Amarok

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
cl4sh
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2006-01-20, 20:18
Lokalizacja: Gdańsk

Amarok

Post autor: cl4sh »

Amarok zeskanował mi odpowiednie katalogi by utworzyc kolekcję. Znalazło sie w niej wiele plików, które ze względu na źle wypełnione tagi trafiły to katalogu Unknow. Tagi zmieniłem na właściwe (tzn. mam wypełnione w nich wszystkie istotne pola). Wcisnęłem "Rescan Collection" jednak mp3 nie znalzły sie we właściwym dla siebie miejscu. Jaki jest tego powód? Może ktoś potrafi temu zarazdzić.
Linux. The choice of a GNU generation.

Awatar użytkownika
CaceK
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2004-07-13, 13:22
Lokalizacja: Krosno
Kontakt:

Re: Amarok

Post autor: CaceK »

Może sprobuj usunąc baze danych i jeszcze raz zeskanować

Kod: Zaznacz cały

/home/$USER/.kde/share/apps/amarok/collection.db
/home/$USER/.kde/share/apps/amarok/collection-backup.db
/home/$USER/.kde/share/apps/amarok/collection_scan.files
Wadą tego rozwiązania jest to, że stracisz info o ilości odtwarzanych plików i inne takie pierdoły.
Pozdrówki 8)

[i]"Stwórz system, który nawet głupiec potrafi obsłużyć, a tylko głupiec będzie chciał się nim posługiwać."[/i] - Zasada Showa

Awatar użytkownika
AroX
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 2005-12-02, 12:43

Re: Amarok

Post autor: AroX »

Ja miałem podobnie tyle że w opcjach wskazałem odp katalog z muzyką i zaznaczyłem "śledź zmiany"
Po restarcie amaroka nowe targi zostały uwzględnione

Awatar użytkownika
cl4sh
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2006-01-20, 20:18
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Amarok

Post autor: cl4sh »

Rzeczywiście usunięcie bazy (choć sam w to nie mogłem uwierzyć) daje porządane efekty. Wielkie dzięki.
Linux. The choice of a GNU generation.

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Amarok

Post autor: haxi0r »

Witam.. nie chcę robić nowego tematu więc się tutaj pytam czy jest możliwość w Amaroku ustawic dźwięk na 5.1 ? Szukam tego wszędzie nie moge znaleźć.. Mam 5 głośnikow plus jeden subwofer i nie wiem jak ustawić aby grały wszystkie..

nikkou
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 2004-06-11, 17:21

Re: Amarok

Post autor: nikkou »

Uzżyj moduły Xine (lub czegoś co obsługuje 5.1) i ustaw to w konfiguracji modułu w amaroK.
(Nie wiem cz to działa bo nie mam 5.1 :) )
(obecnie nieaktywny na czas nieokreślony)

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Amarok

Post autor: haxi0r »

Nie wiem ... ustawiłem w amaroku na 5.1 ale i tak grają tylko 2 głosniki i subwofor.. prosze o pomoc

nikkou
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 2004-06-11, 17:21

Re: Amarok

Post autor: nikkou »

Możliwe, że xine ma problemy z obsługą 5.1, czy w innych aplikacjach 5.1 działa? Ja niestety więcej nie pomogę, nie miałem do czynienia z takim sprzętem. :]
(obecnie nieaktywny na czas nieokreślony)

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Amarok

Post autor: haxi0r »

Właśnie w tym jest problem że 5.1 nie działa mi nigdzie. Może mam coś źle skonfigurowane ? Nie mam pojęcia. Także prosze o pomoc.

nikkou
Użytkownik
Posty: 338
Rejestracja: 2004-06-11, 17:21

Re: Amarok

Post autor: nikkou »

Poszukaj w googlach czy twoja karta jest w ogóle obsługiwana z 5.1 przez stery linuksa.
(obecnie nieaktywny na czas nieokreślony)

haxi0r
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2006-03-19, 13:34
Kontakt:

Re: Amarok

Post autor: haxi0r »

Na windowsie mi obsługuje 5.1, bez problemu gra, ale nie wiem czy da sie stery z windowsa od dzwieku zainstalowac na linuxie :P

ODPOWIEDZ