Strona 1 z 2

polozenie glowicy HDD

: 2007-12-30, 23:30
autor: ocean
Czy ktos sie orientuje jak kontroler dysku twardego nakierowuje glowice?
Wiadomo, ze partycja to pewna ilosc bajtow ulozonych kolejno po sobie. Czyli jest to fragment dysku twardego - zatem partycja to pierscien.

Czy moge miec 100% pewnosci, ze jesli mam np. w slaku partycje / (/dev/hda1) oraz jakas /dev/hda2 - i ta /dev/hda2 jest odmontowana - to na 100% nad nia nie znajduje sie glowica magnetyczna podczas pracy systemu?

Re: polozenie glowicy HDD

: 2007-12-30, 23:37
autor: miszmaniac
Nie powinna odczytywać ani zapisywać do tego obszaru, ale przejeżdżać przez, to na pewno będzie. Szczególnie, gdy będziesz mieć partycję swap jako np. /dev/hda3 to nie ustrzeżesz się przed tym.

Re: polozenie glowicy HDD

: 2007-12-31, 10:46
autor: dienet
pewna ilosc bajtow
Dla dysku to sa sektory a nie bajty. Jak by to byly bajty to by to dzialalo strasznie wolno.
to na 100% nad nia nie znajduje sie glowica magnetyczna podczas pracy systemu?
Hehe a co masz tam cos co uszkodzi dysk? Dysk bedzie dzialac tak jak chcial producent. Napewno bedzie dzialac wydajnie wiec jesli to bedzie konieczne to bedzie znajdowal sie nad tymi danymi.

Moge zapytac czemu Cie to tak zainteresowalo?

Re: polozenie glowicy HDD

: 2007-12-31, 17:40
autor: ocean
dienet pisze: Moge zapytac czemu Cie to tak zainteresowalo?
Chodzilo mi o to czy moge miec 100% pewnosci, ze podczas np. zaniku pradu odmontowana partycja nie zostanie uszkodzona przez glowice.

Re: polozenie glowicy HDD

: 2007-12-31, 19:06
autor: wik5
Podczas zaniku prądu nie powinno się nic stać tej partycji, zresztą mało prawdopodobne żeby innej się coś stało. Natomiast podczas upadku to może, ale wtedy to raczej pociągnie dalsze uszkodzenia innych części dysku za sobą.

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-01, 09:12
autor: BeteNoire
ocean pisze:
dienet pisze: Moge zapytac czemu Cie to tak zainteresowalo?
Chodzilo mi o to czy moge miec 100% pewnosci, ze podczas np. zaniku pradu odmontowana partycja nie zostanie uszkodzona przez glowice.
A ile razy w życiu resetowałeś na twardo komputer?
Dane tracisz tylko z tej partycji i tylko te, które są w danym momencie zapisywane a ich zapis zostanie brutalnie przerwany. I to tylko na marnym systemie plików typu ext2 czy fat32.

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-01, 12:02
autor: Marque
ocean pisze: Chodzilo mi o to czy moge miec 100% pewnosci, ze podczas np. zaniku pradu odmontowana partycja nie zostanie uszkodzona przez glowice.
Głowica przecież nie dotyka talerzy więc raczej nie powinna uszkodzić partycji

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-01, 15:02
autor: ocean
BeteNoire pisze: A ile razy w życiu resetowałeś na twardo komputer?
Na twardo chodzi ci o to, ze przelacznikiem POWER ON/OFF?
W ten sposob ani razu ale czesto uzywam hard reset w obudowie bo slack mi sie wiesza i dlatego tak mnie interesuje polozenie glowicy i czy czegos tam nie zapisze przez przypadek.

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-02, 10:51
autor: kazalot
wow jestes deweloperem kernela i jakis niepewny kod testujesz? mi sie linux nie wiesza

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-02, 10:56
autor: ethnoe
Mi swojego czasu, przy walce z ATI i xgl-em wieszał się na twardo 2 razy dziennie :P

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-02, 14:18
autor: ocean
No wlasnie to ma zwiazek poniekad z karta graficzna. Grywam sobie w Unreal Tournament i po jakims czasie albo sie wysypuje i wraca do systemu albo glosniczek piszczy i zwiecha totalna.
Albo jakis blad w sterownikach albo przegrzewa sie sprzet - procek albo karta graficzna. Ale zanim sie zwiesi to sobie wystarczajaco dlugo pogram - wiec nie zalezy mi zeby szukac i diagnozowac przyczyny. Oby odpowiedniej partycji tylko sie nic nie stalo.

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-02, 14:23
autor: BeteNoire
ocean, weźże skopiuj te dane na inny dysk, albo taśmę jakąś, tudzież po-rar-uj na dyskietki, to będziesz spał/grał spokojnie :]

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-02, 17:10
autor: topdolar
ocean pisze:wiec nie zalezy mi zeby szukac i diagnozowac przyczyny
ta do czasu az cos ci sie zjara i bedziesz plakal bo trzeba isc kupic nowe ;)

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-03, 07:54
autor: kazalot
ocean pisze: to na 100% nad nia nie znajduje sie glowica magnetyczna podczas pracy systemu?
100% pewnosci to miec nie bedziesz, nie wiem np jak dysk twardy odtwarza pojemnosc dysku to czy nie bierze dodatkowych sektorw z konca dysku.
ethnoe pisze: Mi swojego czasu, przy walce z ATI i xgl-em wieszał się na twardo 2 razy dziennie
wieszal sie linux czy karta graficzna?sprawdziles czy odpowiada na pingi?

Re: polozenie glowicy HDD

: 2008-01-03, 09:35
autor: ethnoe
kazalot, chyba X'y przejmowały kontrolę nad kalwiaturą i się wieszały na amen, ale rozdzielałem neta z tego kompa i chyba sygnał dalej był, nawet przy zwisie.
Ale to nie zmienia tego, że posiłkowałem się twardym resetem :P