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
Nov 28 15:07:23 Slackware modprobe: FATAL: Error inserting snd_hda_intel (/lib/modules/2.6.23.8-smp/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
Ostatnio zmieniony 2007-11-29, 15:10 przez sectt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

Nov 28 15:02:10 -- co ty mi tutaj z takimi starociami wyskakujesz. Rzuć okiem do dmesg!
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Aaaa sorrki :) Coś sie nie obudziłem jeszcze :)
dmesg | tail

Kod: Zaznacz cały

EXT3 FS on sda6, internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
Intel ISA PCIC probe: not found.
Databook TCIC-2 PCMCIA probe: not found.
r8169: eth0: link down
NET: Registered protocol family 10
lo: Disabled Privacy Extensions
ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
wlan0: no IPv6 routers present
hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead.
EDIT
Dźwięk działą, lece Ci piwko :)
Dzięki za wszystko.
Pozdrawiam Jurek

[ Dodano: 2007-11-29, 16:31 ]
difrost chyba musze odświeżyć temat. Teraz mi sie programy wieszają jak mam odtworzyć jakiś dźwięk, np xmms sie wiesza i wywala:

Kod: Zaznacz cały

libmikmod.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory
Gdk-ERROR **: Fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server :0.0.
Przeglądarka też sie wiesza przy próbie oglądania filmiku z youtube, ale nic nie wywala.

mocp sie wiesza.

EDIT: Po restarcie wszystko działa, kurde ten komputer robi co chce :/ Jak zrestartuje kompa

Kod: Zaznacz cały

shutdown -r now
to mi nie ustawia sieciówki, a jak zrobie

Kod: Zaznacz cały

shutdown -h now
i włącze kompa to ustawia ją jak trzeba. No nic, narazie działa, zobaczymy jak długo.
Ostatnio zmieniony 2007-11-29, 16:48 przez sectt, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: difrost »

Ja Ci proponuję zaktualizować alsa-lib i alsa-utils. W jądrze masz nowszą wersję.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.]Alsa na laptopie asus A7U - SB600 Azalia

Post autor: sectt »

Pomyśle o tym, narazie, musze doprowadzić to do porządku system, kernela dobrze przekompilować i zrobić porząde w ustwieniach.
Także wielkie dzięki, jeżeli będzie jakiś zjazd to sie pojawie i masz u mnie piwo.
Pozdrawiam
Jurek

ODPOWIEDZ