Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

David
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2012-04-21, 17:32

Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: David » 2012-05-08, 14:13

Cześć,
mam problem polegający na tym, że dopóki nie zaloguje się do systemu jako root i nie odpalę KDE, nie działa dźwięk u normalnego użytkownika. System zdaje się nie wiedzieć o tym, że są jakieś problemy z dźwiękiem, tzn. nie ma żadnych komunikatów i jest pokazane odtwarzanie. Po zalogowaniu się jako root, można z powrotem zalogować się jako zwykły użytkownik i dźwięk już jest. Czym to jest spowodowane?

Z góry dzięki za odpowiedzi,
Pozdrawiam.

s2c
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2011-12-31, 13:44

Re: Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: s2c » 2012-05-09, 06:25

Nie wiem czym jest to spowodowane, ale próbował bym w konsoli su -; alsaconf; alsamixer; i wtedy coś odpalić.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: webster » 2012-05-09, 07:43

KDE posiada własny daemon który zarządza priorytetem kart dźwiękowych. Zobacz czy przed zalogowaniem na root u usera w kmix (w tray) główną kartą jest to samo co u roota. Czasami tego typu problemy mają miejsce u kart HD-Audio Generic.

Kod: Zaznacz cały

cat ~/.kde/share/config/kmixrc
Daj cyne
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: maho » 2012-05-09, 14:00

W grupie audio jesteś?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: webster » 2012-05-09, 14:16

maho, napisał, ze najpierw musi zalogować się na root, później u usera działa, bez grupy audio w żadnym przypadku by nie działało na uzytkowniku.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

David
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2012-04-21, 17:32

Re: Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: David » 2012-05-11, 15:26

maho, napisał, ze najpierw musi zalogować się na root, później u usera działa, bez grupy audio w żadnym przypadku by nie działało na uzytkowniku.
A jednak właśnie tak było. Ale samo dodanie zwykłego użytkownika do grupy audio niczego nie zmieniło. Natomiast KDE wcześniej nie odpalało kmixa pod zwykłym użytkownikiem, odpaliłem je ręcznie z kluczem takim, jak dla roota i od tej chwili istotnie coś się zmieniło, tzn. kmix odpala się już automatycznie na zwykłym koncie.

Jednak dalej nie jest tak jak potrzeba, ponieważ jest już losowo, raz dźwięk jest, a raz go nie ma.
EDIT: zdiagnozowałem właśnie, że najczęściej, gdy nie ma dźwięku, to jest on przekierowywany (nieprawidłowo) na słuchawki, jak to naprawić?

Wyniki polecenia cat ~/.kde/share/config/kmixrc:
AllowDocking=true
Labels=true
MasterMixer=ALSA::HDA_Intel:1
Menubar=true
Orientation=Horizontal
Position=256,230
Size=512,307
Tickmarks=true
TrayVolumeControl=true
ValueStyle=None
Visible=false
startkdeRestore=true

[0]
Mixer_Name_Key=HDA Intel
View.input.Devs=3
View.output.Devs=10
View.switches.Devs=7

[View.input.0.Dev12]
Show=true
Split=false

[View.input.0.Dev13]
Show=true
Split=false

[View.input.0.Dev14]
Show=true
Split=false

[View.input.0.Dev5]
Show=true
Split=false

[View.input.0.Dev6]
Show=true
Split=false

[View.input.0.Dev7]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev0]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev1]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev13]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev2]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev3]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev4]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev5]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev6]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev7]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev8]
Show=true
Split=false

[View.output.0.Dev9]
Show=true
Split=false

[View.switches.0.Dev10]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev11]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev12]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev15]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev16]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev17]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev18]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev19]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev8]
Show=true
Split=true

[View.switches.0.Dev9]
Show=true
Split=true

Awatar użytkownika
knives
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-09-24, 14:43

Re: Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: knives » 2012-05-12, 00:18

Może porównaj twój plik z plikiem z katalogu roota?

David
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2012-04-21, 17:32

Re: Brak dźwięku, aż do momentu zalogowania roota w KDE

Post autor: David » 2012-05-15, 07:49

Wszystkie pliki z katalogu /etc mające sound w nazwie są identyczne niezależnie od tego, czy jest dźwięk, czy go nie ma.
Natomiast nie raz udaje mi się przywrócić dźwięk na głośniki w następujący sposób:
zamykam X-y
modprobe -r snd-hda-intel
modprobe -v snd-hda-intel,

ale zauważyłem że choć ta metoda często działa, to jednak też nie zawsze.
alsactl restore przy włączonych X-ach zawsze powoduje zablokowanie dźwięku.

Jednakże wydaje się, że to nie uruchomienie X-ów nie ma wpływu na to, czy jest dźwięk, czy nie i problemy zaczynają się już przy rozruchu systemu.

Tak właściwie, to w jaki sposób jest wewnętrznie zorganizowane to, czy dźwięk ma być przekierowywany na słuchawki, czy na głośniki?

ODPOWIEDZ