Windows 10 na RAID-0 na dwóch partycjach

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3341
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Windows 10 na RAID-0 na dwóch partycjach

Post autor: mina86 »

Ma ktoś tutaj doświadczenie z windowsowym RAID-em? Dziesiątka już ponoć to obsługuje, ale z tego co wyczytałem to w końcu nie wiem czy wspiera macierz stawianą na partycjach i czy z takiej macierzy potrafi wystartować.

Konkretnie to mam dwa dyski i chciałbym je podzielić w następujący sposób:

Kod: Zaznacz cały

         ┌───────────┬─────────┬───────────┐
Dysk A:  │ UEFI boot │ Linux A │ Windows A │
         └───────────┴─────────┴───────────┘
         ┌───────────┬─────────┬───────────┐
Dysk B:  │ (unused)  │ Linux B │ Windows B │
         └───────────┴─────────┴───────────┘
Linux A i B to byłby linuksowy RAID-1, a Windows A i B to sobie marze byłby windowsowy RAID-0.

Nie wiem czy jest w ogóle sens coś takiego próbować robić, czy może jednak stawiać dwa systemy plików dla Windowsa.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2617
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Windows 10 na RAID-0 na dwóch partycjach

Post autor: Lizard »

Windows 10 potrzebuje całych dysków do RAID-ów wszelakich. Na partycjach możesz tylko podziałać tylko z woluminami rozszerzonymi. Na domiar złego Windows potrafi uruchomić się tylko z partycji/woluminu prostego, więc systemu na RAID-ach nie postawisz ani nie uruchomisz. Potrzebujesz trzeciego dysku, na którym zainstalujesz Windows, a dyski A i B przekonwertujesz na dynamiczne i partycje "Windows A" i "Windows B" połączysz w jeden wolumin.
Error 404 - footer not found
Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3341
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: Windows 10 na RAID-0 na dwóch partycjach

Post autor: mina86 »

Windows to jest chyba jakaś pomyłka tylko ludzie w Microsofcie są zbyt uparci, żeby się do tego przyznać i tak już to ciągną przez ćwierć wieku zamiast porzucić ten projekt…

Trzeciego dysku raczej wolałbym nie mieć, więc ostatecznie zaplanowałem co następuje:

Kod: Zaznacz cały

         ┌───────────┬──────────────────┬─────┐
Dysk 1:  │ Linux A1  │ Windows D1       │ ESP │
         └───────────┴──────────────────┴─────┘
         ┌───────────┬────────────┬───────────┐
Dysk 2:  │ Linux A2  │ Windows D2 │ Windows C │
         └───────────┴────────────┴───────────┘
Windows C to by był dysk C, a D1 i D2 razem jako spanned byłyby dyskiem D.

Ale, o żesz w mordę… ile to roboty, żeby to zadziałało. Windowsa instalowałem co najmniej pięć razy. Sama pierwsza instalacja zajęła mi więcej czasu niż kompilacja całego Gentoo.

Z jakichś powodów installer uznał, że drugi dysk jest „offline” i nie można na nim zainstalować systemu. Gdy to jakoś obszedłem to zaczęły się kłopoty z Windowsem twierdzącym, że na dyskach nie ma wystarczająco miejsca, żeby skonwertować je na dyski dynamiczne. Oczywiście na obu było wolne ponad 100 GB.

Ostatecznie, gdy już oba dyski były dynamiczne, Windows zaczął twierdzić, że na jednym z nich jest za mało miejsca, aby stworzyć nowy wolumen. Chyba nie muszę dodawać, że wolnych było 130 GB. Ostatecznie co pomogło to skonwertować dysk z powrotem na prosty, dodać zwykłą partycję, ponownie zamienić na dynamiczny i usunąć tę partycję.

No to sukces! W końcu mam C: na system i ponad 250 GB na D: na wszelkie inne dane. Tylko teraz pojawia się następny problem.

Microsoft twierdzi, że Windows 10 wymaga co najmniej 20 GB. Cóż, teoretycznie jest to prawda, bo po zainstalowaniu zajmuje 30 GB. Nie byłoby to problemem samym w sobie, gdybym mógł zainstalować Windowsa na dysku spanned, ale że nie mogę, to zaplanowałem mały dysk C: i reszta na D:. Problem w tym, że mając informację o minimum 20 GB, C: ustawiłem na 30 GB…

Co też nie byłoby może takim wielkim problemem, gdyby przez te 25 lat Microsoft ogarnął sprawę i stworzył jakiś sensowny system, gdzie katalogi domowe, katalogi tymczasowe (tj. TEMP) i wszelkie inne ProgramData można by łatwo przenieść na inny dysk. Niestety jest to praktycznie niemożliwe.

Katalogi Documents, Downloads itp. można co prawda jeden po drugim ręcznie przenieść, a AppData w katalogu użytkownika można przenieść za pomocą „mklink /D”, ale nawet to pozostawia ProgramData oraz jakiś tuzin różnych Temp w zakamarkach katalogu Windows.

Po różnych zmianach, usunięciu pliku swap oraz wyłączeniu hibernacji mam teraz 6 GB wolne na C: i zastanawiam się, czy warto kontynuować w takim stanie, czy może jednak przeinstalować system z 50 GB dyskiem C:.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2617
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Windows 10 na RAID-0 na dwóch partycjach

Post autor: Lizard »

Gdybyś ustawił partycję "Windows C" przed "Windows D2" mógłbyś prawie swobodnie zmieniać rozmiar tej pierwszej. Wiązałoby to się z zabezpieczeniem danych z "Windows D", usunięciem "Windows D2" i dopiero po tym wszystkim powiększeniu "Windows C". Potem tylko przywrócenie "Windows D" i danych. "Bo ja to proszę pana mam bardzo dobre połączenie". ;-)

Katalog z profilami użytkowników możesz ustawić w ProfilesDirectory klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList. Podobnie katalog ProgramData. Jednak zmiana tego ostatniego nie mocno odradzana przez Microsoft i zawsze prowadzi do problemów. Ścieżka profilu danego użytkownika zapisana jest w wartości ProfileImagePath klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList\S-1-5-21-*.

Zmiana ścieżki profilu też implikuje problemy podczas co półrocznych upgrade'ów - po prostu nie udają się, więc chyba bezpieczniej nie zmieniać powyższych ustawień. :mrgreen:
Error 404 - footer not found
ODPOWIEDZ