2 pytania: tuner i muzyka

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: Berkof »

Odpaliłem odtwarzacz mp3 - odtwarza! :) Ale dźwięku nie ma. Na fedorce miałem - :( Jak sobie z tym poradzić? Mam nadzieje że nie musze nic kompilować bo nie potrafie... :(

Druga sprawa - co zrobić żęby móc skorzystać z tunera TV - WinFasta?

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: marek »

Jesli chodzi o dzwiek to sproboj pobawic sie suwakami w alsamixer.
Jesli chodzi o karte tv, to:
http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=141
http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=63

i wiele, wiele innych. Wystarczy poszukac :(

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: Berkof »

marek pisze:Jesli chodzi o dzwiek to sproboj pobawic sie suwakami w alsamixer.
Alsamixer? Gdzie to jest? Gdzieś na pasku?
marek pisze: Jesli chodzi o karte tv, to:
http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=141
http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=63

i wiele, wiele innych. Wystarczy poszukac :(
Poczytam i sprawdz. Jakbym miał neta na slacku to byłoby szybciej :(

Awatar użytkownika
PaST
Użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: 2004-09-09, 20:19
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: PaST »

Berkof pisze: Alsamixer? Gdzie to jest? Gdzieś na pasku?
to jest tutaj:

Kod: Zaznacz cały

Start --> Programy --> Akcesoria --> Komunikacja --> Alsamixer
powinieneś sobie poradzić... ;P

----

spod konsoli musisz to uruchomić, wpisz alsamixer, albo jakiś innym mixer, nie wiem aumix, kmix... dużo tego jest :P
"Lepiej być ambitnym, a nie tylko tak sądzić" @ NumerRaz

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: Berkof »

Wpisałem alsaconf. Wykrył mi SB Live i coś jeszcze jakieś - legacy. Wybrałem Live'a. Potem alsamixer, alsactl store. Odpaliłem Xy. Z głośników dobiega porażający pisk. Odpalam mp3 - gra. W jakimś mixerze włączyłem mute i po chwili odchaczyłem. Pisk zniknął. Mp3 grały dalej - tylko dżwięk pozostawia dużo do życzenia. Jest z deka zniekształcony. Po każdym odpaleniu Xów lub uruchomieniu mixera pod Xami jest ten pisk. Co zrobić?

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: marek »

Sprobuj moze w alsamixer wyciszyc wszystkie nieuzywane kanaly. A tak poza tym, to kiedys widzialem temat z kiepskim dzwiekiem. Moze tam znajdziesz cos ciekawego.
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

Awatar użytkownika
brx
Użytkownik
Posty: 723
Rejestracja: 2004-06-24, 14:37
Lokalizacja: Poznań/Lublin

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: brx »

u mnie pisk pojawił się gdy nie wyciszyłem zintegrowanej karty AC97 na płycie....w alsamixerze wycisz wszytsko co nieużywane (szczególnie AC97)

...a najlepiej wyłącz ją w biosie....
Slackware Current - Kernel 2.6.18 - Xfce - - Aterm - Kadu
_______________________________________
Registered Linux User 363857 :D

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: marek »

Nie rozumiem. Przeciez jak wylaczy karte muzyczna w biosie, to napewno muzyczki sobie nie poslucha, no bo jak ... ;/
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: 2 pytania: tuner i muzyka

Post autor: sayetan »

widac malo wiesz ;)
Linuks przy wykrywaniu sprzetu nie korzysta z BIOS`u on sam go wykrywa
mozesz zrobic maly test, wloz jakis dysk, ktory nie obsluguje Twoja plyta np. bo jest za duzy
mozesz takze nawet w BIOS`ie go nei wykrywac, a i tak bedzie widoczny pod Linuksem

ODPOWIEDZ