[Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

[Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: makron »

Witam. Mam problem związany z K3b. Od razu mówię, że przejrzałem wszystkie tematy związane z K3b na tym forum i żaden z nich nie opisywał podobnego problemu. Otóż K3b nie nagrywa DVD. Po rozpoczęciu nagrywania niby coś się dzieje z płytą (mruga dioda na napędzie), cały system się zawiesza na około pół minuty, potem K3b twierdzi, że nagrywa płytę z prędkością 32x-48x (DVD?!). Na zakończenie otrzymuję komunikat o pomyślnie nagranej płycie, lecz nie da się otworzyć napędu, a /dev/hda całkiem znika z listy urządzeń po ponownym starcie K3b. Dopiero po restarcie komputera da się otworzyć napęd, a /dev/hda jest spowrotem widoczny na liście urządzeń w K3b.

Pobrałem NeroLinux3 wersję trial 15 dniową, spróbowałem nagrać taką samą kompilację, proces przebiegł bez problemu. Zarówno symulacja jak i zapis. Zmarnowałem już 7 płyt przy nagrywaniu w K3b. Oto screeny z ustawień K3b:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 20:47 przez makron, łącznie zmieniany 3 razy.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: Flash »

Próbowałeś k3bsetup?
Dobrze tworzysz płyty DVD, nagrywasz obrazy czy swoje pliki.

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: makron »

w k3bsetup wszystko w porządku. Płyty CD nagrywam z max prędkością napędu - 24x. DVD nie działa ani obraz ani pliki. Nero nagrywa i obraz i pliki. Tylko przy prędkości >4x się wysypuje po kilkunastu %. W K3b nawet jak ustawię prędkość na 1x, to i tak dzieje się to samo...
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: roverek »

Ja swojego czasu miałem problem z K3b który polegał na wyświetlaniu nieznanego błędu. Problem rozwiązałem dodając grupę

Kod: Zaznacz cały

burning
i dopisując do niej odpowiednich użytkowników. Potem pozostało dodanie tej grupy gdzieś w opcjach k3bsetup. Spróbuj zrobić tak jak ja. Może to właśnie ci pomoże.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: makron »

Mam użytkownika w grypie burning, i grupa jest też zdefiniowana w k3bsetup.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

qazxsw
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2005-04-19, 17:10

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: qazxsw »

Witam. Mam to samo - k3b wyrzuca błąd po paru %. Próbowałem tylko dvd-rw. Podejrzewam, że problem pojawił się po aktualizacji cdrecord z currenta. Nagrywam przy pomocy xcdroast i zero problemu.

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: makron »

U mnie problem znika jak nagrywam używając nerolinux.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: PITbull »

Jaka płyta główna?
Które k3b?
Jaki kernel 2.6 czy 2.4.
Czy płyta obsługuje sata?

pozdr...

mateczek
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2008-03-25, 11:10
Lokalizacja: Człowiek bezdomny
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: mateczek »

raczej K3B setup to nie jest?? a może w logach po zwisie znajdziesz cosik??

Kod: Zaznacz cały

/var/log/messages
możesz sprawdzić jakie są uprawnienia do pliku /dev/hda (jaka grupa ma prawo zapisu i odczytu - u mnie była to grupa cdrom(polecenie chown w mc ) ) ale tu jest raczej wszystko w porządku bo inaczej by nawet nie próbowało.
Spradź czy masz symlinka /dev/dvd i na co on wskazuje ?
Czy aby twój CDRom nie widnieje jeszcze jakoś inaczej w systemie
np: /dev/sr0 ??
Ostatnio zmieniony 2008-10-26, 02:40 przez mateczek, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.marek.serwisbram.pl/LINUX.php
http://www.marek.serwisbram.pl/Slackware-compal-FL90.php

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: makron »

Przepraszam za brak odpowiedzi przez długo czas, lecz byłem na urlopie. W k3bsetup wszystko jest w porządku. Mój użytkownik oczywiście jest dodany do grupy cdrom, /dev/dvd -> /dev/hda, nie mam czegoś takiego jak /dev/sr0

[ Dodano: 2008-11-08, 19:52 ]
Aha w /var/log/messages nie znalazłem nic związanego z tym "przywieszeniem" systemu.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: roverek »

Hey. W takim razie, pochwal się skąd masz zainstalowane K3b ? Paczka - jeśli tak to z skąd ? A jeśli ze źródeł to jakie opcje przy ./configure ?
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: makron »

Paczka z currenta ;>

Kod: Zaznacz cały

k3b-1.0.5-i486-2
k3b-i18n-1.0.5-noarch-1
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: roverek »

makron pisze:Paczka z currenta ;>
To może spróbuj zainstalować starszą wersję albo K3b z innego repozytorium (jest chyba na Slacky 1.0.5 ;)). Też mi K3b z Currenta sprawiało problemy a teraz gdy mam zainstalowaną wersję ze Slacky nie ma tych problemów ;)
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: [Rozw.] K3b nie nagrywa DVD.

Post autor: makron »

Próbowałem skompilować k3b ze źródeł, lecz to nic nie dało. Zainstalowałem starszą wersję, tą z płyty z 12.1, lecz też to nic nie dało. Nie wytrzymałem i przeinstalowałem system używając currenta. Problem o dziwo ustąpił :? Dziwna sprawa... Nawet płyty DVD nagrywają się z prędkością 8x, a nie tak jak kiedyś na starym slacku 2x-4x... Dodaje Rozw.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

ODPOWIEDZ