Nagrywanie bez ciszy

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Nagrywanie bez ciszy

Post autor: m4jkel »

Hej,

Jak nagrać coś z wejścia liniowego bez ciszy? Tzn. mam do nagrania wiele fragmentów mowy, między którymi są różnej długości przerwy. Chcę zostawić kompa włączonego na kilka godzin i nie chcę, żeby w pliku wynikowym była cisza.

Próbowałem programu rec z pakietu sox, ale on porafi tylko zacząć nagrywać kiedy cisza sie skończy, a potem już nie reaguje kiedy się ponownie pojawi.

Ostatecznie może być coś, co usunie fragmenty z ciszą z gotowego pliku, ale to naprawde ostatecznie. Problem nie wydaje mi się skomplikowany, a jakoś nie mogę znaleźć gotowego rozwiązania...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-02-18, 23:20 przez m4jkel, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: alekow »

No to w ostateczności... :-)
Bardzo ostateczne - bo wymaga użycia wine-a... foobar 0.8.3 wersja specjalna -> wtyczka skip silence która usunie ciszę z JUŻ GOTOWEGO pliku. I konwretuje do prawie wszystkich formatów.

Innego rozwiązania nie znam, ale mam mały staż w linuksie więc może coś być czego nie znam :-)

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: m4jkel »

Jakby to określił mój jeden profesor - "metoda inżyniera Nachamowa" ;) Thx za myśl, ale czegoś takiego zrobić po prostu nie wypada.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: mina86 »

Napisanie samemu czegoś takiego nie wydaje mi się zbyt skomplikowane. Trzeba jedynie przeanalizować jaki format mają strumienie PCM i zrobić coś na zasadzie: record-and-output-to-stdout-as-pcm | my-magick-program-skipping-silence | convert-pcm-to-whatever-you-like. Program domyślam się miałby bufor na np. 5 sekund i ucinałby sygnał, w momencie, gdy cały bufor to cisza.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: Zielony »

m4jkel pisze:Próbowałem programu rec z pakietu sox, ale on porafi tylko zacząć nagrywać kiedy cisza sie skończy, a potem już nie reaguje kiedy się ponownie pojawi.
Trzeba dokładnie czytać manuale. :] Testowałem to z godzinę i w końcu mi się udało:

Kod: Zaznacz cały

rec plik.wav silence 2 2 -65d -1 2 -65d
Objaśnienie:

Kod: Zaznacz cały

rec <plik> silence <tryb do wycinania na początku> <czas w sekundach (chyba)> <głośność w decybelach> <tryb do wycinania pomiędzy> <czas> <głośność>
Najciężej jest dobrać odpowiednią głośność. Powodzenia.

A tutaj przykład na to, że to działa. Robiłem przerwy na wymyślanie zwrotek, a jedną zaśpiewała nawet moja papuga. ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 20:26 przez Zielony, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: m4jkel »

Mhm, zielony wygląda na to, że masz rację, nie wiem czemu mi to umknęło. Jutro to sprawdzę. Z poziomem głośności nie będzie problemu bo ta cisza to jest naprawdę cisza.

BTW, mina86 bałem się, że coś takiego właśnie zaproponujesz, a mi się wybitnie nie chcę tego pisać on-my-own. ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 22:29 przez m4jkel, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

ODPOWIEDZ