Strona 1 z 2

[Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-15, 23:17
autor: addos
Mam kilka filmów w formacie WMV, które wg programu SMPlayer posiadają 1000 klatek/s. Dziwne jest też to, że przy przewijaniu do przodu film przewija się normalnie. Ale gdy naciskam klawisz <STRZAŁKA W LEWO> czyli chcę cofnąć o parę sekund wstecz to i tak efektem jest przewinięcie filmu do przodu.

Myślałem, że może konfiguracja klawiszy się skopała, ale na filmach innych niż te WMV klawisz przewijający do tyłu, przewija normalnie czyli do tyłu. Tylko te pliki są przewijane w przeciwnym kierunku.

Natomiast gdy chcę to zrobić przy pomocy myszy i paska przewijania, to efekt jest nieciekawy bo mogę zrobić 2, 3, lub 4 ruchy myszka i po tym następuje efekt jak po naciśnięciu przycisku STOP. Trzeba klikać PLAY i zabawa od początku.
Poza tym gdy mogę wykonać te 2, 3, lub 4 ruchy przwijania to nigdy nie da się przewinąć tego w dokładne miejsce. Nawet jeśli wiem gdzie wizualnie puszczam LKM (lewy klawisz myszki) np. w połowie filmu to okazuje się, że wypadło gdzieś, np w 1/3 lub 1/4.

Gdyby ktoś chciał samemu te pliku sprawdzić to podaję adres:

Kent Hovind - Stworzenie czy ewolucja? http://www.koscioldomowy.pl/index.php?o ... 4&Itemid=9

Trzeba tam wybrać któreś SEMINARIUM i kliknąć ZOBACZ... a tam pod okienkiem z filmem jest POBIERZ FILM. Po pobraniu można testować.
Autor filmów pozwala na bezpłatne kopiowanie, więc nie ma obawy o prawa autorskie. A może mas ktoś wersje w innym formacie?

Proszę o wskazówki, ew. potwierdzenie lub zanegowanie, bo nie wiem czy coś u mnie nie tak, czy to jednak coś jest z tymi filmami.

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-15, 23:31
autor: ydoom
addos, cofa ale jakby z oporami. Ten efekt o którym piszesz (do przodu zamiast cofnąć) wystąpił mi pod xine. Ale dlaczego tak się dzieje - nie wiem.

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-16, 14:14
autor: syriusz666
Próbowałeś innym odtwarzaczem ?

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-16, 14:45
autor: addos
Tak Próbowałem takich: SMPlayer, MPlayer, gxine, Odtwarzacz xine, Dragon Player.

W każdym jest ten sam efekt. Jedynie w czystym MPlayer jest tak, że da się 1 raz cofnąć o 1-2 sekundy do tyłu. Ponowne cofnięcie skutkuję jakimś dziwnym "murem", który zabrania cofnąć o kolejne 1-2 sekundy do tyłu. Gdy przewinę w inne miejsce i znowu cofnę 1 raz to jest OK, ale ponowna próba cofnięcia o kolejny raz znowu napotyka na jakiś "mur" nie do przejścia.

PS. Poza tym dziwna rzecz pojawia się gdy używam samego MPlayera bez nakładki SMPlayer. Pojawia się dodatkowe okienko z informacją odnośnie błędu ALSA. Okienko nosi tytuł Error! a treść tego okienka to:

Kod: Zaznacz cały

[AO_ALSA] Unable to find simple control 'PCM',0.
To okienko non stop mruga jak głupie w jakiejś nieskończonej pętli gdy film jest odtwarzany. Natomiast gdy film zapauzuję, to okienko się uspokaja i stoi spokojnie. Gdy znowu włączę PLAY, to okienko znowu świruje. Nie ma to wpływu na sam film, bo on się odtwarza normalnie.

A jednak.... sprawdziłem na innych filmach, które przewijają się normalnie i tam w MPlayerze też to okienko miga jak szalone. Ale zaciekawiło mnie to, dlaczego MPlayer zgłasza błąd a SMPlayer nie robi tego? Na codzień używam tylko SMPlayera i nie sprawdzałem MPlayerem.

Mimo wszystko ciekawi mnie to zjawisko :)

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-16, 17:35
autor: syriusz666
Jest napewno wina kodeków, który slack ?

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-16, 19:23
autor: addos
Slackware 13 (32-bit) bez żadnych własnych modyfikacji w stylu kompilacja kernela czy coś takiego.
Kodeki to te, co są jako osobna paczka dołączane do SMPlayera.

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-19, 15:59
autor: syriusz666
Odinstaluj wszystkie kodeki i zainstaluj ponownie :)

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-19, 18:39
autor: addos
Wszystkie to znaczy wszelkie możliwe czy te z paczki od SMPlayera?
Bo jeśli wszystkie w ogóle to ja nawet nie wiem do końca, które to moga być, np. ostatnio dowiedziałem się, że faac i faad2 to też jakieś kodeki.
W tym stylu to będzie mi trudno wyłapać wszystkie możliwe bo nawet nie wiem jakie to :)

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-19, 19:14
autor: syriusz666
Spróbuj najpierw z kodekami SMPlayera, doinstalowywałeś jakies inne kodeki oprócz tych dołaczonych do plytki ?

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-19, 19:30
autor: marco70
Smplayer jest nakładką na mplayera to mplayer potrzebuje kodeki.Jaka wersja mplayer i kodeków ? Jak nie to avidemux i walnij to na avi.

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-19, 23:09
autor: addos
MPlayer r29390-4.3.3 razem z SMPlayer v. 0.6.8 (SVN r3213) oraz kodeki all-20071007-noarch-3sal

Wszystkie wymienione są instalowane z gotowych paczek... nic nie kompilowałem samemu.

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-20, 09:14
autor: marco70
MPlayer r29390-4.3.3 ta wersja została skompilowana bez kodeków.TU jest slackbuild i źródła mplayera ściągnij to do /tmp i skompiluj z kodekami all-20071007-noarch-3sal w /usr/lib/codecs .Jak chcesz to zobacz wersję z małą zmianą w slackbuild

Kod: Zaznacz cały

LANGUAGES=${LANGUAGES:-"en"}
na

Kod: Zaznacz cały

LANGUAGES=${LANGUAGES:-"pl"}
lub skrypt odpalasz tak

Kod: Zaznacz cały

 LANGUAGES=pl ./MPlayer.SlackBuild

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-20, 17:03
autor: addos
Może i jest skompilowana bez kodeków ale po instalacji tej paczki all-20071007-noarch-3sal to kodeki znalazły się w katalogu /usr/lib/codecs. Jest ich tam 133.

Gdy włączę jakiś film przez SMPlayera i zastopuję go, potem wejdę w opcje kodeków to mam ich całą masę (okienko można przewijać przez kilka ekranów).
Raczej odpada to, że SMPlayer ich nie widzi. Bo skąd by je wziął skoro został bez nich skompilowany?

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-20, 17:27
autor: marco70
Jak pisałem wcześniej smplayer to nakładka na mplayer. Zrób test odinstaluj mplayer i odpal jakiś film smplayerem.To dlaczego w podczas skryptu ./configure podaje się ścieżkę do kodeków /usr/lib/codecs w slackbuild mplayer.

Re: [Rozw.] Plik WMV

: 2009-12-20, 19:43
autor: addos
Ależ ja to rozumiem... rozumiem to od bardzo dawna :)
Chodzi mi o to, że SMplayer sam z siebie nie odtworzy filmu bo jest tylko nakładką.
Ponieważ po odpaleniu filmu w SMPlayerze mogę przełączać się pomiędzy kodekami, więc wniosek taki, że SMPlayer korzystając z MPlayerea wykorzystuje kodeki bo inaczej nie mógłbym nic obejrzeć.

Nakładka to nakładka i sama nie korzysta z kodeków.