Mplayer.. bez samby.. ?

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Mplayer.. bez samby.. ?

Post autor: kemro »

Witam

Czy da sie zrobic cos, zeby mplayer dzialal bez zainstalowanej samby w systemie ?
Przeciez nie jest to chyba jakis mega wazny skladnik, ktorego wymagaja odtwrzane filmy ?

Jesli sie da.. to czy wystarczy to jakos wylaczyc, czy bede musial go przekompilowac ? (przy kompilacji kiedys przejrzalem wszystkie opcje z helpa configure i nie dostrzeglem tam nci dotyczacego samby.. :/)

netzeus
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2004-12-14, 18:21

Re: Mplayer.. bez samby.. ?

Post autor: netzeus »

wywal ta paczke z linuxpackages.net i zainstaluj ze zrodelek >> rozpakuj >> cd .MPlayer* >> ./configure --enable-gui --language=pl (./configure --help |less i zobacz co jeszcze ci sie przyda) >> make >> checkinstall albo make install. gotowe

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Re: Mplayer.. bez samby.. ?

Post autor: kemro »

netzeus pisze:wywal ta paczke z linuxpackages.net i zainstaluj ze zrodelek >> rozpakuj >> cd .MPlayer* >> ./configure --enable-gui --language=pl (./configure --help |less i zobacz co jeszcze ci sie przyda) >> make >> checkinstall albo make install. gotowe
czy bede musial go przekompilowac ? (przy kompilacji kiedys przejrzalem wszystkie opcje z helpa configure i nie dostrzeglem tam nci dotyczacego samby.
To chyba oznacza, ze nie mam zadnej paczki, tylko sam wlasnorecznie kompilowalem :)
I wlasnie po normalnej kompilacji, takiej jak zawsze robie, zawsze wymaga mi samby... :/

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Mplayer.. bez samby.. ?

Post autor: cherry »

To akurat mało prawdopodobne zważywszy na to, że skrypt configure spradza czy masz sambę zainstalowaną.
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Re: Mplayer.. bez samby.. ?

Post autor: kemro »

no bo przy kompilacji mialem zainstalowana.. ale przy moim malym dysku, teraz probuje miec wolnego kazdego bajta.. i taka sambe przydaloby mi sie wywalic..

Czyli jak wywale sambe, przekompiluje mplayera (gdzie configure wykryje mi, ze nie mam samby) bedzue mi juz dzialac bez niej ?

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Mplayer.. bez samby.. ?

Post autor: cherry »

Tak, ewentualnie

Kod: Zaznacz cały

./configure --disable-smb && make
skompiluje bez supportu dla samby zawsze.
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Re: Mplayer.. bez samby.. ?

Post autor: kemro »

Hmm, czyli, ze jak bede sobie przegladal "otoczenie sieciowe" i w konquerorze klikne na jakis plik filmowy to mi sie nie otworzy (na tym polega suppert mplayera do samby ?) ?

A nie mozna tego po prostu jakos.. wylaczyc.. a pozniej latwo wlaczyc, zebym w razie potrzeby zobaczenia jakiegos filmu z otoczenia nie musial rekompilowac mplayera ?

ODPOWIEDZ