wolny flash w trybie pełnoekranowym

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

pjotr
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-04-04, 20:52

wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: pjotr » 2009-08-15, 09:30

Witam
probelm jak w temacie,
przy wlaczeniu flasha w trybie pelnoekranowym filmiki strasznie zamulaja, sterowniki nvidia.

Mial ktos podobny problem??



Pozdro
Ostatnio zmieniony 2009-08-15, 10:32 przez pjotr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: dienet » 2009-08-15, 09:46

A jaka przegladarka? Sprawdzales na innych? Jaki procek?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

pjotr
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-04-04, 20:52

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: pjotr » 2009-08-15, 09:57

Przegladarka firefox 3.5.2 oraz opera 9.64.
Pod windą mi chodzi elegancko takze raczej nie wina procka.
Flash aktualny, karta dosyc stara riva tnt2, sterownik nvidia 71.86.09.

Rozumiem ze skoro nie ma zbyt duzo informacji o takim problemie na necie, to sprawa jest rozwiazywalna i powinno mi smigac, tym bardziej ze jak wspomnialem pod winda wszystko jest ok??
Ostatnio zmieniony 2009-08-17, 10:55 przez pjotr, łącznie zmieniany 1 raz.

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: ElNinijo » 2009-08-17, 15:56

sprobuj zrobic tak: najedz na jakis filmik flash kursorem myszy daj prawym przyciskiem myszy na nim przejdz do ustawien i wylacz przyspieszenie sprzetowe

pjotr
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-04-04, 20:52

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: pjotr » 2009-08-17, 16:34

Mam wyłączone przyspieszanie sprzętowe.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: dienet » 2009-08-17, 16:47

tym bardziej ze jak wspomnialem pod winda wszystko jest ok
To jak dziala pod Windows, a jak dziala pod Linuksem to roznie bywa z tym. Pochwal sie procesorem. Ja moge powiedziec ze mi na 1,4GHz Celeron, flash na full screen nie byl jakos super plynny. Pod Windowsem byl.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

pjotr
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-04-04, 20:52

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: pjotr » 2009-08-17, 17:22

AMD Athlon(TM) XP 1800+ AuthenticAMD
karta tez stara RIVA TNT2

Czyli moze byc tak ze nici z flash w trybie pełnoekranowym pod linuksem??

Przed chwila probowalem z gnash, ale skonczylo sie fiaskiem, tzn nie wlaczalmi sie flash tylko szare okienko.

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: przemek_11 » 2009-08-19, 18:47

pjotr pisze:AMD Athlon(TM) XP 1800+ AuthenticAMD
karta tez stara RIVA TNT2

Czyli moze byc tak ze nici z flash w trybie pełnoekranowym pod linuksem??

Przed chwila probowalem z gnash, ale skonczylo sie fiaskiem, tzn nie wlaczalmi sie flash tylko szare okienko.
Flash dla linuksa jest nic nie wart. Jest wolny, niestabilny. Lepiej go odpuscic, a jak sie nie da to uzywac na windows.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: ondreyos » 2009-08-19, 19:07

Flash dla linuksa jest nic nie wart. Jest wolny, niestabilny. Lepiej go odpuscic, a jak sie nie da to uzywac na windows
eeee... mozesz jasniej? bo twojego posta rozumiem tak, ze gdy podczas siedzenia w necie wejdzie na jakas stronke z animacja, gierka czy chociazby flashowym menu, pjotr powinien sobie adres strony zapisac na kartce, przelaczyc system i pod windowsem sobie to jeszcze raz obejrzec??? :shock:

pjotr
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-04-04, 20:52

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: pjotr » 2009-08-23, 10:09

Rozumiem, że sprzęt nie jest najnowszy, ale czy naprawde nie dałoby się na nim odpalić flasha na full screenie?? Moze jednak istnieje rozwiązanie??

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: przemek_11 » 2009-08-23, 10:25

ondreyos pisze: eeee... mozesz jasniej? bo twojego posta rozumiem tak, ze gdy podczas siedzenia w necie wejdzie na jakas stronke z animacja, gierka czy chociazby flashowym menu, pjotr powinien sobie adres strony zapisac na kartce, przelaczyc system i pod windowsem sobie to jeszcze raz obejrzec??? :shock:
Mozna i tak. Menu flashowe jako tako dzialaja, ale filmy fullscreen i gry to pod linuksem syf. Lepiej pod Linuksem wogole flasha nie instalowac. A wersja 10 to tragedia. Dziala to komus moze?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: mina86 » 2009-08-23, 10:54

przemek_11 pisze:A wersja 10 to tragedia. Dziala to komus moze?
Mnie działa.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: przemek_11 » 2009-08-23, 11:15

mina86 pisze: Mnie działa.
Mam Slacka 12.2 i firefoxa 3.5.2. Wchodze na strone http://get.adobe.com/flashplayer/ i sciagam wersje tar.gz. Przegrywam plik libflashplayer.so do katalogu ~/.mozilla/plugins. Uruchamiam w xtermie:

Kod: Zaznacz cały

firefox youtube.com 
i daje mi to:

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/share/firefox-3.5/crashreporter: error while loading shared libraries: libgconf-2.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
Co ma flash do jakiegos gconfa? Nie mam GNOME i nie chce miec.

Pozdrawiam

EDIT

Sam libflashplayer.so nie ma w z zaleznosciach nic zwiazanego z *gconf*.
Ostatnio zmieniony 2009-08-23, 11:16 przez przemek_11, łącznie zmieniany 1 raz.

pjotr
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2008-04-04, 20:52

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: pjotr » 2009-08-23, 14:22


Kod:
firefox youtube.com


i daje mi to:

Kod:
/usr/local/share/firefox-3.5/crashreporter: error while loading shared libraries: libgconf-2.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

Błąd dotyczy aplikacji

Kod: Zaznacz cały

crashreporter
, która korzysta z biblioteki

Kod: Zaznacz cały

libgconf-2.so.4
, ale samo wywołanie crashreportera jest powodowane innym błędem ze strony firefoxa. Zdarzało mi się to już, niestety w moim przypadku, po naprawieniu crashreportera nie było w nim więcej informacji dotyczących pierwotnego błędu.

Mina86 jakiego sprzętu używasz?? U mnie przy flashu często zaczyna zamulać cały komputer, zużycie procka 100 %. Kurde chore to wszystko jest, przecież flash nie jest programem obsługującym start rakiety kosmicznej.
Ostatnio zmieniony 2009-08-23, 14:25 przez pjotr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: wolny flash w trybie pełnoekranowym

Post autor: coolart » 2009-10-15, 14:31

to ze flash jest wolny i niestabilny to może i tak jest ja wiem ze flasz to tylko zjadacz pradu i niepotrzebnych nerwów, nie wiem po co w ogóle go stworzono skoro sprawia same problemy na slabych sprzętach i nawet na nowszych.
Na AthlonXP 2400 2GHz, Radeon 9550, 512MB Ram pod winda chodzi jakoś zależy jaka strona i jaki odtwarzacz. Na youtube przy fullscreen chodzi na 100% wiec sie nie dziw ze u ciebie chodzi na windzie i to zapewne jako tako. Na linux'ie flash praktycznie nie ma prawa bytu bo to zamknięty kod i niestabilny jest na linux'ach. Nawet go nie instalowałem na slackware bo wiem, że będą same problemy i niepotrzebne nerwy podczas korzystania i instalacji. Szkoda mi katować starego procka na to, od tego mam drugi mocniejszy ale i ten i tak ma na dwóch prockach po 60%.

ODPOWIEDZ