"Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

"Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: mina86 »

Witam wszystkich,

jest taka akcja, iż potrzebuję wybrać modem do Orange'owego Business Everywhere, który dać się będzie skonfigurować pod Linuksem, tak aby działał bezproblemowo. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma jakieś doświadczenia z BE pod Linuksem? Albo ogólnie z konfiguracją modemów pod naszą ulubioną dystrybucją?
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

aww
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2008-03-04, 11:50

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: aww »

ZTE MF 330 - tej karty nie polecam (chyba, że coś sie zmieniło w nowszych jądrach).
A tak pozatym to chyba każda karta firmy Option powinna działać.

Awatar użytkownika
6leks6ndr6
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2007-04-03, 06:19
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: 6leks6ndr6 »

Pomęczę Radek_R aby w końcu napisał artykuł o swoich zmaganiach z Orange Free zakończonych sukcesem :) Wiem z tego co mówił, że nowy kernel ma już wbudowaną obsługę tego modemu.
Trening czyni mistrza - Im więcej razy rozwalisz linuksa tym bardziej go umiesz
podpisano
Mały Psuj

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: kazalot »

uzywam od czasu do czasu option GT max , sterownik nozomi

nie uzywalem go duzo , ale z tego co sie pobawilem to wygladalo ze dziala ok, osiagnalem predkosc ok 0.5Mb/s w plusie ,nie wiedzialem ze trzeba antene wyciagnac wiec pewnie da rade wiecej.
mam teraz do niego dostep wiec moze sprawdze wieczorem jak sie zachowuje z wysunieta antena.


jesli chodzi o konfiguracje to niezaleznie od modemu/telefonu(przynajmniej jesli chodzi o te ktore widzialem), wszystko opiera sie na komedach AT i mniejwiecej wyglada to jak na tej stronie
http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/gprs.html

minicomem mozna sobie oczywiscie pogadac z modemem, np na "AT+CSQ" modem odpowiada jaki jest poziom sygnalu, warto poczytac jakie polecenia sa modemowi znane.
Ostatnio zmieniony 2008-07-08, 11:52 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: mina86 »

Sądzę, że jak już modem jako taki zacznie działać, tzn. będzie śmigać PCMCIA i komunikacja z modemem to już z samym ustawieniem połączenia jakoś sobie poradzę.

Poprzedni modem jaki testowałem (Sony Ericsson GC89) w ogóle nie chciał mi działać nawet pod Windowsem (teraz to w sumie nie pamiętam co z nim dokładnie było, ale grunt, że nie śmigał).
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: kazalot »

pewnie byl zepsuty , nie sadze zeby ktos robil modem ktory nie dziala pod zadnym systemem ;)

sprawdzilem przed chwila gt max z wysunieta antena z kernel.org leciala latka z predkoscia ok 1.5Mbit/s, pingi do wp ok 120ms

podoba mi sie w tym modemie ze posiada wbudowana antene wysuwana ale ma tez wyjscie na antene zewnetrzna.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: mina86 »

Na innym laptopie działa pod Windowsem bez problemów.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: darjerz »

Ja mam gc75 ale tylko po to, że na moim "ranchu" i tak mam tylko GPRS :D ba nawet tam musiałem dokupić zewnętrzną antenę aby mieć zasięg (komórki wybierają tam Czechy) wiec o szybkim internecie się nie wypowiem
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: "Mobilny" modem na PCMCIA pod Linuksa

Post autor: kazalot »

dzis testowalem GT max w terenie(slabszy zasieg, tylko gprs/edge), i nie spisywal sie najlepiej.

predkosc jaka udalo mi sie osiagnac to ok 4KB/s i pingi do wp 800-900ms , po przelozeniu karty do nokii 6020 i polaczeniu przez podczerwien predkosc wzrosla do 12KB/s a pingi spadly do 300-500ms.

nie wiem, moze trzeba cos przelaczyc w modemie

ODPOWIEDZ