a Twój system ile miejsca zajmuje?

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: miszmaniac » 2007-06-12, 20:58

Windowsowy plik wymiany często zajmuje więcej po jakimś czasie pracy:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: BeteNoire » 2007-06-12, 21:09

bzyk pisze:Te 3,3 GB to aż taka tragedia? W dobie dzisiejszych dysków twardych? Gdzie standardem jest co najmniej 40GB? Śmiem twierdzić, że 3.3 GB to mały pryszcz.
Zależy jeszcze kto co robi na komputerze.
Ostatnio zmieniony 2007-06-12, 21:49 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sanczol
Użytkownik
Posty: 415
Rejestracja: 2005-03-17, 21:21
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: sanczol » 2007-06-12, 22:32

Partycja z windą 15G (XP HOME), tak jest od nowości. Co ciekawe zapełniona do 14G, a nic tam nie ma poza officem. Nie mam kiedy tego ukrócić :/

pingwin:

Kod: Zaznacz cały

System plików          rozm.  użyte dost.  %uż. zamont. na
/dev/sda5              8,0G   6,2G   1,9G  77% /
/dev/sda3               70M    39M    32M  55% /boot
/dev/sda6               46G    40G   6,6G  86% /home
/dev/sda2              9,5G   7,1G   2,5G  75% /mnt/wymiana
Arch Linux
kernel current
Samsung RF711
HP Compaq nx7400 [EY508ES]

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: marek » 2007-06-12, 22:36

bzyk pisze:Te 3,3 GB to aż taka tragedia? W dobie dzisiejszych dysków twardych? Gdzie standardem jest co najmniej 40GB? Śmiem twierdzić, że 3.3 GB to mały pryszcz.
No niby tak, ale zastanawia mnie co zajmuje te 1GB, skoro funkcjonalność systemu jest taka sama, jak nie mniejsza. Poza tym ja nie mogę zapanować w pełni nad wszystkimi systemami debianopodobnymi. apt robi mi taki syf w systemie, że nie mam pojęcia co mam zainstalowane a co nie. Do tego kubuntu jest wolniejszy od slacka, więc ...
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: BeteNoire » 2007-06-12, 22:38

sanczol, usuń system restore pointy :D
marek, nie żebym był specjalistą od nich ale... pora chyba na głębsze poznanie debianopodobnych ;)

beukot
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 2006-06-23, 21:10
Lokalizacja: z domu/z pracy
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: beukot » 2007-06-12, 23:26

Za czasów slackware 8 udało mi się system (bez iksów itd - prawie goły slack i konsola)
odchudzić go do 93MB - na baaaardzo starym lapie (486 dx2 66mhz, 4mb ram, 200mb hdd).
Operacja była typowo hardkorowa - od stripowania wszystkich binarek, po wycinka komentarzy z np. /etc czy nawet z nagłówkowych.
Tyle że ja czasem lubie takie dziwne akcje - kompilowałem nawet na nim Xfree i fluxboxa co jak się łatwo domyślić było koszmarem ;)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Pajaczek » 2007-06-13, 00:11

bzyk pisze:Te 3,3 GB to aż taka tragedia? W dobie dzisiejszych dysków twardych? Gdzie standardem jest co najmniej 40GB? Śmiem twierdzić, że 3.3 GB to mały pryszcz.
Ale ten pryszcze bylby mniej dokuczliwy, gdyby byl znacznie mniejszy :twisted:

miszmaniac pisze:Windowsowy plik wymiany często zajmuje więcej po jakimś czasie pracy:)
Dziwne... u mnie windowsowe pliki wymiany zajmuja zawsze tyle samo :mrgreen: moze dlatego ze nie pozwalam windzie na dynamiczne przydzielanie :twisted:


Serwerki na Slacku... zwykle cos miedzy 600-900 MB, workstacje roznie 1,5-4GB.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: miszmaniac » 2007-06-13, 07:18

Cytat z http://support.microsoft.com/kb/308417
Domyślny rozmiar pliku stronicowania pamięci wirtualnej (o nazwie pagefile.sys) tworzonego podczas instalacji jest 1,5 raza większy od pamięci RAM zainstalowanej w komputerze.
W sumie nie zwróciłem uwagi, czy tak na pewno jest, ale nie trudno sobie wyobrazić 2GB RAMu, żeby ten plik osiągnął domyślnie 3GB:)

A co do Ubuntu, to zainstalowałem sobie w pracy, bo było najszybsze do instalacji i względnej optymalizacji i też byłem w szoku ile śmieci się instaluje:)
Moje kubuntu w pracy, z zainstalowanym kdevelop zajmuje 3,8GB

Serwer poczty Debian Etch: Postfix, Mysql, Apache, Bind... i jeszcze kilka programów zajmuje 5,5GB nie licząc /var/ i /home/ także też nie tak mało:)

Serwer WWW + poczta, jeszcze na RedHat9 (pozostałość po poprzednikach) zajmuje 7,2GB bez /var (na której są strona i skrzynki:) Także to jeszcze więcej:)

Slackware pod tym względem zdecydowanie góruje.
Domowy serwer Slackware 10.2 poczta, router, www to tylko 2,3GB nie licząc /var:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Pajaczek » 2007-06-13, 12:16

miszmaniac pisze:W sumie nie zwróciłem uwagi, czy tak na pewno jest, ale nie trudno sobie wyobrazić 2GB RAMu, żeby ten plik osiągnął domyślnie 3GB:)
Ale ja Ci nie przecze ze tak jest... ja poprostu nie dopuszczam by winda przydzilala dynamicznie... ustawiam statycznie wielkosc na 1,5 X RAM i tyle... nic mi nie maleje, nic nie puchnie... nie ma defragmentacji... ale skonczmy, bo o czym my tu rozmawiamy, przeciez nie o budownictwie (windy).

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: mina86 » 2007-06-13, 15:40

miszmaniac pisze:W sumie nie zwróciłem uwagi, czy tak na pewno jest, ale nie trudno sobie wyobrazić 2GB RAMu, żeby ten plik osiągnął domyślnie 3GB:)
Myślisz, że mechanizmy obsługi DRM w Viście tyle nie potrzebują?
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: miszmaniac » 2007-06-13, 18:49

Oczywiście, że tak:)

Ostatnio dostaliśmy w pracy Laptopa z zainstalowanym Vistą.
On nawet w standardzie ma ukryty przycisk wyłącz. Jest Hibernuj, pewnie dlatego, że uruchomienie od 0 na nowym laptopie CentrinoDuo + 1GB Ramu uruchamia sie z 2 minuty:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: bzyk » 2007-06-13, 20:41

BeteNoire pisze: Zależy jeszcze kto co robi na komputerze.
Oczywiście że tak, ale ja tutaj generalizuję. A generalnie dzisiejszy desktop ma co najmniej 40 GB hdd. Jeśli ktoś dzisiaj używa KDE, to zakładam że ma co najmniej znośny sprzęt, czyli ~ 1GHz proc / 256 MB ramu, bo w mniejszej konfiguracji używanie dzisiejszych wersji KDE mijałoby się z celem. Na słabsze platformy są inne - wydajniejsze - menadżery okienek (to tak BTW).

-- 21:55
marek napisał;
No niby tak, ale zastanawia mnie co zajmuje te 1GB, skoro funkcjonalność systemu jest taka sama, jak nie mniejsza.
Ależ nic bardziej interesującego, jak dowiedzieć się dlaczegóż to jest o 1GB więcej stuffu.
Poza tym ja nie mogę zapanować w pełni nad wszystkimi systemami debianopodobnymi.
Wystarczy odrobina samozaparcia, i poczytanie paru manuali. Zapewniam Cie, ze warto, bo dystrybuji opartych na Debianie jest parę, i wcześniej czy później przydaje się znajomość apt.
apt robi mi taki syf w systemie, że nie mam pojęcia co mam zainstalowane a co nie
.

apt-cache dumpavail prawdę Ci powie.
Do tego kubuntu jest wolniejszy od slacka, więc ...
Pozwolę się tutaj z Tobą nie zgodzić. Wszystko zależy od administratora danego systemu. slackware można też zarżnąć, a że generalnie użytkownicy Ubuntu są mniej doświadczonymi administratorami systemu, to i utarła się taka teoria, że Ubuntu gorsze. A to nieprawda, bo każdy linux w rękach doświadczonego usera może stać się demonem prędkości.

-- 21:59
Pajaczek pisze: Serwerki na Slacku... zwykle cos miedzy 600-900 MB...
Mówisz chyba tutaj o jakiś popierdółkach, które udostępniają neta paru userom? Czasami baza sql potrafi więcej zabrać niż to co podałeś wyżej. Serwery z założenia są bardziej doposażone niż desktopy.

[ Komentarz dodany przez: Radek_R: 2007-06-13, 22:11 ]
Czyżby moderatorów nie obowiązywały pewne reguły?
Ostatnio zmieniony 2007-06-13, 21:09 przez bzyk, łącznie zmieniany 1 raz.
In /dev/null no one can hear you scream.

Awatar użytkownika
zgola
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 2005-08-12, 10:30
Lokalizacja: leszno
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: zgola » 2007-06-13, 21:43

przyznam od kilku dni uzywam Ubuntu i apt i repo jest zbawieniem dla typowego desktopa, co do wydajnosci no jak juz kiedys wspominalem w takich distrach podobnie jak w windowsie musisz nastawic sie na wylaczenie paru rzeczy, jednak w pelni funkcjonalne Ubuntu zjamuje mi 2,4 Gb, a slack 3,5 wiec jest roznica, trzeba dlubac troche odmiany zawsze na dobre wychodzi

p.s. sory za brak polskich znakow
Jeśli chcesz pomóc biednemu studentowi nie wahaj się ani chwili, przelej co łaska, sam wiesz jak teraz ciężko jest o kieliszek chleba nr konta: 52 1140 2004 0000 3102 4349 6053

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Pajaczek » 2007-06-14, 00:16

bzyk pisze:Mówisz chyba tutaj o jakiś popierdółkach, które udostępniają neta paru userom? Czasami baza sql potrafi więcej zabrać niż to co podałeś wyżej. Serwery z założenia są bardziej doposażone niż desktopy.

Nie... nie mowie o popierdulkach, liczylem zato na inteligencje czytajacego, ktory powinien sie domyslic ze mowiac o SYSTEMIE nie wliczam /home /tmp /var/log (bo np. tylko na logi mam zarezerwowane do 13G :twisted: )

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: mina86 » 2007-06-14, 08:59

marek pisze:zastanawia mnie co zajmuje te 1GB

Kod: Zaznacz cały

fgrep UNCOMPRESSED /var/log/packages/* | \
    while IFS=: read file dummy size; do
        set -- $size;
        printf '%50s: %6d\n' "$file" "$1"
    done | sort -t: -k2nr
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

ODPOWIEDZ