Jak podjasnic film w mplayerze ?

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: kemro » 2004-06-30, 10:43

Yo !

Wiec tak... mam kilka filmow, ktorych nie idzie wogole ogladac z powodu, ze sa one strasznie ciemne, ten equalizer w mplayerze nie dziala, gdyz kontrast jasnosc i cos tam trzecie sa niby na fulla, ale nawet jak je zmniejszam to nic to nie daje.. obraz jest wciaz taki sam.. ;[

Znalazlem opis jak podjasnic na tej stronie :

http://aed_221.webpark.pl/menu/mplayer.html

I tam pisze o tym, zeby podjasnic ogolnie na x'ach gamme :

Kod: Zaznacz cały

xgamma -gamma 2.0
To mi sie elegancko caly ekran rozjasnil

Teraz normalnie mplayer tego nie widzi jakby i trzeba go uruchomic z takimi opcjami :

Kod: Zaznacz cały

mplayer -vo x11 -zoom
Tak tez zrobilem.. och, jaka byla moja radosc, jak zobaczylem jasny filmik.. normalnie bylem w niebie...
Ale oczywiscie film mi sie odpalil w malutkiej rozdzielczosci, wiec trzeba dac na fullscreen....

No i na poczatku wygladalo swietnie.. zrobil fullscreen, super jest.. ale po kilku sekundach zobaczylem, ze cos jest nie tak..;[

Okazalo sie, ze uruchamiajc w ten sposob wlasnie mplayera... to z kazda sekudna zwalnia mi obraz w porownaniu do dzwieku..
Po okolo 15 sekundach filmu mam "dzwiek", do ktorego obraz jest po jakichs 10 sekundach dopiero... ;[
I tak jak mowilem.. z kazda sekunda ta roznica pomiedzy dzwiekiem a obrazem wciaz sie zwieksza..

Wiecie moze co zrobic, zeby jakos sobie ogladnac "normalnie" film na fullscreenie i zeby go jakos rozjasnic ?

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: rapid » 2004-06-30, 10:57

klawiszem 3 - pociemniasz, klawiszem 4 - pojasniasz...

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: ahes » 2004-06-30, 11:19

rapid pisze:klawiszem 3 - pociemniasz, klawiszem 4 - pojasniasz...
rapid napisal ci facet przeciez ze ma na fulla juz.
a moze monitor mozesz jeszcze rozjasnic...
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: kemro » 2004-06-30, 11:44

ahes pisze:
rapid pisze:klawiszem 3 - pociemniasz, klawiszem 4 - pojasniasz...
rapid napisal ci facet przeciez ze ma na fulla juz.
a moze monitor mozesz jeszcze rozjasnic...
no dokladnie.. na fulla mam, ale to wogole nie dziala.. bo nie moge ani pojasnic, ani pociemnic za pomoca tego jego equalizera... nie wiem czy to kodeki... ale probowalem chyba na jakichs 15 filmach.. (powaznie) i na zadnym ten equalizer nie chce dzialac..

Co do ekranu to niestety wlasnie zawsze mialem na fulla zrobionego... na windowsie to jak wgrywalem sterowniki do mojej karty, to w tych tam wlasciwosciach co sie klikalo prawym klawiszem myszki na ekranie to tam se moglem rozjasnic fest... tam wlasnie mialem cos typu ta gamma... tylko, ze tutaj (na linuksie), cos sie ona nie stosuje do mplayera.. ;[

Cos da sie jeszcze zrobic.. ?

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 837
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: KLAPEK » 2004-06-30, 12:52

Gdzieś na necie mi się obiło o oczy ;), że problem z rozjaśnianiem i przyciemnianiem występuje w zestawieniu ze sterownikami nvidii [choć u mnie owe klawisze działają - a mam nv]
Ale już nie pamiętam gdzie...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: kemro » 2004-06-30, 13:03

ja mam matroxa g100 .. ;[

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: rapid » 2004-06-30, 13:52

ahes pisze:
rapid pisze:klawiszem 3 - pociemniasz, klawiszem 4 - pojasniasz...
rapid napisal ci facet przeciez ze ma na fulla juz.
a moze monitor mozesz jeszcze rozjasnic...
nieoczytanie... jedziesz na xv?

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: kemro » 2004-06-30, 15:25

tak..

Dlatego, ze ta pierwsza i 4 opcja jaka mam w konfigu video mplayera nie dziala i tam wlasnie zostaje tylko

xv
i
x11

Te obie dzialaja.. tylko na "x11" nie moge zrobic fullscreena (robie, ale okienko dalej zostaje male, tylko na okolo na caly ekran jest czarne tlo), a za to na xv moge zrobic spokojnie fullscreen, ze wszystko gladziutko chodzi...

Probowalem wlasnie cos pozmieniac we wlaczaniu mplayer wlasnie z tym xv..
np.
zamiast wlasnie

mplayer -vo x11 -zoom

to dawalem

mplayer -vo xv -zoom

Tylko w takim ukladzie on znowu wogole nie bral pod uwage gammy i obraz nadal byl ciemny.. ;[

Czy teraz moze juz cos wiadomo co mozna ewentualnie pokombinowac.. ?

Awatar użytkownika
gaia
Użytkownik
Posty: 598
Rejestracja: 2004-06-12, 10:10
Lokalizacja: rhea
Kontakt:

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: gaia » 2004-06-30, 19:50

próbowałeś ze sterownikiem mga_vid dla matroxów ??? można:
---
echo "brightness=200" > /dev/mga_vid

Może to pomoże... Pozdrawiam
[...] her perfume smells like burning leaves... everyday is Halloween [...]

kemro
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 2004-06-16, 12:44

Re: Jak podjasnic film w mplayerze ?

Post autor: kemro » 2004-06-30, 22:17

urzadzenie takie "mga_vid", mam w /dev ale jak daje wlasnie

echo "brightness=200" > /dev/mga_vid

to mi wyskakuje

bash: /dev/mga_vid: No such device

nie wiem czemu tak.. ;[

Sciagnalem sterowniki ze strony matroxa ./configure przechodzi dobrze :

Kod: Zaznacz cały

loading cache ./config.cache
checking for a BSD compatible install... (cached) /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking whether make sets ${MAKE}... (cached) yes
checking for working aclocal... found
checking for working autoconf... found
checking for working automake... found
checking for working autoheader... found
checking for working makeinfo... found
checking for gcc... (cached) gcc
checking whether the C compiler (gcc  ) works... yes
checking whether the C compiler (gcc  ) is a cross-compiler... no
checking whether we are using GNU C... (cached) yes
checking whether gcc accepts -g... (cached) yes
checking for POSIXized ISC... no
checking for gcc... (cached) gcc
checking whether the C compiler (gcc -g -O2 ) works... yes
checking whether the C compiler (gcc -g -O2 ) is a cross-compiler... no
checking whether we are using GNU C... (cached) yes
checking whether gcc accepts -g... (cached) yes
checking for gcc option to accept ANSI C... (cached) none needed
checking how to run the C preprocessor... (cached) gcc -E
checking for ANSI C header files... (cached) yes
checking for gtk-config... (cached) /usr/bin/gtk-config
checking for GTK - version >= 1.2.0... yes
creating ./config.status
creating Makefile
creating src/Makefile
creating config.h
ale make juz sie sra caly.. ;[ :

Kod: Zaznacz cały

make  all-recursive
make[1]: Entering directory `/usr/src/mgapdesk'
Making all in src
make[2]: Entering directory `/usr/src/mgapdesk/src'
cd .. && automake --gnu src/Makefile
configure.in:4: your implementation of AM_INIT_AUTOMAKE comes from an
configure.in:4: old Automake version.  You should recreate aclocal.m4
configure.in:4: with aclocal and run automake again.
src/Makefile.am: required file `./depcomp' not found
/usr/share/automake-1.8/am/depend2.am: am__fastdepCC does not appear in AM_CONDITIONAL
/usr/share/automake-1.8/am/depend2.am: AMDEP does not appear in AM_CONDITIONAL
make[2]: *** [Makefile.in] Error 63
make[2]: Leaving directory `/usr/src/mgapdesk/src'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/mgapdesk'
make: *** [all-recursive-am] Error 2
Moze jeszcze jakies pomysly ?

[ Dodano: 2004-07-02, 00:03 ]
Czyli co... trzeba jednak przejsc na windowsa.. ;[ ?

ODPOWIEDZ