OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

slack386
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2016-12-23, 09:47

OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Post autor: slack386 » 2016-12-25, 11:08

Witam Kolegów !

Zainstalowałem program OpenShot i wszystko o co poprosił... a przecież jak widać pliki pakietu MLT są !

Wyskakuje mi taki komunikat......

Bardzo proszę o Waszą pomoc.

Użystkownik Slackware 14.2 (i586)

============================================


bash-4.3# openshot

------------------------- ERROR 1 ------------------------------
Failed to import 'from openshot import main'
Error Message: No module named openshot
----------------------------------------------------------------

------------------------- ERROR 2 ------------------------------
Failed to import 'from openshot.openshot import main'
Error Message: No module named openshot.openshot
----------------------------------------------------------------

OpenShot has failed to import some of the Python files or libraries
required for our application to run. Here are some trouble shooting
tips:

Tip 1) Check if MLT can be successfully imported in Python. Run the
following commands, and see if any errors are displayed. If you get
an error, you need to investigate the correct way to install MLT.
NOTE: Do not type the $ or >> characters in the examples below.

$ python
>> import mlt
>> mlt.Factory().init()

Tip 2) If MLT is working from the first example, then the next tip is
to look at the above error messages very closely, and google for more
help. It's likely the problem is already reported, and maybe there is
a simple work-around. Also, you can search for bugs or report a new
bug at https://bugs.launchpad.net/openshot. Good luck!

bash-4.3# python
Python 2.7.11 (default, Mar 3 2016, 13:59:13)
[GCC 5.3.0] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> import mlt
>>> mlt.Factory().init()
mlt_repository_init: failed to dlopen /usr/lib/mlt/libmltjackrack.so
(libjack.so.0: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu)
mlt_repository_init: failed to dlopen /usr/lib/mlt/libmltavformat.so
(libavcodec.so.56: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu)
<mlt.Repository; proxy of <Swig Object of type 'Mlt::Repository *' at 0xb71ee938> >
>>>

========================================================================
Załączniki
Jak widać............
Jak widać............

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Post autor: jacol » 2016-12-25, 13:59

Witam.
Rozumiem że zainstalowałeś z źródeł. Czy z tej strony?

https://slackbuilds.org/

Jeżeli nie to: proponuję poczytać o instalacji na tej stronie. Tam znajdują się przepisy jak skompilować program dla Slackware. W moim przypadku nie spotkałem się aby program skompilowany według ich receptury nie zadziałał. Pozdrawiam jacol

slack386
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2016-12-23, 09:47

Re: OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Post autor: slack386 » 2016-12-25, 15:29

Zainstalowałem QT5 z paczek i uruchomiłem plik pythona configure.py

OpenShot wymaga pakietu PyQT5 i przynajmniej QT w wersji piątej a najnowszy slackware ma jak widać 4.8.7

Czy należałoby usunąć QT4 by wykrywało QT5 ?


bash-4.3# python configure.py
Querying qmake about your Qt installation...
Error: PyQt5 requires Qt v5.0 or later. You seem to be using v4.8.7. Use the
--qmake flag to specify the correct version of qmake.
bash-4.3#

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Post autor: jacol » 2016-12-25, 19:14

Witam.
Właśnie pewnie to jest powód braku działania programu. Bibliotekę QT5 instalowałeś z paczki. Miejsce zainstalowania wybierał kompilujący. Wic polega na tym że to Ty masz podać miejsce instalacji biblioteki a następnie pokazać to miejsce skryptowi konfiguracyjnemu. Pewnie zrobiłeś sobie małą wieżę Babel z bibliotekami QT5 i QT4 . Jeżeli przeprowadzisz kompilację tak jak podają na stronie podanej powyżej wszystko będzie ok. Należy wykonać dokładnie zgodnie z recepturą uważnie czytając opisy. W opisach są podane biblioteki które są niezbędne i co należy wykonać przed przystąpieniem do kompilacji. Pozdrawiam jacol

slack386
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2016-12-23, 09:47

Re: OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Post autor: slack386 » 2016-12-26, 07:31

Widzę, że QT5 zainstalowało się w podfolderach np.

/usr/include/qt5/

a nie w

/usr/include/qt/

Sądzę, że niestety trzeba skompilować QT5 .

A może da się pokazać PyQT5, że mam zainstalowaną paczkę piątki tylko gdzie indziej ?

Boję się tego... (z wikipedii)

Qt 5
Bieżąca wersja środowiska Qt ma numer główny 5. Jest ona w znacznym stopniu zgodna z Qt 4 na poziomie kodu źródłowego, ale niezgodna na poziomie kodów wykonywalnych, więc oprogramowanie wymaga ponownej kompilacji.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Post autor: PITbull » 2017-01-06, 22:28

JAk działasz na 14.2 to zrekompiluj sobie pythona 2.7.13 bo objawia się stary problem .
MOżesz mieć kłopoty z kompilacją QT5 i MLT.
Mnie nie chciał się kompilować libffmpeg ze starszej wersji chromium 53 po rekompilacji poszło.

Awatar użytkownika
darius
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-06-15, 10:15

Re: OpenShot - dobry program ale mi nie działa

Post autor: darius » 2017-01-16, 22:46

Sprobuj tutaj => https://pkgs.org/

Download openshot-1.4.3-i586-2dj.txz
Install openshot txz package:
# upgradepkg --install-new openshot-1.4.3-i586-2dj.txz

ODPOWIEDZ