s-video w konsoli

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

thid
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 2006-04-17, 03:31

s-video w konsoli

Post autor: thid » 2014-08-23, 13:22

Witam
próbuje bezskutecznie wyświetlić obraz z konsoli na moim starym TV. Niestety za każdym razem gdy odpalam wyjście s-video na ekranie telewizora na kilka sekund pojawia się mrugający obraz po czym wraca ponownie do jednolitego czarnego (stawiam na rozdzielczość/odświeżanie). Korzystam ze sterowników nouveau
Sprzęt to stary dell latitude z grafiką geforce 2 Go (s-video odpalam po przez kombinacje klawiszy fn+f8)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: s-video w konsoli

Post autor: webster » 2014-08-23, 14:06

Próbowałeś najpierw podłączyć svideo i wtedy włączyć kompa ? Chodzi mi tylko o zweryfikowanie czy z defaultu przy boocie zrobi clone.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

thid
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 2006-04-17, 03:31

Re: s-video w konsoli

Post autor: thid » 2014-08-23, 14:12

niestety nie, nadal jest czarny ekran. Gdy próbuję ręcznie włączyć pojawia się migotanie na 2-4sec i obraz ponownie jest czarny

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: s-video w konsoli

Post autor: webster » 2014-08-23, 14:41

ok. Próbowałeś zainstalować stery od grafiki ? nouveau nie zawsze jest spoko. Też mam GF GTX780 jednak zawsze pilnuję się sterownika Nvidii
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

thid
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 2006-04-17, 03:31

Re: s-video w konsoli

Post autor: thid » 2014-08-23, 14:58

myślalem ze to tak starej grafiki otwarte sterowniki są już wystarczająco dopracowane

No niestety próba instalacji sterowników nvidia się nie udała. Idzie się pociąć od ilości problemów i błędów

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: s-video w konsoli

Post autor: webster » 2014-08-23, 18:00

Według tego -> http://www.nvidia.com/object/IO_32667.html
Prawidłowym sterownikiem dla Ciebie jest archiwalny sterownik (x86) -> 96.43.X

Repo Masz tutaj
x86 -> ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/
x64 -> ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

thid
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 2006-04-17, 03:31

Re: s-video w konsoli

Post autor: thid » 2014-08-23, 18:23

co do sterownika to wiem, instaluje 96.43.23. Niestety po przewalczeniu brakujących libów, w logach sypie errorem na temat źródeł kernela (ani ustawienie syssrc ani podawanie ścieżki przy instalatorze, nie pomogło)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: s-video w konsoli

Post autor: webster » 2014-08-23, 18:34

Masz x64 ? czy x86 ? Jak x64 to proponuję multiliba. Słabo widzę o sterownik dla tej karty x64.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

thid
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 2006-04-17, 03:31

Re: s-video w konsoli

Post autor: thid » 2014-08-23, 19:03

mam x86 :) komp to stary pentium 3 :D

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: s-video w konsoli

Post autor: webster » 2014-08-23, 19:41

I pluje się Tobie o brak libów? Eeeee ?! Paczki od X'ów Masz zainstalowane? Jesteś w stanie pokazać, co wywala przy instalacji ? Może mesy nie Masz?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

thid
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 2006-04-17, 03:31

Re: s-video w konsoli

Post autor: thid » 2014-08-23, 19:49

x'ow nie mam bo nie planuje używać. Co do braku libów, to jak wspomniałem wcześniej wszystkie uzupełniłem, natomiast nie udało mi się zmusić instalatora by widział źródła kernela


Swoją drogą dmesg wywala że wykrywa telewizor (przy nouveau)

Kod: Zaznacz cały

[   21.934652] fb: conflicting fb hw usage nouveaufb vs VESA VGA - removing generic driver
[   23.654251] nouveau  [  DEVICE][0000:01:00.0] BOOT0  : 0x011200b2
[   23.654376] nouveau  [  DEVICE][0000:01:00.0] Chipset: NV11 (NV11)
[   23.654414] nouveau  [  DEVICE][0000:01:00.0] Family : NV10
[   23.676603] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] checking PRAMIN for image...
[   23.952098] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] ... checksum invalid
[   23.952162] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] checking PROM for image...
[   23.952974] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] ... signature not found
[   23.953101] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] checking ACPI for image...
[   23.953165] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] ... signature not found
[   23.953227] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] checking PCIROM for image...
[   24.009263] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] ... checksum invalid
[   24.009420] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] checking PLATFORM for image...
[   24.009483] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] ... signature not found
[   24.009545] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] using image from PRAMIN
[   24.009610] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] BMP version 5.14
[   24.010908] nouveau  [   VBIOS][0000:01:00.0] version 03.11.01.44.00
[   24.030584] nouveau W[  PTIMER][0000:01:00.0] unknown input clock freq
[   24.030770] nouveau  [     PFB][0000:01:00.0] RAM type: DDR1
[   24.030831] nouveau  [     PFB][0000:01:00.0] RAM size: 16 MiB
[   24.030868] nouveau  [     PFB][0000:01:00.0]    ZCOMP: 0 tags
[   24.072686] nouveau 0000:01:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
[   24.082184] nouveau  [     DRM] VRAM: 15 MiB
[   24.082309] nouveau  [     DRM] GART: 64 MiB
[   24.082373] nouveau  [     DRM] BMP version 5.20
[   24.082436] nouveau  [     DRM] DCB version 1.5
[   24.082591] nouveau  [     DRM] DCB outp 00: f0003f00 000088b8
[   24.082655] nouveau  [     DRM] DCB outp 01: f2045f14 0000ffff
[   24.082717] nouveau  [     DRM] DCB outp 02: f4204011 ffffffff
[   24.083983] nouveau  [     DRM] BIOS FP mode: 1600x1200 (162000kHz pixel clock)
[   24.087546] nouveau  [     DRM] Saving VGA fonts
[   24.436374] nouveau  [     I2C][0000:01:00.0] detected TV encoder: ch7006
[   25.015824] nouveau  [     DRM] 0 available performance level(s)
[   25.015892] nouveau  [     DRM] c: core 17MHz memory 332MHz
[   25.034978] nouveau  [     DRM] MM: using M2MF for buffer copies
[   25.035258] nouveau  [     DRM] Calling LVDS script 1:
[   25.035324] nouveau  [     DRM] Calling LVDS script 6:
[   25.035386] nouveau  [     DRM] 0xC43B: Parsing digital output script table
[   25.736907] nouveau  [     DRM] allocated 1600x1200 fb: 0x8000, bo d31abc00
[   25.741345] fbcon: nouveaufb (fb0) is primary device
[   25.758336] nouveau  [     DRM] Calling LVDS script 2:
[   25.758367] nouveau  [     DRM] 0xC468: Parsing digital output script table
[   25.774781] nouveau  [     DRM] Calling LVDS script 5:
[   25.774809] nouveau  [     DRM] 0xC3C4: Parsing digital output script table
[   28.740772] nouveau 0000:01:00.0: fb0: nouveaufb frame buffer device
[   28.740776] nouveau 0000:01:00.0: registered panic notifier
[   28.741853] [drm] Initialized nouveau 1.1.1 20120801 for 0000:01:00.0 on minor 0

ODPOWIEDZ