Slackware na c2d, czy jest możliwe?

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Matik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-02-24, 12:19

Slackware na c2d, czy jest możliwe?

Post autor: Matik »

Witam, właśnie poskręcałem sobie nowy zestaw oparty o c2d(e6750), mam pytanie, czy slackware będzie chodził na nim bez oporów?, w końcu to chyba 64 bity, a slack, o ile się nie mylę jest 32 bitowy(mam wersję 12.0). I tu moje pytanie, czy będzie śmigał bez problemu i wykorzystywał te 2 rdzenie, czy też najpierw potrzebna będzie kompilacja kernela?. Jakie są dobre programy na slacka, kontrolujące temp. CPU etc.? Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware na c2d, czy jest możliwe?

Post autor: difrost »

Jeśli wybierzesz kernel smp, to będzie obsługiwał bez problemu obydwa rdzenie. Ponadto system 32-bitowy może bez problemu pracować na procesorze 64-bitowym.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Slackware na c2d, czy jest możliwe?

Post autor: kazalot »

podobno c2d nie jest 64bitowy tylko potrafi emulowac(kosztem wydajnosci) 64 bity umozliwiajac uruchamianie oprogramowania na 64bity. podobno z 2 alu sklada jedna, moze to ktos potwierdzic lub zdementowac?

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2590
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Slackware na c2d, czy jest możliwe?

Post autor: Lizard »

Matik pisze:Jakie są dobre programy na slacka, kontrolujące temp. CPU etc.?
Takie jak w każdej innej dystrybucji - lm_sensors. Na tym oparte są inne graficzne wskaźniki, np. ksensors dla KDE.
Error 404 - footer not found

Matik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-02-24, 12:19

Re: Slackware na c2d, czy jest możliwe?

Post autor: Matik »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam jeszcze jedno, może głupie pytanie. A mianowicie, czy tego kernela smp mam wybrać jakoś przy instalacji tegoż distro, czy też dopiero po zainstalowaniu go ściągnąć i skompilować?. Wolę zapytać niż potem coś spieprzyć i żałować :D.

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2590
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Slackware na c2d, czy jest możliwe?

Post autor: Lizard »

W grupie pakietów "a" są 4 kernele, m.in. kernel-huge-smp i kernel-generic-smp. huge różni się od generic m.in. wkompilowaną obsługą systemów plików, dzięki czemu nie musisz tworzyć initrd, ale jest przez to większy. Jeśli zdecydujesz się na generic, to nie zapomnij zainstalować mkinitrd i utworzyć inicjującego ramdysku z modułem obsługi sstemu plików, na którym stoi partycja z katalogiem głównym.
Error 404 - footer not found

ODPOWIEDZ