[Rozw.] Nie działa nagrywanie

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

zupa
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2006-03-10, 14:02
Kontakt:

[Rozw.] Nie działa nagrywanie

Post autor: zupa »

Witam, używam slacka 12.1, moja karta dźwiękowa to Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 02) .
mam następujący problem - nie mogę nagrywać dźwięku z mikrofonu np. w Krec, a co za tym idzie także używać Skype.
Urządzenia /dev/dsp i z katalogu /dev/snd mają ustawione prawa rw dla grupy audio, do której należy użytkownik na którym pracuję.
Próbowałem różnych ustawień w Kmix i alsamixer (z uwzględnieniem podziału na input i output, przejrzałem też inne tematy o podobnej tematyce). Umiem wywołać efekt słyszenia siebie w głośnikach, ale to kiedy ustawię playback z urządzenia "Mic". Niestety, tego urządzenia nie ma wśród urządzeń wjeściowych, jest tylko "Front mic" (w alsamixer) albo "Mic boost" i "Front Mic Boost" w Kmix (oraz inne - capture, digital - je też testowałem).
Nie wiem co dalej z tym fantem zrobić. Dodam że w popularnym sytemie z północnego zachodu USA, który też mam zainstalowany nagrywanie działa bez zarzutu.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze można zrobić żeby nagrywanie zadziałało? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-01-05, 17:24 przez zupa, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
krzkar
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2008-07-01, 12:46
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa nagrywanie

Post autor: krzkar »

Też miałem ten problem. Trzeba się pobawić "przełącznikami" w alsamixer. Mnie pomogło. Jeszcze można sprawdzić podłączenie do kompa, ale jak piszesz, że pod Windem działa...
[b]less[/b] is more, but more [b]more[/b] than [b]more[/b] is, so [b]more[/b] is less [b]less[/b], so use more [b]less[/b] if you want less [b]more[/b]
[img]http://img50.imageshack.us/img50/4575/userbar3in1ex7.gif[/img]

zupa
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2006-03-10, 14:02
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa nagrywanie

Post autor: zupa »

Kilka godzin kombinowania w alsamixer i zadziałało, nie wiem do końca jak to zrobiłem, ale można już nagrywać. Dodatkowo w skype musiałem ustawic jako audio in urządzenie hw:Intel,2. Dziękuję i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
krzkar
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2008-07-01, 12:46
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Re: [Rozw.] Nie działa nagrywanie

Post autor: krzkar »

Przyznam, że zajęło mi to trochę mniej czasu, ale jakbyś sobie przypomniał to napisz, co pozmieniałeś, bo ja ten problem mialem dosyć dawno i nie pamiętam co poustawialem. Jak sobie przypomnę - to napiszę, dla potomnych :)
Można uznać za [Rozw.]
[b]less[/b] is more, but more [b]more[/b] than [b]more[/b] is, so [b]more[/b] is less [b]less[/b], so use more [b]less[/b] if you want less [b]more[/b]
[img]http://img50.imageshack.us/img50/4575/userbar3in1ex7.gif[/img]

ODPOWIEDZ