kadu i qt3-devel

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

kadu i qt3-devel

Post autor: crash_zero »

To jest przy kompilacji kadu...
error: libqt-mt headers not found - please install libqt3-devel - check: http//kadu.net/qt

No to pobralem z kadu.net to: qt-x11-opensource-desktop-4.0.0-rc1.tar.bz2 i skompilowalem...prawie bo pod koniec gmake install wywala mi takie cos:

....collect2: Id returned 1 exit status
gmake[3]: *** [../../../bin/qtdemo] Error 1
gmake[3]: Leaving directory '/usr/crash/dw/qt-x11-opensoruce-desktop-4.0.0-rc1/examples/tools/qtdemo'
gmake[2]: *** [sub-qtdemo-install_subtargets] Error 2
gmake[2]: Leaving directory '/usr/crash/dw/qt-x11-opensource-desktop-4.0.0-rc1/examples/tools'
gmake[1]: ** [sub-tools-install_subtargets] Error 2
gmake[1]: Leaving directory '/usr/crash/dw/qt-x11-opensource-desktop-4.0.0-rc1/examples/
gmake: *** [sub-examples-install_subtargets-ordered] Error 2

o co mu chodzi bo ja nie wiem i gdyby ktos powiedzial jak sie kopiuje tekst z konsoli to bym byl bardzo wdzieczny...
Sajmon
Moderator
Posty: 1174
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: Sajmon »

Sprawdź
$ ls /var/log/packages/qt-*
/var/log/packages/qt-3.3.5-x86_64-1

Jeśli brak to zainstaluj. http://www.slackware.at/data/slackware- ... i486-2.tgz
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: mpier »

Zamiat kompilować qt, zainstaluj je z paczki. Nie 4 tylko 3. Lewym i prawym zaznaczasz, środkowym wklejasz.
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: crash_zero »

Juz robie, a tymczasem powiedzcie czy aby po probie poprzedniej kompilacji nie zostaly jakies smieci w systemie?
Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: Zielony »

Wpisz tam, gdzie masz źródła

Kod: Zaznacz cały

make uninstall
żeby się ich pozbyć.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: crash_zero »

bash-3.00# make unistall
make: *** No rule to make target `unistall'. Stop.
bash-3.00# gmake unistall
gmake: *** No rule to make target `unistall'. Stop.
bash-3.00#



Nie da rady, a w pkgtool tez nie widze nic zwiazanego z qt...
Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: cherry »

uninstall ≠ unistall :twisted:
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]
Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: Zielony »

crash_zero pisze:bash-3.00# make unistall
make: *** No rule to make target `unistall'. Stop.
bash-3.00# gmake unistall
gmake: *** No rule to make target `unistall'. Stop.
bash-3.00#
Jak chcesz korzystać z komputera, to musisz sie najpierw nauczyć czytać i pisać na klawiaturze. Nie żadne Twoje "unistall", tylko "uninstall". Jak nie umiesz przepisać, to kopiuj.
crash_zero pisze:Nie da rady, a w pkgtool tez nie widze nic zwiazanego z qt...
W pkgtool widać tylko pakiety zainstalowane z paczek.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: crash_zero »

Sory....


No to usunełem, a co będzie jeśli będe chciał usunąć naprzykład KADU a już nie będę posiadać źródełek rozpakowanych? Ja mam wszystko skompilowane i tak se myśle czy nie ma jakiegoś programu do podglądania skompilowanych programów i zarządzania nimi?

Już wszystko chadzia...Wy tez macie takie ubytki w bibliotekach czy tylko ja co chwile potrzebuje cos nowego?

Macie moze jakis kanal IRC?
Awatar użytkownika
fisty
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 2005-09-09, 15:50
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: fisty »

crash_zero pisze:No to usunełem, a co będzie jeśli będe chciał usunąć naprzykład KADU a już nie będę posiadać źródełek rozpakowanych?
Lepiej szybko przeczytaj to. ;)
crash_zero pisze:[ciach] wywala takie coś ( przy ./confifure ):
Przy czym? :P
crash_zero pisze:./configure: line 1567: awk: command not found
Jak wklejasz coś co ci system wyrzucił/jakiś config/itd używaj taga 'code'. ;)
Wpisałeś ./configure chcąc zainstalować coś z paczki? :|
(-:
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: crash_zero »

Nie nie nie, aż taka lama nie jestem. Ja tylko kompiluje ze źródełek...nie bawie się w paczuszki...brakowało mu GAWK tylko, że przy instalacji QT nie powiedziało, że to o to chodzi, tylko wywaliło, że nie ma jakiegoś AWK i skąd ja to miałem wiedzieć :/. Potem przy kompilacji MPlayer'a też to się wywaliło tylko wyświetlił się ładny napis "You don't have Gawk, please download from: ble ble". I wszystko jasne ;).



Macie jeszcze jakieś artykuły dla początkującego? Bardziej właśnie w stylu tego co mi dałeś bo FAQ już wielokrotnie przeglądałem, ale większość z tamtych tematów to opis wykonywania poszczególnych czynnośći jak kolorowanie lilo, czy kompilacja firefoxa...a coś bardziej praktycznego jak właśnie to co mi dałeś?



Ano i macie moze jakis kanal IRC?


P.S.

Kod: Zaznacz cały

Jeśli jeszcze nie usunęliśmy katalogu z naszymi źródłami z którego dokonywaliśmy instalacji to wystarczy że wejdziemy do niego i wydamy polecenie:

make uninstall

to powinno odinstalować nasz program. Natomiast jeśli skasowaliśmy ten katalog należy rozpakować jeszcze raz źródła, wejść do powstałego katalogu i wydać w nim następujące polecenia:

./configure
make uninstall
Nie takie trudne :D.

P.S.2.

Aha, zapomniałem jeszcze wspomnieć o tym:

Kod: Zaznacz cały

checking for qwidget.h in specified directiories... not found
configure: error: libqt-mt headers not found - please install libqt3-devel - check: http://kadu.net/qt
bash-3.00# 
Skompilowałem to: qt-x11-free-3.3.4, a on nadal to szuka :|. Co on jeszcze chce?
Sajmon
Moderator
Posty: 1174
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: Sajmon »

Napisz nam co mówi Tobie

# echo $QTDIR

albo

# echo $CPLUS_INCLUDE_PATH
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'
Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: Sad Mephisto »

crash_zero pisze:Ano i macie moze jakis kanal IRC?
Mamy. :]
Poszukaj adresu na forum, wątek jest chyba nawet przyklejony.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]
b4rtus
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 2005-07-07, 13:44
Lokalizacja: wieś :)
Kontakt:

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: b4rtus »

crash_zero pisze:Ano i macie moze jakis kanal IRC?
irc.quakenet.org
#forum.slackware.pl

Wystarczyło użyć szukaj :)
A start-up engineer is someone who solves a problem you didn't know you had, in a way you don't understand. :devil2:
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: kadu i qt3-devel

Post autor: crash_zero »

Dobra już sobie poradziłem. Po konwersacji na IRC postanowiłem zainstalować sobie GAIM ;].



POzdrofka
ODPOWIEDZ