[rozw.]Po raz kolejny Wine

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

[rozw.]Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-12, 23:23

Paczka tworzona ze slackbuilda, wine w wersji 1.1.44, Slackware 13.1 (64), po wklepaniu w konsoli winecfg dostaje cos takiego:

Kod: Zaznacz cały

err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": libuuid.so.1: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Unknown error (127).
err:systray:initialize_systray Could not create tray window
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Unknown error (127).
cos tam w necie znalalem ale zadnych konkretow.

EDIT: to samo na: wersji 1.2.rc2 (instalowane z paczki), 1.1.24 (ze slackbuilda), to jest jakas kpina , udalo sie komus odpalic jakakolwiek wersje wine na 13.1 ?

EDIT: 1.1.29 to samo :/
Ostatnio zmieniony 2010-07-27, 12:22 przez syriusz666, łącznie zmieniany 1 raz.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: PITbull » 2010-07-13, 13:04

Na 32 bity działa paczka pobrana ze strony wine.
Jest tez osobna na 64 , ale skoro nie pracuje na tym nie odpowiem.

pozdr

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-13, 16:35

Niestey dalej to samo :/

Awatar użytkownika
freak117
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2006-12-13, 21:26
Lokalizacja: z sieci

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: freak117 » 2010-07-13, 17:17

Wydaje mi się, że komunikat błędu jest w miarę zrozumiały. Masz zainstalowaną paczkę e2fsprogs (ftp://ftp.man.szczecin.pl/pub/Linux/sla ... 6_64-1.txz) :?:
W3 rulez ;D

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-13, 17:56

Oczywiscie ze jest zrozumialy, tyle ze pojecia nie mam jak sie za to zabrac, tak mam zainstalowana :

Kod: Zaznacz cały

e2fsprogs-1.41.11-x86_64-1
e2fsprogs-compat32-1.41.11-x86_64-1

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: PITbull » 2010-07-13, 18:16

libuuid.so jest w paczce util-linux-ng.
Problem 64 bitowy, poczytaj , pokombinuj i ruszy ...mam nadzieje


http://forum.winehq.org/viewtopic.php?p ... 0a37487d92
http://www.linuxquestions.org/questions ... em-747481/

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-13, 19:28

PITbull prawie miales racje :) brakowalo mi paczki util-linux-ng-compat32-2.17.2-x86_64-1.txz, dorobilem sobie i smiga, dziekowac.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-13, 20:27

Jak juz pisalem wine juz dziala, ale jak probuje cos zainstalowac to :

Kod: Zaznacz cały

CellID: Fetching server list from CSDS. . .
fixme:process:SetProcessShutdownParameters (00000100, 00000000): partial stub.
fixme:dbghelp:MiniDumpWriteDump NIY MiniDumpWithDataSegs
err:ntlm:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path.
err:ntlm:SECUR32_initNTLMSP Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.
czy chodzi to o ntlmaps ?

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: PITbull » 2010-07-14, 08:05

pluje sie o sambę, pewnie zalezności.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-14, 10:16

Nastepne :D

Kod: Zaznacz cały

fixme:advapi:LookupAccountNameW (null) L"syriusz" (nil) 0x32f150 (nil) 0x32f154 0x32f148 - stub
fixme:advapi:LookupAccountNameW (null) L"syriusz" 0x133098 0x32f150 0x137360 0x32f154 0x32f148 - stub
fixme:msi:ITERATE_CreateShortcuts poorly handled shortcut format, advertised shortcut
fixme:msi:ITERATE_CreateShortcuts poorly handled shortcut format, advertised shortcut
fixme:msi:ITERATE_CreateShortcuts poorly handled shortcut format, advertised shortcut
fixme:mscoree:LoadLibraryShim (0x7ecf9aec L"fusion.dll", (nil), (nil), 0x32f928): semi-stub
fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33fcc8 (nil) 0x33fcec
fixme:advapi:SetNamedSecurityInfoW L"C:\\Program Files\\Steam\\" 1 4 (nil) (nil) (nil) (nil)
fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33fcc8 (nil) 0x33fcec
fixme:advapi:SetNamedSecurityInfoW L"MACHINE\\SOFTWARE\\Valve\\Steam" 4 4 (nil) (nil) (nil) (nil)
fixme:hnetcfg:fw_app_put_ProcessImageFileName 0x12dea0, L"C:\\Program Files\\Steam\\\\Steam.exe"
fixme:hnetcfg:fw_app_put_Name 0x12dea0, L"Steam"
fixme:hnetcfg:fw_apps_Add 0x12c840, 0x12dea0

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: PITbull » 2010-07-14, 11:56

No to teraz do 3 punkcików sztuka bo jak sie rozdrobnie na każdy błąd nie wypłacisz się :-)

Ściągnij uniwersalny skrypt "winetricks" i zgodnie z tym How to skonfiguruj środowisko .wine i zainstaluj to o czym wreszcie napisałeś.

http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=1554

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-14, 15:40

Prawie :)

Kod: Zaznacz cały

bash-4.1$ fixme:process:SetProcessShutdownParameters (00000100, 00000000): partial stub.
CellID: Fetching server list from CSDS. . .
fixme:dbghelp:MiniDumpWriteDump NIY MiniDumpWithDataSegs
aktualizuje platforme ale dalej nie pojawia sie panle logowania.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: PITbull » 2010-07-14, 19:28

Sam log niewiele juz mówi.
No cóż nie pracuję tym programem, ale widząc pokaźną listę piszących musisz to przeanalizować.
Może zmiana wersji wine /w linku-gold,platinum/, jakies opcje wincfg /system,grafika/.

pozdr.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Po raz kolejny Wine

Post autor: syriusz666 » 2010-07-17, 18:52

W sumie to juz dziala, na linuxquestion ktos pisal ze wystarczy zrobic reinstalke sterow od grafiki i faktycznie pomoglo, tyle ze nie bardzo wiem dlaczego ponowna instalacji sterownikow dala taki efekt, wine 1.2.rc7

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [rozw.]Po raz kolejny Wine

Post autor: webster » 2010-09-27, 11:27

Podłączenie się do tematu wine. Zanim ruszę głębiej w temat może się ktoś bawił.

Poszukałem chwilę w necie, ale nic sensownego nie znalazłem. Problem dotyczy plików otwieranych pod dowolną aplikacją z rozszeżeniami jpg jpeg itd. Zainstalowałem Xnview exekową, i prawidłowo skojarzyło mi pliki (pod totalcommander zmienily sie ikony na Xnview) lae nadal aplikacja stara się otworzyć plik w IE, oczywiście wykrzaczając się.

Pomysły?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ