H.264 w Firefoxie 33

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
pralat
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2005-12-02, 09:32
Lokalizacja: Opole

H.264 w Firefoxie 33

Post autor: pralat » 2014-10-16, 08:06

Witam,
wg wszelkich informacji w FF 33 jest wbudowane wsparcie dla wideo w formacie H.264. Włączyłem w about:config wszystko co trzeba, w about:addons / Plugins - mam włączony OpenH264 Video Codec - czyli teoretycznie ok. Teraz wchodzę na https://www.youtube.com/html5 i widzę, że H.264 nie jest obsługiwany. Dodam, że plugina flashowego nie mam i nie chcę mieć. Używam slacka 64 current. Czego tutaj szukać?

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: H.264 w Firefoxie 33

Post autor: dienet » 2014-10-16, 17:00

Sprawdź jaki wynik jest z najnowszego Google Chrome. Ja mam Chrome, kartę Nvidia i mam h264 na w/w stronie zaznaczone, że obsługuje.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
pralat
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2005-12-02, 09:32
Lokalizacja: Opole

Re: H.264 w Firefoxie 33

Post autor: pralat » 2014-10-17, 11:20

Chromium pokazuje mi, że wszystkie formaty są obsługiwane. Nie wiem jak to ma być realizowane w FF 33, czy polegać on ma na bibliotekach z systemu? Próbowałem go zbadać stracem po kątem otwarć plików "*h264*.so", ale nie znalazłem żadnych.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: H.264 w Firefoxie 33

Post autor: PITbull » 2014-11-18, 23:50

FF < 30 - gstremer.10-ffmpeg
FF =>30 - cały zestaw gst 1.0 do skompilowania

i jeszcze ff =>30 z opcją –enable-gstreamer=1.0 do przekompilowania,
adekwatnie –enable-gstreamer dla FF<30.

niachout
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-10-21, 19:47

Re: H.264 w Firefoxie 33

Post autor: niachout » 2015-04-18, 14:08

@PITbull, żadnego firefoxa nie trzeba ponownie kompilować, wystarczy skompilować jak to nadmieniłeś wyżej cały zestaw gstreamer1 z pozostałymi paczkami gst-* (ugly, bad, ffmpeg itd.) i wszystko będzie śmigać (sprawdzone na czystym slackware 14.0 z FF 37.0.1 z domyślnie ustawionym na true media.gstreamer.enabled) :ok: ja dodatkowo jeszcze skompilowałem pakiet ffmpeg i x264.

ODPOWIEDZ