Nagrywanie bez ciszy

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Nagrywanie bez ciszy

Post autor: m4jkel »

Hej,

Jak nagrać coś z wejścia liniowego bez ciszy? Tzn. mam do nagrania wiele fragmentów mowy, między którymi są różnej długości przerwy. Chcę zostawić kompa włączonego na kilka godzin i nie chcę, żeby w pliku wynikowym była cisza.

Próbowałem programu rec z pakietu sox, ale on porafi tylko zacząć nagrywać kiedy cisza sie skończy, a potem już nie reaguje kiedy się ponownie pojawi.

Ostatecznie może być coś, co usunie fragmenty z ciszą z gotowego pliku, ale to naprawde ostatecznie. Problem nie wydaje mi się skomplikowany, a jakoś nie mogę znaleźć gotowego rozwiązania...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-02-18, 23:20 przez m4jkel, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: alekow »

No to w ostateczności... :-)
Bardzo ostateczne - bo wymaga użycia wine-a... foobar 0.8.3 wersja specjalna -> wtyczka skip silence która usunie ciszę z JUŻ GOTOWEGO pliku. I konwretuje do prawie wszystkich formatów.

Innego rozwiązania nie znam, ale mam mały staż w linuksie więc może coś być czego nie znam :-)

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: m4jkel »

Jakby to określił mój jeden profesor - "metoda inżyniera Nachamowa" ;) Thx za myśl, ale czegoś takiego zrobić po prostu nie wypada.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: mina86 »

Napisanie samemu czegoś takiego nie wydaje mi się zbyt skomplikowane. Trzeba jedynie przeanalizować jaki format mają strumienie PCM i zrobić coś na zasadzie: record-and-output-to-stdout-as-pcm | my-magick-program-skipping-silence | convert-pcm-to-whatever-you-like. Program domyślam się miałby bufor na np. 5 sekund i ucinałby sygnał, w momencie, gdy cały bufor to cisza.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: Zielony »

m4jkel pisze:Próbowałem programu rec z pakietu sox, ale on porafi tylko zacząć nagrywać kiedy cisza sie skończy, a potem już nie reaguje kiedy się ponownie pojawi.
Trzeba dokładnie czytać manuale. :] Testowałem to z godzinę i w końcu mi się udało:

Kod: Zaznacz cały

rec plik.wav silence 2 2 -65d -1 2 -65d
Objaśnienie:

Kod: Zaznacz cały

rec <plik> silence <tryb do wycinania na początku> <czas w sekundach (chyba)> <głośność w decybelach> <tryb do wycinania pomiędzy> <czas> <głośność>
Najciężej jest dobrać odpowiednią głośność. Powodzenia.

A tutaj przykład na to, że to działa. Robiłem przerwy na wymyślanie zwrotek, a jedną zaśpiewała nawet moja papuga. ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 20:26 przez Zielony, łącznie zmieniany 1 raz.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Nagrywanie bez ciszy

Post autor: m4jkel »

Mhm, zielony wygląda na to, że masz rację, nie wiem czemu mi to umknęło. Jutro to sprawdzę. Z poziomem głośności nie będzie problemu bo ta cisza to jest naprawdę cisza.

BTW, mina86 bałem się, że coś takiego właśnie zaproponujesz, a mi się wybitnie nie chcę tego pisać on-my-own. ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-02-19, 22:29 przez m4jkel, łącznie zmieniany 2 razy.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

ODPOWIEDZ