Jak okiełznać PulseAudio?

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: tomatau » 2016-01-25, 19:32

Upgrade do Current przyniósł prezent w postaci PulseAudio. Na dzień dobry widzę że to to nawet działa, nie tak jak w przeszłości, gdzie trzeba było ten serwer naprawiać metodą usuń/wyłącz.

Niestety nie wszystko jest tak jak powinno, a że nie do końca rozumiem jak ten program działa i jak do końca wspólpracuje z ALSĄ, mam parę pytanek. I byłbym wdzięczny za pomoc lub nakierowanie na odpowiedź.

1. Na początek jedyny problem, mianowicie nie są zapamiętywane lub są okresowo resetowane stany głośności(do 100%). Alsa korzystała z asound.state jak jest to rozwiązane z pulseaudio? Oraz czy jest możliwość, aby kMix pozwalał na kontrolę dźwięku każdego kanału, a nie tylko głównego(przy korzystaniu z pulseaudio).

2. Do komputera mam podłączony zestaw głośników 5.1 i niestety dla producenta płyty jak i dla sterowników pod windows prawidłowymi gniazdami dla takiej konfiguracji są Front, Center/LFE i Side.A dla Linuksa zamiast Side powinno być to łącze Rear(co jest imo bardziej logiczne). Chcąc jednak uniknąć przełączania kabli w alsa.conf robiłem prosty remap.
I teraz pytanie czy lepiej robić to w alsie czy pulseaudio?

3. Pamiętam kiedyś flash w przeglądarce korzystał z urządzenia definiowanego w alsie jako "front", co pozwało na wygodne, w przypadku (dominującego w internecie) dźwięku stereo, klonowanie kanałów front z rear i wygłuszenie center. Obecnie z tego co wiem wszystko korzysta z urządzenia default. Jest jakiś patent na konfiguracje alsowego pcm lub sinka w pulseaudio tylko dla flasha/html5?

Dźwięk jako tako działa bez zarzutu. Karta to wbudowany w płytę Realtec ALC892

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: PITbull » 2016-01-26, 10:41

NIe jestem koneserem dźwieku więc nie wszystko jest dla mnie jasne ale

zdaje sie ,że wszystko z alsy jest przekierowywane na pulse i w zasadzie dotychczasowa konfiguracja z alsy powinna działać bez wiekszych zmian na default pulse. Może się mylę bo pewnie pulse ma jakieś defoltowe ustawienia np. sample rate i może to zmienić po drodze.W każdym bądź razie jak już default jest pulse to pewnie lepiej dokonywać w nim zmian.

Ad 1. Po co kMix. Defaultowo ustawienia w pulse graficznie zmienia sie poprzez pavucontrol. Jest tam opcja rozblokowania kanałów.Pamięta ustawienia.

Co do reszty nie miałem potrzeby się wgłębiać wiec mało moge powiedzieć.
Może to coś pomoże:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pu ... o/Examples

https://aarontc.com/archive/2013/04/los ... der-linux/

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: webster » 2016-01-26, 14:50

bez kmix chyba aktualnie nie działają skróty "głośniej/ciszej/wycisz"

Osobiście w "Ustawienia systemowe -> skróty -> Własne skróty" dodałem własne skróty up / down / mute do skryptu:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash

# Control your sound card by webster / Valheru 2016

UP() {
amixer -q sset Master 5%+
}

DOWN() {
amixer -q sset Master 5%-
}

MUTE() {
amixer -q set Master mute;
}

UNMUTE() {
amixer -q set Master unmute;amixer set PCM unmute;
}

CONTROL_MUTE(){
	if amixer -c 0 get Master|grep -q off;
		then UNMUTE;
		else MUTE;
	fi > /dev/null
}


case "$1" in
  'up')
	UNMUTE;UP;
  ;;
  'down')
	UNMUTE;DOWN;
  ;;
  'mute')
	CONTROL_MUTE;
  ;;
  *)
    echo "Usage: $0 {up|down|mute}"
  ;;
esac
I działa wspaniale :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: PITbull » 2016-01-26, 16:23

NIe używam KDE i nie mam kMix-a, ale możesz też dodać do panelu KDE pavucontrol i bedziesz też miał jak kMix wszystko pod reką :-)

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: tomatau » 2016-01-26, 17:50

webster pisze:bez kmix chyba aktualnie nie działają skróty "głośniej/ciszej/wycisz"

Osobiście w "Ustawienia systemowe -> skróty -> Własne skróty" dodałem własne skróty up / down / mute do skryptu:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash

# Control your sound card by webster / Valheru 2016

UP() {
amixer -q sset Master 5%+
}

DOWN() {
amixer -q sset Master 5%-
}

MUTE() {
amixer -q set Master mute;
}

UNMUTE() {
amixer -q set Master unmute;amixer set PCM unmute;
}

CONTROL_MUTE(){
	if amixer -c 0 get Master|grep -q off;
		then UNMUTE;
		else MUTE;
	fi > /dev/null
}


case "$1" in
  'up')
	UNMUTE;UP;
  ;;
  'down')
	UNMUTE;DOWN;
  ;;
  'mute')
	CONTROL_MUTE;
  ;;
  *)
    echo "Usage: $0 {up|down|mute}"
  ;;
esac
I działa wspaniale :)
Dziekować, sprawdzę. :-)
Tak, kMix przydaje się ze względu na obsługę skrótów z klawiatury z których przede wszystkim korzystam. Odnośnie problemu z przywracaniem głośności to się jakby ustabilizował tzn. resetuje się losowo tylko głośność powiadomień systemowych.

Ad 2. Tutaj poeksperymentuje, sposób konfiguracji pulseaudio mi jakoś nie leży, ale powalczę.

Ad 3. Poczytałem, w ALSie można to załatwić zmiennymi w pulseaudio tworzy się w tym celu profile.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: webster » 2016-01-26, 18:47

Słuchaj, Jestem po ostatniej aktualizacji current. Wywaliłem z autostartu kmix i swoje skróty; ustawiłem domyślnie w "Głośność dźwięku" - uruchomiłem ponownie Xy i normalnie wszystko ładnie śmiga :) bez kmixa :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: PITbull » 2016-01-27, 09:12

OK każdy orze jak może.
Po postu nie wiem gdzie masz "Głośność dżwieku" ani ustawienia systemowe.
U mnie na openboxie ni widu takiego czorta wiec mam podbindowane pod klawiature
plus dodatkowo pavucontrol na cairo-docku.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: webster » 2016-01-27, 10:39

Zalookaj załączniki
Załączniki
2.png
1.png
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: PITbull » 2016-01-27, 15:24

Nie podpuszczaj mnie z tym KDE bo zostawiłem to gdzieś w wersji 3 z hakiem :-)
Nie przepadam za wszystko robiącymi kombajnami w stylu M$ , kwestia gustu i ograniczenia dostępnych i nigdy nieużywanych opcji śmiecących do zera.
Obecnie mam kilka aplikacji robiących za środowisko graficzne /spacefm, openbox,compton, cairo-dock ,conky i jeszcze kilka dodatków modułów wziętych z lxde celem zarządzania sesją i wystrojem okien i jakoś tak dobrze wszystko gra/
Razem kilka MB wszystkiego tylko 140MB pamięci i o to chodzi.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: webster » 2016-01-27, 15:31

hehehe, no ja czasy kiedy na linux liczyłem każdy MB mam za sobą :)

Od środowiska graficznego, wymagam by był stabilny i miał duzo pasujących mi opcji :) Od dys wymagam więcej. :) Stwierdzenie, do usera slackware, że lubi automaty jak M$ to nie trafione ^_^
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: PITbull » 2016-01-27, 15:50

Mój jest stabilny i ma tylko te opcje ,które używam i ani krzty więcej.
Może i stwierdzenie nie trafione , ale KDE to już dla mnie prawie klon M$ tyle ,że w modułach, jak "zestripują" je do max. 20 MB i bedzie mi się podobać bardziej niż moja samoróba to sie zastanowie.
I pozwole sobie na sprzeciw, każdy bajt nie zużyty na nic nie robiące środowisko to bajt dla aplikacji które używam stracony.
Brak racjonalnego użytkowania dostępnych zasobów bo "pamięci dziś nie są drogie itp" to też filozofia przejęta od korporacji , które pośrednio napędzaja tym popyt .

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: webster » 2016-01-27, 17:55

Ok, tak czy siak, mi pulse działa i skróty :) Powodzenia :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: PITbull » 2016-01-27, 18:46

OK. I tak trzymać.Przyznam sie szczerze , że lubię slackware z jednego powodu. Najłatwiejsza dystrybucja do robienia "samorób" bez rozwalania całej filozofii /userfrendly/ powstałej przy jej tworzeniu tak modnej teraz jak idzie to w komercję .
I na zakończenie
TAk naprawde pulse jest do niczego /może za wyjątkiem fanatyków skypa/ potrzebne ot jeszcze jedna nadmiarowa nakładka , ale jak tak sięgne wstecz to jest to raczej ułatwieniem dla zaczynających w stosunku do "golej" alsy i duży plus dla Patryka , że można to bezboleśnie wyrzucić.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Jak okiełznać PulseAudio?

Post autor: webster » 2016-01-27, 19:09

PITbull pisze:I na zakończenie
TAk naprawde pulse jest do niczego /może za wyjątkiem fanatyków skypa/ potrzebne ot jeszcze jedna nadmiarowa nakładka , ale jak tak sięgne wstecz to jest to raczej ułatwieniem dla zaczynających w stosunku do "golej" alsy i duży plus dla Patryka , że można to bezboleśnie wyrzucić.
Tu się zgadzam, jednak wszystkie funkcje "bardziej multimedialne" jak chociażby obsługa bezprzewodowych urządzeń audio bazuje na pulseaudio i od tego nie uciekniemy.

Co do samego skype, można użyć apulse i też będzie działać :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ