polozenie glowicy HDD

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ocean
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 2006-12-12, 16:49

polozenie glowicy HDD

Post autor: ocean » 2007-12-30, 23:30

Czy ktos sie orientuje jak kontroler dysku twardego nakierowuje glowice?
Wiadomo, ze partycja to pewna ilosc bajtow ulozonych kolejno po sobie. Czyli jest to fragment dysku twardego - zatem partycja to pierscien.

Czy moge miec 100% pewnosci, ze jesli mam np. w slaku partycje / (/dev/hda1) oraz jakas /dev/hda2 - i ta /dev/hda2 jest odmontowana - to na 100% nad nia nie znajduje sie glowica magnetyczna podczas pracy systemu?

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: miszmaniac » 2007-12-30, 23:37

Nie powinna odczytywać ani zapisywać do tego obszaru, ale przejeżdżać przez, to na pewno będzie. Szczególnie, gdy będziesz mieć partycję swap jako np. /dev/hda3 to nie ustrzeżesz się przed tym.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: dienet » 2007-12-31, 10:46

pewna ilosc bajtow
Dla dysku to sa sektory a nie bajty. Jak by to byly bajty to by to dzialalo strasznie wolno.
to na 100% nad nia nie znajduje sie glowica magnetyczna podczas pracy systemu?
Hehe a co masz tam cos co uszkodzi dysk? Dysk bedzie dzialac tak jak chcial producent. Napewno bedzie dzialac wydajnie wiec jesli to bedzie konieczne to bedzie znajdowal sie nad tymi danymi.

Moge zapytac czemu Cie to tak zainteresowalo?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ocean
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 2006-12-12, 16:49

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: ocean » 2007-12-31, 17:40

dienet pisze: Moge zapytac czemu Cie to tak zainteresowalo?
Chodzilo mi o to czy moge miec 100% pewnosci, ze podczas np. zaniku pradu odmontowana partycja nie zostanie uszkodzona przez glowice.

Awatar użytkownika
wik5
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2005-01-01, 20:15
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: wik5 » 2007-12-31, 19:06

Podczas zaniku prądu nie powinno się nic stać tej partycji, zresztą mało prawdopodobne żeby innej się coś stało. Natomiast podczas upadku to może, ale wtedy to raczej pociągnie dalsze uszkodzenia innych części dysku za sobą.

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: BeteNoire » 2008-01-01, 09:12

ocean pisze:
dienet pisze: Moge zapytac czemu Cie to tak zainteresowalo?
Chodzilo mi o to czy moge miec 100% pewnosci, ze podczas np. zaniku pradu odmontowana partycja nie zostanie uszkodzona przez glowice.
A ile razy w życiu resetowałeś na twardo komputer?
Dane tracisz tylko z tej partycji i tylko te, które są w danym momencie zapisywane a ich zapis zostanie brutalnie przerwany. I to tylko na marnym systemie plików typu ext2 czy fat32.

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: Marque » 2008-01-01, 12:02

ocean pisze: Chodzilo mi o to czy moge miec 100% pewnosci, ze podczas np. zaniku pradu odmontowana partycja nie zostanie uszkodzona przez glowice.
Głowica przecież nie dotyka talerzy więc raczej nie powinna uszkodzić partycji
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

ocean
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 2006-12-12, 16:49

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: ocean » 2008-01-01, 15:02

BeteNoire pisze: A ile razy w życiu resetowałeś na twardo komputer?
Na twardo chodzi ci o to, ze przelacznikiem POWER ON/OFF?
W ten sposob ani razu ale czesto uzywam hard reset w obudowie bo slack mi sie wiesza i dlatego tak mnie interesuje polozenie glowicy i czy czegos tam nie zapisze przez przypadek.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: kazalot » 2008-01-02, 10:51

wow jestes deweloperem kernela i jakis niepewny kod testujesz? mi sie linux nie wiesza
Ostatnio zmieniony 2008-01-03, 07:54 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: ethnoe » 2008-01-02, 10:56

Mi swojego czasu, przy walce z ATI i xgl-em wieszał się na twardo 2 razy dziennie :P
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

ocean
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 2006-12-12, 16:49

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: ocean » 2008-01-02, 14:18

No wlasnie to ma zwiazek poniekad z karta graficzna. Grywam sobie w Unreal Tournament i po jakims czasie albo sie wysypuje i wraca do systemu albo glosniczek piszczy i zwiecha totalna.
Albo jakis blad w sterownikach albo przegrzewa sie sprzet - procek albo karta graficzna. Ale zanim sie zwiesi to sobie wystarczajaco dlugo pogram - wiec nie zalezy mi zeby szukac i diagnozowac przyczyny. Oby odpowiedniej partycji tylko sie nic nie stalo.

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: BeteNoire » 2008-01-02, 14:23

ocean, weźże skopiuj te dane na inny dysk, albo taśmę jakąś, tudzież po-rar-uj na dyskietki, to będziesz spał/grał spokojnie :]

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: topdolar » 2008-01-02, 17:10

ocean pisze:wiec nie zalezy mi zeby szukac i diagnozowac przyczyny
ta do czasu az cos ci sie zjara i bedziesz plakal bo trzeba isc kupic nowe ;)

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: kazalot » 2008-01-03, 07:54

ocean pisze: to na 100% nad nia nie znajduje sie glowica magnetyczna podczas pracy systemu?
100% pewnosci to miec nie bedziesz, nie wiem np jak dysk twardy odtwarza pojemnosc dysku to czy nie bierze dodatkowych sektorw z konca dysku.
ethnoe pisze: Mi swojego czasu, przy walce z ATI i xgl-em wieszał się na twardo 2 razy dziennie
wieszal sie linux czy karta graficzna?sprawdziles czy odpowiada na pingi?
Ostatnio zmieniony 2008-01-03, 07:57 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: polozenie glowicy HDD

Post autor: ethnoe » 2008-01-03, 09:35

kazalot, chyba X'y przejmowały kontrolę nad kalwiaturą i się wieszały na amen, ale rozdzielałem neta z tego kompa i chyba sygnał dalej był, nawet przy zwisie.
Ale to nie zmienia tego, że posiłkowałem się twardym resetem :P
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

ODPOWIEDZ