Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Rabarbar
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2004-08-19, 23:11

Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: Rabarbar » 2004-08-19, 23:18

Wiem ze na ten temat bylo juz od groma postow ale moj jest troszke inny.Wczesniej mialem mplayera na slacku 9.0 (jadro 2.6.6) i mi ladnie smigal.
Teraz sobie wrzucilem slacka 10.0 (jadro 2.4.26) i......mplayer dziala tyle, ze filmy ogladam bez napisow.
W momencie gdy aktorzy cos mowia i powinny wyskoczyc napisy mplayer wywala:'mplayer przerwany sygnalem 11 w module decode_video'.
Jesli wylacze napisy to wszytsko dziala ok.
W czym tkwi problem? :/

system spolonizowany, mplayer odpalany przez gmplayer (instalacja z opcja gui).

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: cherry » 2004-08-19, 23:24

Albo brak czcionek (sub/osd) albo jakieś kosmiczne kodowanie napisów.
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

Rabarbar
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2004-08-19, 23:11

Re: Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: Rabarbar » 2004-08-20, 10:12

CZcionki sa.wrzucilem te cp1250 czy jakos tak.Przy odpalaniu mplayera (w trybie graf) probowalem juz z wieloma rodzajami czcionek i nic. Przy komunikacie bledu wywala mi tak jak juz pisalem powyzej. Dodatkowo z tego co pamietam, byl komunikat aby skonfigurowac lub skompilowac mplayera na nowo z opcja --enable-debug. Moze tak zrobie, tylko niech mi ktos powie do czego te opcja sluzy.Jesli to nie pomoze to wrzuce sobie kernel 2.6.8 i zobaczy sie.

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 837
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: KLAPEK » 2004-08-20, 11:12

W preferencjach wskaż przy fontach ścieżkę do jakiegoś windowsowego ttfa np Ariala i sprawdź, czy nadal będa problemy.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Jiro
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2004-06-12, 12:44
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Re: Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: Jiro » 2004-08-20, 11:12

odpal ten film z tekstowego mplayera i sprawdz czy wywala jakies bledy podczas 'czytania' napisow.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: mina86 » 2004-08-20, 12:14

A może to przez jajo? Zainstaluj sobie 2.6.8.1 i spróbuj ponownie. Ew. możesz też sporbować użyć inne video output. Odpal mplayer -vo help i masz listę.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
kornik23
Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 2004-07-21, 10:58

Re: Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: kornik23 » 2004-08-21, 08:31

Najlepiej przekopuj plik subfont.ttf do katalogu np. /home/marcin/.mplayer i włącz mplayer w konsoli i zobacz co ci wywalil ja mialem na tym jajku mplayera i smigal bez problemow.

Rabarbar
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2004-08-19, 23:11

Re: Mplayer-takiego problema jeszcze nie mialem.

Post autor: Rabarbar » 2004-08-21, 12:48

Działa.
Standardowo przy starcie mplayera mialem ladowane ttf'y.To byl blad.Ustawilem sobie ladowanie fontow cp1250 i ladnie smiga.

ODPOWIEDZ