znajomy "nie w temacie" :/

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
slimak
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 2004-06-25, 20:21

znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: slimak » 2004-10-29, 22:32

Witam!
Mam znajomego ktory postawil sobie serwer - wlasciwie to zrobil to dla firmy wsio chodzi ale zrobil to nie do konca tak jak powinien (przynajmniej mi sie tak wydaje) tzn serwer jest wystawiony na swiat nie ma zrobionego firewalla postawione to jest na red hacie 9 - jak mi to okreslil wybral opcje serwer i wsio poszlo wlacznie z xami stoi na serwerze ;/ dysk na ktorym ma byc ftp ma 450GB partycja / na osobnym dysku ma ok 200GB no i swap pozatym zadnych innych partycji nie ma typu /var/log nawet strony userow sa na jednym / :evil: system ma 1GB ramu i nie uwierzycie na ta chwile ma 2 userow wpisanych w passwd (poza systemowymi :wink: ) i praktycznie z pamieci zostalo 9MB :shock: czasem wlazi sobie na swapa a docelowo ma byc podobno ok 500 userow kazdy z baza danych mysql kontem pocztowym i www - powiedzcie mi bo moze ja sie nie znam czy takie instalacje maja sens? Z tego co sie dowiedzialem i poczytalem na sieci to takie defaultowe instalki ma suse i rh i raczej fedora. Czemu ludzie tak robia - przeciez to sie prosi tylko aby sie wlamac :x juz nie mowiac o tym jak to bedzie chodzic jak faktycznie zacznie byc to juz "serwer produkcyjny" mialem miec tam shella ale podziekuje bo to nie ma sensu :x Po grzyba X na serwerze? Kolejna sprawa to system plikow dla ftp - ext2 :shock: na dysku 450GB ext2 :shock: ponoc rh9 nie dal wybrac nic innego - czy to mozliwe?

Powiedzcie mi jaki system plikow na ftp by byl dobry? ext3 to moim zdaniem "minimum". Kwestia distro - ja bym to zmienil - z racji czestych aktualizacji jakie ta osoba preferuje slack troche nie bardzo chyba sie tutaj sprawdzi - co byscie polecili?

Pytam bo moze po pierwszym padnieciu systemu zostane poproszony o pomoc :twisted: oj pobawilbym sie ta maszynka :twisted:

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: dame » 2004-10-29, 22:50

dlaczego nie slackware?? -upgrady? prosze bardzo: swaret sie klania.
Zreszta kto robi czeste upgrady softu na powaznym serwerze? -z wyjatkiem lat mission critical.
Ja mysle ze slack doskonale sie nadaje na serwery (widzialem juz przynajmniej kilka). Ale fakt faktem widzialem tez pare przyzwoitych (to b.delikatne okreslenie -ja bym tak nie umial tego skonfigurowac) serwerow stojacych na redhacie. Wszystko zalezy od umiejetnosci administratora, nie od dystrybucji.

mowi sie ze debian jest dobra dystrybucja serwerowa. czy jest? imo -debian nie jest wogole dobra dystrybucja. Slack jest o niebo lepszy (przesiadlem sie z debiana na slack). mowie tu przedewszystkim o prostocie (intuicyjnosci) i o tych cholernych zaleznosciach, ktorych w slacku sie niemal nie czuje, a ktore w debianie spedzaly mi sen z oczu.
teraz zawieje radykalizmem, ale co tam: imo slack jest dystrybucja najlepsza i na serwer i na desktop :) -system dopiero co po instalacji jest 'przezroczysty' -niczego Ci nie narzuca i da sie LATWO przystosowac do wszystkiego (w przeciwienstwie do debiana).

a co do twojego kolegi? -no coz, mysle ze zmieni system zanim nastapi pad -jesli zarejestruje 500 uzytkownikow, kazdy z tym wszystkim co napisales... to mu to wszystko bedzie sie tak wleklo ze szybko sam dojdzie do wniosku ze potrzebne sa zmiany ;)

pozdrawiam
aktualnie windows xp

Awatar użytkownika
gaia
Użytkownik
Posty: 598
Rejestracja: 2004-06-12, 10:10
Lokalizacja: rhea
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: gaia » 2004-10-30, 01:02

'...gdy do przodu zegar mnie - Ty ustaw się na: NIE !'
...slackware proponuję...
...dlaczego slackware ? moja miłość - świetna na serwer - niegorsza na desktop...
NIE POTRAFIĘ INACZEJ!
[czytać dwa razy ze zrozumieniem]
nie potrafię...
[...] her perfume smells like burning leaves... everyday is Halloween [...]

Awatar użytkownika
slimak
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 2004-06-25, 20:21

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: slimak » 2004-10-30, 08:21

no dobra wszyscy wiemy ze slack rulezz - odpowiedzcie mi na pytanka na koncu mojego pierwszego postu :)

Awatar użytkownika
Grucha
Administrator
Posty: 1679
Rejestracja: 2004-05-21, 14:24
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: Grucha » 2004-10-30, 08:36

A czemu serwerą nie należą sie upgrade ?
To przecież celem crackerów są serwery an nie zwkłe workstacje ? (A może sie myle :oops: )
"Touch my car and i will touch your girl"

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: ahes » 2004-10-30, 09:02

ahh, niech zaplaca to postawie im stabilny serwer na freebsd lub slackware, dla ktorego 500 userow nie bedzie straszne 8). sprzet ma swietne parametry. az by sie chcialo rece wlozyc... :D
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: m00n » 2004-10-30, 11:12

niewiem tylko czy wzieliscie pod uwage ze to moze byc np 64-bitowy PPC lub inny mainframe na ktorym dziala tylko SuSE RHEL i AIX ostatnio w linux-magazine byl o tym ciekawy art
pozdrawiam
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Awatar użytkownika
gaia
Użytkownik
Posty: 598
Rejestracja: 2004-06-12, 10:10
Lokalizacja: rhea
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: gaia » 2004-10-30, 11:20

m00n: nie tylko... miałam kiedyś debiana na takim 64bitowym PPC ale do mnie nie przemawiał. wróciłam do AIX'a - IMHO jednak najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam
[...] her perfume smells like burning leaves... everyday is Halloween [...]

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: dame » 2004-10-30, 11:21

ojej... jakos to przegapilem ze slack jest tylko na platforme 32bit.... kurde. -a chcialem sobie wkrotce kupic laptoka z 64bit'owym prockiem amd (acer aspire 1524wlmi)... :cry:

a co do pytan o system plikow: ja wszedzie (poza partycja z logami -tam jest ext2) uzywam reiserfs i bardzo go sobie chwale
aktualnie windows xp

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: m00n » 2004-10-30, 11:42

hmm reiserfs uzywam tylko na stacji roboczej
na serwerze uzywam XFS
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Awatar użytkownika
Gogiel
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2004-06-13, 10:58
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: Gogiel » 2004-10-30, 11:54

dame pisze:ojej... jakos to przegapilem ze slack jest tylko na platforme 32bit.... kurde. -a chcialem sobie wkrotce kupic laptoka z 64bit'owym prockiem amd (acer aspire 1524wlmi)... :cry:

a co do pytan o system plikow: ja wszedzie (poza partycja z logami -tam jest ext2) uzywam reiserfs i bardzo go sobie chwale
Na takim potworze to ja bym stawail tylko i wylacznie Gentoo.
http://www.linux.com.pl/forum
http://urloogle.com/fa

Awatar użytkownika
slimak
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 2004-06-25, 20:21

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: slimak » 2004-10-30, 12:51

cat cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 2
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz
stepping : 9
cpu MHz : 2395.962
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 2
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm
bogomips : 4784.12

processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 2
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz
stepping : 9
cpu MHz : 2395.962
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 2
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm
bogomips : 4784.12
maszynka to w sumie taka "kiepska maszynka" :wink:

wlasnie przekonuje kumpla aby zminic system i jestem na dobrej drodze :twisted:

[ Dodano: 2004-10-30, 15:59 ]
m00n a jak twoja Actina ze slackiem? Wsio dziala?

[ Dodano: 2004-10-30, 16:02 ]
Gogiel pisze: Na takim potworze to ja bym stawail tylko i wylacznie Gentoo.
moc prockow ma isc na obsluge userow a nie na dogrzewanie serwerowni podczas godzin kompilacji updatow :lol:

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: znajomy "nie w temacie" :/

Post autor: m00n » 2004-10-31, 12:46

na mojej actince wszystko dziala
grafa jest niestety marna wiec o najnowszych efektach w xorg moge zapomniec ale reszta dzialczy
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

ODPOWIEDZ