mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Post autor: addos » 2009-11-26, 09:55

Na stronie: http://polskieradioeuro.pl po prawej stronie jest przycisk NA ŻYWO (na tle okręgów). Po kliknięciu w niego powinno otworzyć się nowe okno z aktualnie nadawanym programem. U mnie efekt jest taki:

1. Odtwarzanie mms://video.polskieradio.pl/radioeuro
2. Connecting to server video.polskieradio.pl:80 [195.245.217.10:80]
3. Connected
4. Zatrzymane

Punkty 1 i 2 czasami następują po sobie a czasem albo tylko 1 albo tylko 2. Punkty 3 i 4 występują zawsze.

2 tygodnie temu mi to działało. Miałem obraz i dźwięk. Nawet śmiałem się, że u znajomego na Kubuntu to nie działa a na Slackware tak. Niestety przestało działać.

Czy u kogoś z was działa w/w ?

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Post autor: dienet » 2009-11-26, 10:58

Kod: Zaznacz cały

mplayer mms://video.polskieradio.pl/radioeuro
MPlayer SVN-r29806-snapshot-4.3.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team

Playing mms://video.polskieradio.pl/radioeuro.
STREAM_ASF, URL: mms://video.polskieradio.pl/radioeuro
Resolving video.polskieradio.pl for AF_INET...
Connecting to server video.polskieradio.pl[195.245.217.10]: 1755...
Connected

Alert! EOF
read error:: Operation now in progress
pre-header read failed
Resolving video.polskieradio.pl for AF_INET...
Connecting to server video.polskieradio.pl[195.245.217.10]: 80...
Server returned 403:Forbidden ( The server denied the specified Uniform Resource Locator (URL). Contact the server administrator.  )
Failed to parse header.
Failed, exiting.
Resolving video.polskieradio.pl for AF_INET...
Connecting to server video.polskieradio.pl[195.245.217.10]: 80...
Server returned 403: Forbidden ( The server denied the specified Uniform Resource Locator (URL). Contact the server administrator.  )
No stream found to handle url mms://video.polskieradio.pl/radioeuro


Exiting... (End of file)
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

meesha
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-01-27, 10:02
Kontakt:

Re: mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Post autor: meesha » 2009-12-25, 00:28

u mnie to działa zawsze pod mplayer:

Kod: Zaznacz cały

meesha@darkstar:~$ mplayer mms://video.polskieradio.pl/radioeuro
MPlayer SVN-r29972-4.3.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team             

Playing mms://video.polskieradio.pl/radioeuro.
STREAM_ASF, URL: mms://video.polskieradio.pl/radioeuro
Resolving video.polskieradio.pl for AF_INET...        
Connecting to server video.polskieradio.pl[195.245.217.10]: 1755...
Connected                                                          
file object, packet length = 4489 (4489)                           
unknown object                                                     
stream object, stream ID: 1                                        
stream object, stream ID: 2                                        
unknown object                                                     
unknown object                                                     
data object                                                        
mmst packet_length = 4489
Cache size set to 64 KBytes
Cache fill:  0.00% (0 bytes)
ASF file format detected.
[asfheader] Audio stream found, -aid 1
[asfheader] Video stream found, -vid 2
VIDEO:  [WMV3]  320x240  24bpp  1000.000 fps  384.0 kbps (46.9 kbyte/s)
Clip info:
 title: Polskie-Radio-Euro Radio Euro
 author: My Author
 copyright: My Copyright
 comments: VBrick Streaming Video
==========================================================================
Requested video codec family [wmv9dmo] (vfm=dmo) not available.
Enable it at compilation.
Requested video codec family [wmvdmo] (vfm=dmo) not available.
Enable it at compilation.
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffwmv3] vfm: ffmpeg (FFmpeg WMV3/WMV9)
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 96.0 kbit/6.80% (ratio: 12003->176400)
Selected audio codec: [ffwmav2] afm: ffmpeg (DivX audio v2 (FFmpeg))
==========================================================================
AO: [oss] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xv] 320x240 => 320x240 Planar YV12
A:508429.0 V:508429.0 A-V:  0.000 ct:  0.007 228/228  3%  0% 45.9% 39 0 0%
Za to xine/gxine nie ma specjalnie ochoty.

Odgrzebuję bo mam pytanie: czy komuś pod slackiem, kto ma net z upc, udało się odpalić upc livetv? Szlag mnie trafia, pod winzgrozą jedzie, pod linem nie ma siły (a mplayera mam ładnie z libnemesi).

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Post autor: ydoom » 2009-12-25, 11:14

Pobawiłem się chwilę i jak dotąd porażka ;) Nie mogę (nie umiem) przekonać mplayera żeby łączył się po TCP i próbuje po HTTP...

Kod: Zaznacz cały

mplayer -v rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN

Playing rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN.
STREAM_RTSP, URL: rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
Filename for url is now rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
Resolving stream.livetv.chello.pl for AF_INET...
Connecting to server stream.livetv.chello.pl[62.179.0.204]: 554...
Filename for url is now rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
STREAM_HTTP(2), URL: rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
Resolving stream.livetv.chello.pl for AF_INET...
Connecting to server stream.livetv.chello.pl[62.179.0.204]: 80...
No i tu jest timeout, bo

Kod: Zaznacz cały

Interesting ports on 62.179.0.204:
PORT     STATE  SERVICE REASON
554/tcp  open   rtsp    syn-ack
1755/tcp closed wms     reset
Zainstalowałem netembryo i libnemesi, żeby użyć "-rtsp-stream-over-tcp" (czy to coś da?) ale wygląda na to że trzeba przebudować mplayer... Może później...
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 11:17 przez ydoom, łącznie zmieniany 4 razy.

meesha
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-01-27, 10:02
Kontakt:

Re: mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Post autor: meesha » 2009-12-25, 12:33

u mnie pluje tak

Kod: Zaznacz cały

bash-3.1$ mplayer mms://stream.livetv.chello.pl/CNN -v
MPlayer SVN-r30062-4.3.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team
CPU vendor name: GenuineIntel  max cpuid level: 10
CPU: Intel(R) Pentium(R) Dual  CPU  T2390  @ 1.86GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 13)
extended cpuid-level: 8
extended cache-info: 67125312
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNowExt: 0 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 1
Compiled with runtime CPU detection.
get_path('codecs.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/codecs.conf'
Reading /home/meesha/.mplayer/codecs.conf: Can't open '/home/meesha/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Reading /usr/etc/mplayer/codecs.conf: Can't open '/usr/etc/mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Using built-in default codecs.conf.
Configuration: --prefix=/usr --libdir=/usr/lib64 --mandir=/usr/man --enable-gui --enable-smb --disable-libdvdcss-internal --enable-menu --language=en,pl --enable-runtime-cpudetection --extra-cflags=-Os -fPIC -mtune=core2 --codecsdir=/usr/lib64/codecs --extra-libs=-L/usr/lib64/libnemesi.so
CommandLine: 'mms://stream.livetv.chello.pl/CNN' '-v'
init_freetype
Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
get_path('fonts') -> '/home/meesha/.mplayer/fonts'
Using nanosleep() timing
get_path('input.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/input.conf'
Can't open input config file /home/meesha/.mplayer/input.conf: No such file or directory
Can't open input config file /usr/etc/mplayer/input.conf: No such file or directory
Falling back on default (hardcoded) input config
get_path('CNN.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/CNN.conf'

Playing mms://stream.livetv.chello.pl/CNN.
get_path('sub/') -> '/home/meesha/.mplayer/sub/'
Filename for url is now mms://stream.livetv.chello.pl/CNN
Filename for url is now mms://stream.livetv.chello.pl/CNN
STREAM_ASF, URL: mms://stream.livetv.chello.pl/CNN
Trying ASF/UDP...
  ===> ASF/UDP failed
Trying ASF/TCP...
Resolving stream.livetv.chello.pl for AF_INET6...
Couldn't resolve name for AF_INET6: stream.livetv.chello.pl
Resolving stream.livetv.chello.pl for AF_INET...
Connecting to server stream.livetv.chello.pl[62.179.0.204]: 1755...
connect error: Connection refused
  ===> ASF/TCP failed
Trying ASF/HTTP...
Resolving stream.livetv.chello.pl for AF_INET6...
Couldn't resolve name for AF_INET6: stream.livetv.chello.pl
Resolving stream.livetv.chello.pl for AF_INET...
Connecting to server stream.livetv.chello.pl[62.179.0.204]: 80...
z proba z rtsp:

Kod: Zaznacz cały

bash-3.1$ mplayer rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN -v
MPlayer SVN-r30062-4.3.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team
CPU vendor name: GenuineIntel  max cpuid level: 10
CPU: Intel(R) Pentium(R) Dual  CPU  T2390  @ 1.86GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 13)
extended cpuid-level: 8
extended cache-info: 67125312
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNowExt: 0 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 1
Compiled with runtime CPU detection.
get_path('codecs.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/codecs.conf'
Reading /home/meesha/.mplayer/codecs.conf: Can't open '/home/meesha/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Reading /usr/etc/mplayer/codecs.conf: Can't open '/usr/etc/mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Using built-in default codecs.conf.
Configuration: --prefix=/usr --libdir=/usr/lib64 --mandir=/usr/man --enable-gui --enable-smb --disable-libdvdcss-internal --enable-menu --language=en,pl --enable-runtime-cpudetection --extra-cflags=-Os -fPIC -mtune=core2 --codecsdir=/usr/lib64/codecs --extra-libs=-L/usr/lib64/libnemesi.so
CommandLine: 'rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN' '-v'
init_freetype
Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
get_path('fonts') -> '/home/meesha/.mplayer/fonts'
Using nanosleep() timing
get_path('input.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/input.conf'
Can't open input config file /home/meesha/.mplayer/input.conf: No such file or directory
Can't open input config file /usr/etc/mplayer/input.conf: No such file or directory
Falling back on default (hardcoded) input config
get_path('CNN.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/CNN.conf'

Playing rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN.
get_path('sub/') -> '/home/meesha/.mplayer/sub/'
STREAM_RTSP, URL: rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
Filename for url is now rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
Filename for url is now rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
STREAM: [rtsp] rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
STREAM: Description: RTSP streaming
STREAM: Author: Alessandro Molina
STREAM: Comment: implemented over libnemesi
Stream not seekable!
 file format detected.
Initializing libNemesi
Opening: rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
server stream.livetv.chello.pl port 554
Error: Client error. Reply was: 406 Not Acceptable
OPEN Error from the server: Not Acceptable
No stream found.

Closing libNemesi RTSP Stream...
                                                                                
No Connection to close
Error Closing Stream: Not Acceptable
Sending cancel signal to all threads
Sending cancel signal to RTSP Thread (ID: 3142404432)
Waiting for last Teardown response
RTSP Thread R.I.P.
vo: x11 uninit called but X11 not initialized..

Exiting... (End of file)
z dodatkowa opcja -rtsp-stream-over-tcp:

Kod: Zaznacz cały

bash-3.1$ mplayer rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN -v -rtsp-stream-over-tcp
MPlayer SVN-r30062-4.3.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team
CPU vendor name: GenuineIntel  max cpuid level: 10
CPU: Intel(R) Pentium(R) Dual  CPU  T2390  @ 1.86GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 13)
extended cpuid-level: 8
extended cache-info: 67125312
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNowExt: 0 SSE: 1 SSE2: 1 SSSE3: 1
Compiled with runtime CPU detection.
get_path('codecs.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/codecs.conf'
Reading /home/meesha/.mplayer/codecs.conf: Can't open '/home/meesha/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Reading /usr/etc/mplayer/codecs.conf: Can't open '/usr/etc/mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Using built-in default codecs.conf.
Configuration: --prefix=/usr --libdir=/usr/lib64 --mandir=/usr/man --enable-gui --enable-smb --disable-libdvdcss-internal --enable-menu --language=en,pl --enable-runtime-cpudetection --extra-cflags=-Os -fPIC -mtune=core2 --codecsdir=/usr/lib64/codecs --extra-libs=-L/usr/lib64/libnemesi.so
CommandLine: 'rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN' '-v' '-rtsp-stream-over-tcp'
init_freetype
Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
get_path('fonts') -> '/home/meesha/.mplayer/fonts'
Using nanosleep() timing
get_path('input.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/input.conf'
Can't open input config file /home/meesha/.mplayer/input.conf: No such file or directory
Can't open input config file /usr/etc/mplayer/input.conf: No such file or directory
Falling back on default (hardcoded) input config
get_path('CNN.conf') -> '/home/meesha/.mplayer/CNN.conf'

Playing rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN.
get_path('sub/') -> '/home/meesha/.mplayer/sub/'
STREAM_RTSP, URL: rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
Filename for url is now rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
Filename for url is now rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
STREAM: [rtsp] rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
STREAM: Description: RTSP streaming
STREAM: Author: Alessandro Molina
STREAM: Comment: implemented over libnemesi
Stream not seekable!
 file format detected.
Initializing libNemesi
Opening: rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN
server stream.livetv.chello.pl port 554
Error: Client error. Reply was: 406 Not Acceptable
OPEN Error from the server: Not Acceptable
No stream found.

Closing libNemesi RTSP Stream...
                                                                                
No Connection to close
Error Closing Stream: Not Acceptable
Sending cancel signal to all threads
Sending cancel signal to RTSP Thread (ID: 3263453520)
Waiting for last Teardown response
RTSP Thread R.I.P.
vo: x11 uninit called but X11 not initialized..

Exiting... (End of file)
Moze warto sprobowac z live555? Choc mam wrazenie ze to raczej wina samego upc, ktore odcina klienta na wejsciu.

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Post autor: ydoom » 2009-12-25, 12:39

Postawiłem na szybko XP pod VirtualBox i tam netstat pokazuje, że połączenie jest tylko na port 554 (przy okazji: WMP 8 też nie mógł odtworzyć, dopiero po upgradzie do 9).
Widzę w Twoim logu:

Kod: Zaznacz cały

server stream.livetv.chello.pl port 554 
Error: Client error. Reply was: 406 Not Acceptable 
OPEN Error from the server: Not Acceptable
Spróbuj może:

Kod: Zaznacz cały

mplayer -user-agent "Windows-Media-Player/9.00.00.4503" -v rtsp://stream.livetv.chello.pl/CNN

meesha
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-01-27, 10:02
Kontakt:

Re: mms:// - czemu to czasem działa, a czasem nie?

Post autor: meesha » 2009-12-25, 13:33

efekt niestety ten sam, a probowalem roznych user-agent strings

wlasnie ten nieszczesny blad http 406, moze sprobuje napisac do koles z upc, bo serio wydaje mi sie ze software'owo u mnie wszystko gra

ODPOWIEDZ