cdaudio

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

DanielLinux
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 2004-06-11, 17:24
Kontakt:

cdaudio

Post autor: DanielLinux » 2004-07-17, 11:38

Witam.
Mam pytanie jak zripować lub nawet odsłuchać płytę cdaudio ??
Wiem że płyt cda się nie montuje, więc jak się dostać to ich zawartości. Głównie interesuje mnie obsługa programów pod konsola cdparanoia lub cdda2wav. Jeżeli ktoś może mi wkleić kod jak ich używa. PS.Wiem, że jest manual czytałem ale jak ktoś mi może z własnego doświadczenia poradzić, najlepsze użycie tego typu narzędzia.

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: cdaudio

Post autor: sayetan » 2004-07-17, 13:42

zainstaluj sobie Grip albo RipperX do ripowania, a co do odsluchiwania plyt audo to robisz to w xmms
normalnie dodajesz katalog /mnt/cdrom
aha w ustawieniach wtyczki wejsciowe -> odtwarzac plyt CD Audio zmien "Analogowe" na "Pochodzenie Cyfrowego dziweku"

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: cdaudio

Post autor: ahes » 2004-07-17, 15:25

ja to robie tak:

# workbone -d /dev/cd0
# cdda2wav -D /dev/cd0 -x -b 16 -r 44100 -t1+18 -B -H

[ Dodano: 2004-07-17, 16:31 ]
sayetan pisze:zainstaluj sobie Grip albo RipperX do ripowania, a co do odsluchiwania plyt audo to robisz to w xmms
normalnie dodajesz katalog /mnt/cdrom
aha w ustawieniach wtyczki wejsciowe -> odtwarzac plyt CD Audio zmien "Analogowe" na "Pochodzenie Cyfrowego dziweku"
grip jest na tyle dobry (o ile go swietnie skonfigurujesz) ze ma w sobie wszystko.
i nie musisz odsluchiwac plyt w xmms bo grip ma wbudowana odtwarzarke :P
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

DanielLinux
Użytkownik
Posty: 552
Rejestracja: 2004-06-11, 17:24
Kontakt:

Re: cdaudio

Post autor: DanielLinux » 2004-07-18, 20:28

OK dzięki za wszystkie porady. Ripowanie działa :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ