UTF-8 czy ISO8859-2?

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: benetnash »

Witam!
Którego kodowania używacie i dlaczego? Od zawsze używam iso, jednak ostatnio kolega zalecał mi przejście na utf, jako na nowsze i bardziej uniwersalne, dlatego pytam się czy warto?
Pozdrawiam!
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: BeteNoire »

Kod: Zaznacz cały

locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=pl_PL.UTF-8
Dlaczego? Bo:
- kiedyś uznałem, że powinienem. Używając tego niejako wspieram jego istnienie.
Odstręczają mnie programy, które nie potrafią obsłużyć unicode, świadczą o nieudolności programisty, unikam ich jak tylko mogę.
- procedura instalacji systemu widocznego w moim UA dała mi wybór kodowania ;)
pytam się czy warto?
Jeśli nie wiesz, że coś Ci jest potrzebne to nie jest Ci potrzebne ;)

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: benetnash »

BeteNoire pisze:
pytam się czy warto?
Jeśli nie wiesz, że coś Ci jest potrzebne to nie jest Ci potrzebne ;)
chodzi mi o to, czy potencjalne zyski są większe niż koszta (konwertowanie wszystkich dokumentów, repozytoriów, w dodatku nie mam pojęcia jak się system plików zachowa przy tym...)
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: mina86 »

Jeżeli nie potrzebujesz obsługi wielu różnych języków jednocześnie to zysków nie ma z tego żadnych.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Mefju
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 2005-11-02, 15:47
Lokalizacja: Białystok

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: Mefju »

U mnie głównym powodem przejścia na UTF-8 był Gnome, który domyślnie go używa. Dzięki temu nie musiałem bawić się w konwersję kodowania przy edycji w vimie pod konsolą. Ustawiłem więc wszystko na UTF i tak już zostało do dzisiaj.

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: dreamwalker »

Ja się naprodukowałem, nakonfigurowałem i ciągle nie działało.
Okazało się, że wystarczy:
zmiana w kernelu
pl_PL.UTF-8 w localsach
localedef -v -c -i pl_PL -f UTF-8 pl_PL.UTF-8
unicode_start gdzieś w skryptach startowych i wszystko bangla :)
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2590
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: Lizard »

Witaj Wielki Archeologu. ;)
dreamwalker pisze:unicode_start gdzieś w skryptach startowych i wszystko bangla :)
Nie gdzieś, tylko przed wywołaniem rc.font (przez rc.M), a dokładnie przed uruchomieniem setfont.
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: Corvin »

jak zamierzasz pisać soft o róznych localach to tak opłaca się
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: slawul »

Co jeszcze można zrobić?
Od linux-2.6.27.10 zmieniło się:

Kod: Zaznacz cały

vt.default_utf8=0

w lilo.conf już nie pomaga w linux-2.6.28 tak samo, więc może czas przejść na utf8. I tu zaczynają się małe problemy. Wszystko robię tak jak jest tu opisane, powtórzę się żeby uporządkować:

Kod: Zaznacz cały

/etc/profile.d/lang.sh
export LANG=pl_PL.UTF-8
export LANG_ALL=pl_PL.UTF-8
export LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
I teraz moje wątpliwości czy dobrze robię jak wcześniej napisane:

Kod: Zaznacz cały

/etc/rc.d/rc.font
start_unicode
setfont -v lat2a-16.psfu.gz
Czy właściwą czcionkę wybieram i właściwie zrobiony wpis z tym start_unicode.
No i na koniec:

Kod: Zaznacz cały

localedef -v -c -i pl_PL -f UTF-8 pl_PL.UTF-8 
Czy o czymś zapomniałem, albo pomieszałem bo man'y mam ze znakami zapytania, ale one w iso chyba to może przekonwertować do utf, no i mapowanie klawiatury pod konsolą nie napiszę polskich znaków tylko znaki zapytania.
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: mina86 »

Weź pod uwagę, że wszelkie pliki stworzone wcześniej nie zmienią się automatycznie na UTF-8.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: dreamwalker »

Jeśli chodzi start_unicode - pisze się unicode_start
Wrzucone w rc.font nie chciało mi działać
Dałem do rc.local i jest ok

W eskportach:

Kod: Zaznacz cały

export LANG=pl_PL.UTF-8
export LANGUAGE=pl_PL.UTF-8
export LC_ALL = pl_PL.UTF-8
Ostatnio zmieniony 2008-12-28, 21:32 przez dreamwalker, łącznie zmieniany 3 razy.
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: slawul »

mina86 pisze:Weź pod uwagę, że wszelkie pliki stworzone wcześniej nie zmienią się automatycznie na UTF-8.
Ależ to oczywista oczywistość. ;-) Co do man'ów to w /usr/man są:

Kod: Zaznacz cały

pl
pl.ISO8859-2
pl.UTF-8
Więc są man'y w utf8 choć niewiele ich, a jak zrobić żeby one były z polską czcionką, jeszcze mamy xman w czym można czytać ewentualnie man'y.
I jak mówiłem wcześniej - mapowanie klawiatury pod konsolą nie napiszę polskich znaków tylko znaki zapytania.
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: dreamwalker »

Aj, racja

edytuj /etc/rc.d/rc.keymap i dopisz --unicode do linijki, która tam jest
Reboot i będzie działać :)
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

f1y
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2008-12-14, 16:16
Lokalizacja: Gliwice

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: f1y »

Unicode potrafi dobrze namieszać w aplikacjach na bazie ncurses. Sama zmiana locali nie wystarczy, trzeba przekompilować ncurses z --enable-widec. Niemniej w niektórych systemach nie do końca rozwiązuje to problem. Dla przykładu: nie jestem w stanie przekompilować ekg2 ze wsparciem dla unicode (w ./configure --help opcja --enable-unicode jest zaznaczona jako EXPERIMENTAL) przy jednoczesnym przekompilowaniu ncurses z --enable-widec (efekt: No UI-Plugin po włączeniu ekg2, tak jakby ekg2 nie potrafiło zlokalizować libncursesw, podczas gdy dla ISO i libncurses działa bez zarzutu). Ponadto aplikacje oparte na ncurses (ncmpc, mc, alsamixer, czy inne) zamiast ciągłych linii mają przerywane kreski. Jest to irytujące. Do tego dochodzi również problem z wyświetlaniem polskich znaków w konsoli (nie w X-terminalach), chociaż to już dotyczy wyboru odpowiedniego fonta. Z w/w powodów sobiście stawiam na ISO, bo po prostu... działa.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej", Albert Einstein.

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: UTF-8 czy ISO8859-2?

Post autor: dreamwalker »

U mnie działa unicode :)
ncurses z paczki + ekg2 z unicode i jest ok
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

ODPOWIEDZ