[Rozw.] Plik WMV

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Plik WMV

Post autor: dienet »

A czemu sobie tych filmów nie zamienisz na avi? Ja też tak ma z niektórymi formatami, choć nie dam głowy że to z WMV, choć pewnie tak w końcu to zamknięty kontener.
Ostatnio zmieniony 2009-12-20, 19:51 przez dienet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]
Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1110
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l
Kontakt:

Re: [Rozw.] Plik WMV

Post autor: marco70 »

U mnie filmik z linku w smplayer, gmplayer, mplayer przewijanie do przodu jak i do tyłu działa płynnie.W tym PL1_WMV_256k.wmv jest zwalony początek po przeróbce na avi jest ok.
Tu masz programik którym to przerobisz.
Ostatnio zmieniony 2009-12-20, 20:15 przez marco70, łącznie zmieniany 2 razy.
slackware64-current
i5-9600K CPU @ 3.70GHz
addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: [Rozw.] Plik WMV

Post autor: addos »

Niby można przerabiać ale:
1. Traci się czas
2. Traci się na jakości
3. Gdyby tego było więcej to nie warto by było się w to bawić

Jeżeli działa wam normalnie przewijanie do tyłu, to napiszcie ile klatek na sekundę pokazuje np. SMplayer w info.

Próbowałem kiedyś kompilować MPlayera ale coś tam zawsze mi brakowało lub nie działało :(
Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Plik WMV

Post autor: dienet »

1. Traci się czas
To można enkodować i oglądać za jednym zamachem!
A z tym traceniem czasu nie przesadzaj. Nie ma to jak zmiana formatu z głupiego WMV na coś porządnego.
2. Traci się na jakości
Dlaczego?
Ostatnio zmieniony 2009-12-20, 21:03 przez dienet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]
addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: [Rozw.] Plik WMV

Post autor: addos »

Rozkodowujemy ze źródła stratnego a potem kodujemy ponownie i też koderem stratnym, więc nie może być na końcu to samo co przed konwersją.
To dotyczy filmów, zdjęć oraz muzyki.

A co do czegoś porządnego - to się zgadzam :)
Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: [Rozw.] Plik WMV

Post autor: dienet »

Rozkodowujemy ze źródła stratnego a potem kodujemy ponownie i też koderem stratnym
Zgodzę się jeśli np. zakodujesz to xvidem (i jeśli on jest gorszy niż to co tam jest aktualnie, choć pewnie i tak nie zobaczysz różnicy), a nie zrobisz copy.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]
addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: [Rozw.] Plik WMV

Post autor: addos »

Nie, to jest inaczej. Nie ma znaczenia czy to XviD czy coś innego.
Zawsze zakodowane coś koderem stratnym żeby później móc obejrzeć musi zostać najpierw zdekodowane, prawda?

Po zdekodowaniu nie będziesz miał tego samego pod względem jakości co w źródle, np:

Mamy film DVD. Chcemy go przekonwertować na x264, czy XviD czy coś innego.
Po tej operacji (konwersji) wyjdzie nam załóżmy x264.
Żeby go obejrzeć musi on być w locie rozkompresowywany (po to są wymagane szybkie CPU lub GPU).
Ale pomimo tego, że da się to obejrzeć i przypomina to DVD, to różni się trochę.
O ile się różni, to zależy od stopnia kompresji.
Pół biedy jeśli to jest ładnie zrobione, ale jeśli jakość jest średnia (bo załóżmy ktoś chciał to upchnąć ile się da) to mamy problem.
Gdyby teraz to konwertować np. na XviD lub DivX to najpierw konwerter rozkompresuje to do formy nieskompresowanej ale i tak w gorszej jakości niż DVD z którego wyszło a potem ponownie kodowane stratnym kodekiem do tego załóżmy XviD.

Akurat te filmy, które podałem w linku są tak słabej jakości, że już nie jestem w stanie tego ponownie konwertować bo nic bym chyba nie zobaczył na koniec :D



--

Co do tego przewijania: odinstalowałem 3 paczki: MPlayer, SMplayer i kodeki.
Skasowałem całkowicie kofiguracje MPlayera i SMPlayera z katalogu domowego.
Następnie zainstalowałem jeszcze raz najpierw tylko MPlayera.
Zgłosił brak kodeków - więc nie dało się odtworzyć tego filmu.
Po instalacji kodeków film ruszył, więc nie potrzeba kompilować :ok:
Nie występuje teraz migające okienko z błędem ALSY :ok:
<Miałem chyba roczną lub więcej konfigurację z poprzednich wersji MPlayera i SMPlayera>
Później zainstalowałem SMPlayera i ładnie przewijał w obie strony, chociaż miał czasem tę dziwną blokadę przy kilkukrotnym cofaniu.
Bardzo szybkie wciskanie <STRZAŁKI W LEWO> czasami skutkowało przeskokiem dalej... no dobra jakiś połowiczny sukces :)

Ponieważ ja zawsze ustawiam klawisz przewijania wstecz na: "1 sekundę" to okazało się, że to było problemem - znowu zamiast w tył zaczął przewijać w przód.
Ustawienie na 5 sekund - to samo.
Dopiero ustawienie tego na 10 sekund powodowało, że klawisz <STRZAŁKA W LEWO> zaczął działać normalnie.
Już nie chce mi się sprawdzać pośrednich stadiów, ale widać, że coś jest nie tak z programem.
ODPOWIEDZ