a Twój system ile miejsca zajmuje?

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Fridtjof A.
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2007-07-09, 16:01
Lokalizacja: antarktyda

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Fridtjof A. » 2007-07-09, 16:26

1,9 GB

magia fluxboksa i terminala ;) :) :]
Ostatnio zmieniony 2007-07-09, 16:42 przez Fridtjof A., łącznie zmieniany 3 razy.
[b]Fridtjof Amundsen[/b]

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Spaulding » 2007-07-18, 15:25

Kod: Zaznacz cały

p1r4te /usr/portage >>> df -h
System plików         rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/hda6             3,3G  2,2G  1,2G  66% /
udev                   10M  216K  9,8M   3% /dev
/dev/hda7             6,8G  928M  5,6G  15% /home
/dev/hda8              53G   44G  8,6G  84% /mnt/winxp
/dev/hda5              40G   39G  443M  99% /mnt/winxp1
shm                   251M     0  251M   0% /dev/shm
ale portage troche zajmuje :P

Kod: Zaznacz cały

775M	portage/
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

Awatar użytkownika
Silvan
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 2007-04-25, 16:38
Lokalizacja: W-wa i okolice
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Silvan » 2007-07-19, 00:38

Instalowany na full, potem usuwanie pakietów i instalowanie dużej ilości przydatnych i mniej przydatnych śmieci, zanim zacząłem robić pakiety .tgz

~3,2 GB
[size=84]-------------BEGIN GEEK CODE BLOCK--------------------
Version: 3.12
GU d- s++: a--- C++ U++ P L++ E--- W++ N-- o+ K w-(---) O?
M? V? PS+ PE Y PGP t+ 5? X+ R++ tv b+ DI+( ) D+ G e- h! !r !y
-------------END GEEK CODE BLOCK--------------------[/size]

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: wojtekor » 2007-08-26, 03:05

calkowita pojemnosc dyskow to 465gb

sam slack na / zajmuje 6356mb :) niby swiezy system ale juz mnostwo dodatkowego oprogramowania
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: marek » 2007-08-26, 21:56

bzyk pisze:
Do tego kubuntu jest wolniejszy od slacka, więc ...
Pozwolę się tutaj z Tobą nie zgodzić. Wszystko zależy od administratora danego systemu. slackware można też zarżnąć, a że generalnie użytkownicy Ubuntu są mniej doświadczonymi administratorami systemu, to i utarła się taka teoria, że Ubuntu gorsze. A to nieprawda, bo każdy linux w rękach doświadczonego usera może stać się demonem prędkości.
No niby tak, ale slackware po zainstalowaniu jest szybki i ewentualnie możemy go potem zarżnąć. Kubuntu jest zarżnięte zaraz po instalacji.
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Berkof » 2009-06-13, 14:35

Panowie a jak podzielić dysk 250GB? (Tylko linux i 3GB ram)
Chcę zrobić tak:

swap - 3GB
/ - 25Gb
/dane1 - 15GG
/dane2 - 180GB

Czy to dobry podział?

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: topdolar » 2009-06-13, 23:11

a po co ci tyle swapa ? masz zamiar uzyc te 3gb ram w calosci ? nie wiem zajmujesz sie grafika 3d czy cos ?

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: swiftgeek » 2009-06-13, 23:22

Nie zapominaj o hibernacji ;)

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: topdolar » 2009-06-14, 00:56

emm no ok moze i hibernacja, ja mam lapka jakies 2 lata i albo caly czas dziala albo jest wylaczony, nigdy jakos tego nie uzywalem, mam 1gb ramu i swap 512mb od tak w razie co jak odpale World of Warcraft na tym zlomie to czasem sie zdaje... jak normalnie pracuje kilka programow i inne dziwne rzeczy bez gier 300mb uzyte w tym polowa to cache i troszke buforu

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Berkof » 2009-06-14, 01:41

Ok. To w takim razie wywalę partycję swap i jak coś to utworzę swap file. Czy to dobry pomysł?

Czy 25GB na linuksa to nie za dużo?

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: topdolar » 2009-06-14, 21:36

dla / mam przydzielone 7gb, a 5gb zajete(nie chce mi sie narazie nic robic czyszczenie logow itd) i reszte przydzielona na /home

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Berkof » 2009-06-14, 22:18

topdolar pisze:dla / mam przydzielone 7gb, a 5gb zajete(nie chce mi sie narazie nic robic czyszczenie logow itd) i reszte przydzielona na /home
Wiem, że średnio linux zajmuje 6gb ale będę instalować kilka serwerów, różne środowiska programistyczne w sumie dużo pakietów i zastanawiam się ile dać na / (cały linux na jednej partycji) żeby nie brakło a jednocześnie żeby nie leżało odłogiem w dużych ilościach.

No i jeszcze zastanawiam się czy nie spróbować gentoo zainstalować.

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: swiftgeek » 2009-06-15, 20:26

Berkof pisze:Ok. To w takim razie wywalę partycję swap i jak coś to utworzę swap file. Czy to dobry pomysł?
Jeśli zamierzasz hibernować drogą oficjalną -> echo mem > /sys/power/state
To raczej nie jest to dobry pomysł...
A partycję swap zawsze można sformatować w razie potrzeby ;)
Ostatnio zmieniony 2009-06-15, 20:27 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Berkof » 2009-06-16, 07:02

Zrobię pierwszą primary 512MB ot tak na wszelki wypadek.

Ostatnie pytanie: czy 25GB na linuksa to nie jest marnotrawstwo miejsca?

Sajmon
Moderator
Posty: 1137
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: a Twój system ile miejsca zajmuje?

Post autor: Sajmon » 2009-06-16, 08:44

Berkof pisze: Ostatnie pytanie: czy 25GB na linuksa to nie jest marnotrawstwo miejsca?
Nie:
$ du -hs /home 2>/dev/null
33G /home

#edit:
Na /home przeznaczyłem 150GB, ale już wiem dziś że to za mało :)
Średnio przybywa mi 1,5/2GB dziennie, po odsortowaniu zostaje jakieś 500/600MB
Ostatnio zmieniony 2009-06-16, 08:49 przez Sajmon, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

ODPOWIEDZ