Technologie Intela

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

602tryliardy
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2008-06-23, 22:24

Technologie Intela

Post autor: 602tryliardy » 2008-06-23, 22:44

Witam,
chciałbym rozpocząć dyskusję o technologiach firmy intel. Jak to jest z tymi prockami dwu/cztero-rdzeniowymi? Jak to będzie się zachowywać na systemie, który nie wie o tym, że ma do czynienia z dwoma, tak na prawdę, procesorami? Czy jądro systemu musi być jakoś szczególnie przystosowane, albo powiadomione o istnieniu takiego procka?

A jak procesor wykonuje dwa wątki na raz, to co się stanie, kiedy obydwa na raz w dokładnie tym samym momencie odwołają się do danej komórki pamięci? Czy procesor to jakoś sobie z tym poradzi, (np ściągnie to do pamięci cache a potem udostępni obydwu wątkom), czy każdy rdzeń zgłosi osobno żądanie do pamięci RAM (pamięć RAM nie zwariuje wtedy?)

Przechodząc ku bardziej linuxowym tematom, chciałbym zapytać, czy komputer z Core 2 Duo/Quad musi mieć jakieś specjalne/ jakoś specjalnie kompilowane jajko?

largo3
Moderator
Posty: 1294
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Technologie Intela

Post autor: largo3 » 2008-06-23, 23:15

Musisz miec kernel skompilowany do obsługi SMP.
602tryliardy pisze:Jak to będzie się zachowywać na systemie, który nie wie o tym, że ma do czynienia z dwoma, tak na prawdę, procesorami?
Na pewno nie wie?
AFAIK Linux bardzo dobrze radzi sobie z obsluga wielu procesorow. ;)
Ostatnio zmieniony 2008-06-23, 23:17 przez largo3, łącznie zmieniany 1 raz.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Technologie Intela

Post autor: ulises » 2008-06-23, 23:27

largo3 pisze:dobrze radzi sobie z obsluga wielu procesorow
czy ja wiem, w kernelu można ustawić maksymalnie tylko 255 procesorów :D
a poważnie to od 1,5 roku mam Centrino Duo i wszystko działa :)
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Technologie Intela

Post autor: mina86 » 2008-06-24, 18:41

To jest zależne od archtiektury. Dla Sparc64 można już ustawić do 1024 procesorów.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
zwierzak
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-31, 12:56
Lokalizacja: Animal Planet
Kontakt:

Re: Technologie Intela

Post autor: zwierzak » 2008-06-24, 21:03

ustawić do 1024 procesorów
tylko po co...
imposible is nothing

602tryliardy
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2008-06-23, 22:24

Re: Technologie Intela

Post autor: 602tryliardy » 2008-06-24, 22:03

Jak jest "widziany" procesor dwurdzeniowy przez jądro Linuxa? Jako jeden procesor, tylko wielordzeniowy, czy jako dwa procesory?

Rozumiem, że każdy rdzeń wykonuje w danym momencie jeden proces.
Gdybyśmy zatem napisali prymitywny system operacyjny, który nie wiedziałby co to współbieżność i wykonywał tylko jeden proces (a właściwie nie wykonywał go, ale oddawał mu sterowanie, bo założenie jest takie, że system nie wie, co to współbieżność), to jak taki system zachowałby się z konfrontacją z Core 2 Duo, a jak z maszyną wieloprocesorową? Czy wykorzystywałby tylko jeden rdzeń/procesor?

A co z RAM'em? Nie zwariuje podczas współbieżnego dostępu?? W maszynach jednoprocesorowych problemu nie ma, ale tutaj, kiedy nie procesy wykonują się rzeczywiście w tym samym czasie...

magnusek
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2004-10-05, 16:08

Re: Technologie Intela

Post autor: magnusek » 2008-06-25, 18:58

Procesor dwurdzeniowy jest widziany jako dwa oddzielne procesory czyli np posiadając jakiegoś Intela w technologi HT system wyświetla cpu0 i cpu1 (oczywiście jeżeli kernel jest SMP). W przypadku gdy nie masz kernel-a obsługującego SMP to system widzi tylko jeden procesor.
Co do ram-u to nie ma problemu, nie wariuje :)

Nod
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2007-03-15, 18:52
Lokalizacja: Poznań

Re: Technologie Intela

Post autor: Nod » 2008-06-25, 19:07

Ekspertem nie jestem, ale u mnie i większa liczba RAMu (> 4GB) i większa liczba procesorów nie sprawia żadnego problemu (plus to, że posiadają HT). Wszystko działa bezbłędnie i wydajnie także nie wydaje mi się aby były jakieś wielki braki we wsparciu. Wiadomo, że zawsze może być lepiej, ale nie powiedziałbym, iż istnieją jakieś poważne braki ;)

602tryliardy
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2008-06-23, 22:24

Re: Technologie Intela

Post autor: 602tryliardy » 2008-06-26, 10:07

Dziękuję wszystkim za pomoc, zwłaszcza largo3 i magnuskowi.

Co do RAM'u, to wyszperałem na stronach intela schemat dwurdzeniowego procka i tam jest narysowane, że dwa rdzenie są połączone do jednego cache'a. (Advanced Intel Cache, czy coś takiego) W każdym razie, wnioskuję z tego, że ten cache powinien być w miarę sprytny i jak dostanie dwa żądania tej samej komórki pamięci na raz, to powinien sprowadzić ją do siebie i dopiero potem udostępnić rdzeniom. Ale w każdym razie, skoro mówicie, że wszystko działa, to OK :-)

ODPOWIEDZ