Moc zasilacza

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Lone_wolf

Moc zasilacza

Post autor: Lone_wolf » 2007-05-21, 19:07

Witam, rozglądam się za nowym komputerem.Między innymi znalazłem taki zestaw Mam wątpliwości co do mocy zasilacza.Czy waszym zdaniem ta moc jest wystarczająca czy też jest dobrana tak na odczepnego?.

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Moc zasilacza

Post autor: maho » 2007-05-21, 19:40

No zalezy jakiej marki ten zasilacz, ale calkiem prawdopodobne ze po roku padnie ;)

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Moc zasilacza

Post autor: Ahizzead » 2007-05-21, 20:13

Tutaj jest standardowy Codegen czy jakoś tak każdy mówi że to jest złom, generalnie rzecz biorąc tak jest jednak ja osobiscie pracuję już na 3 komputerze na tych zasilaczach no i nie narzekam na "brak mocy" ;-) jeśli chcesz do kompa pakować dużo sprzętu, hdd itp. to polecam jakiegoś dobrego Chiefteca lub Zelman. Pozdrawiam
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Lone_wolf

Re: Moc zasilacza

Post autor: Lone_wolf » 2007-05-21, 20:28

xienonster pisze:Tutaj jest standardowy Codegen
Czytałem na googlach że są awaryjne.
xienonster pisze:Chiefteca
Podobno te są najlepsze.

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Moc zasilacza

Post autor: Ahizzead » 2007-05-21, 20:30

Czytałem na googlach że są awaryjne.
no napisałem przecież że generalnie są uznawane za ścierwo jednak tak jak ja powiedziałem ja pracuje już na 3 kompie z tym no i żyje i jeśli chodzi o kompy to czuję się dobrze. Moze te Codegeny ktore ja mialem nie są awaryjne...
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Oskaro
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 2006-01-17, 18:54
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Moc zasilacza

Post autor: Oskaro » 2007-05-21, 20:32

Ja mam 2 i tez dzialaja :)

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Moc zasilacza

Post autor: Ahizzead » 2007-05-21, 20:34

Ale jak ktoś ma więcej sprzętu np. więcej niż 3 dyski to radziłbym zmiane no i jeszcze jakiegoś Intela....ja mam 2 dyski i AMD i wszystko hula.
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

ADRI4N
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2007-03-16, 21:14

Re: Moc zasilacza

Post autor: ADRI4N » 2007-05-21, 21:32

ale 350W na taki sprzet moze to i dziala stabilnie jak nie bedziesz tego dotykal jakas mala zmianka w zestawie np jakas nowa prado zerna grafika i juz braknie Ci mocy, a jak chodzi o codegeny to jak nie byle sie to w drugim kompie mam takiego i nie narzekam poki co dziala tylko z mojej winy uszkodzilem/spalilem zasilanie wentylatorka z drukowanej plytki i musialem obejsc to podlaczajac do jednego z molex'ow

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Moc zasilacza

Post autor: Flash » 2007-05-21, 21:39

Wg mnie to tutaj nie chodzi o to że taki zasilacz jest zły tylko o to że jest o wiele bardziej prawdopodobne że padnie i zabierze ze sobą nie tylko siebie. Komputery składałem kilkunastu osobom i w większości z nich były zasilacze kupione razem z obudową i działają po kilka lat. Jak chcesz używać komputera do pracy i gier na średnim sprzęcie to wystarczyTo tak jak by kupić ferrafi z silnikiem od poloneza.

Co do tematu to potrzebujesz 300W czystej mocy IMHO chiński zasilacz długo nie pociągnie takiego zestawu. http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine możesz obliczyć teoretycznie moc takiego zestawu. Chiftec albo Delta, Hiper, Tagan, Huntkey Hk-350ap 350W nalepka jednak potrafi dostarczyć ok 450W. Trzymaj się firmowych zasilaczy.

Awatar użytkownika
qpalzm
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 2006-12-10, 18:07
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Moc zasilacza

Post autor: qpalzm » 2007-05-22, 06:54

zasada jest prosta - im lepszy zasilacz tym lepiej ale nie jest zasada ze Codegeny są słabe. Sam używam ponad 4 lata i jestem bardzo zadowolony (napięcie w stresie trzyma lepiej niż nowy Tagan kumpla) IMHO lepiej przebiedować te 40zł więcej i kupić porządny (i cichszy) zasilacz a mieć pewność że nie spali całego sprzętu. Ja polecam Chifteca albo Tagana.
www.xfce.daxa.pl

Lone_wolf

Re: Moc zasilacza

Post autor: Lone_wolf » 2007-05-22, 07:40

Dzięki wszystkim za uwagi :)

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Moc zasilacza

Post autor: rapid » 2007-05-22, 08:17

Codegen mialem swojego czasu - 300W. Po roku padl, po paru miesiacach przestal trzymac napiecia w normie (odchylenia ~10%). Szkoda czasu, pieniedzy i nerwow. Lepiej od razu zainwestowac w cos stabilnego co trzyma dobrze napiecia i posiada prawdziwa moc 300W,a nie wyssana z palca.

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: Moc zasilacza

Post autor: israel » 2007-05-22, 08:21

Witam,
mialem tez jednego Codegena 300 albo 350 - dzialal ok 3 lat. Teraz mam Chiefteaca 450. Roznice widzi sie juz na oko a jak sie wezmie do lapki obydwa to mozna ja poczuc ;).
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Moc zasilacza

Post autor: Ahizzead » 2007-05-22, 13:36

przestal trzymac napiecia w normie (odchylenia ~10%)
a jak to sprawdziłeś rapid ? ? ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
zwierzak
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-31, 12:56
Lokalizacja: Animal Planet
Kontakt:

Re: Moc zasilacza

Post autor: zwierzak » 2007-05-22, 14:05

Nie kierujcie się przy kupnie zasilacza lub jakiego kolwiek sprzętu nazwą firmy, to zależy od konkretnego modelu! Ja mam Procompa 400W i działa mi już rok (dziennie przynajmiej 10 godzin), a kumpel miał Chiefteca i 3 miechu mu chodził... Marka jest ważna i jak sprzęt ma być pożądny , tak jak xienonster pisał zasilacz ma pociągnąć kilka dysków lub dodatkowo zasilaną grafike plus jakies inne karty rozszerzeń to wtedy jasne że tzreba przynajmniej 2 stówy wydac na zasilacz ( np Tagan:). Jednak do zwykłego użytkowania (i słabego kompa) całkowicie wystarczy zasilacz za kilkadziesiąt złotych! Jeśli nie padnie po kilku dniach to będzie działał już dlugo a jak padnie to wymienią go w sklepie:)
Najlepiej poczytać sobie jakieś testy zasilaczy, co jakiś czas są w gazetach komputerowych i na necie:)
Aha, taki jeszcze szczególik, dobrze żeby zasilacz miał duży wiatraczek (12 cm) i PFC

pzdr
imposible is nothing

ODPOWIEDZ