Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

godzio89
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-05-10, 00:25

Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: godzio89 »

Jak myślicie czy lepiej zainstalować Slackware 12.1 32 bitowego czy Slamd64?Mam na laptopie procesor amd64, a przeczytalem, ze nie ma Slackware na procesor 64 bitowy tylko wyszedl jakis Slamd64. Prosze o propozycje.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: mina86 »

Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

godzio89
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-05-10, 00:25

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: godzio89 »

Ok. Dziękuję za odpowiedź. Także dobrze zrobiłem sciagając Slacware 12.1 32 bitowego:P. Wieczorem go zainstaluje na lapku i zobacze co i jak:)

Awatar użytkownika
Aramroth
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-01-22, 12:57
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: Aramroth »

Jeśli nie masz 4 GB RAM albo więcej, to nie ma sensu instalować jakiegokolwiek Linuksa w wersji amd64. :)

godzio89
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2007-05-10, 00:25

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: godzio89 »

No i nie zainstaluje:)Bo na laptopie mam jedyne 1GB. Teraz czekam do jutra, aż przyjdzie gazetka ze Slackware 12 i pełnym jej opisem instalacji i konfiguracji. Może ktoś czytał wydanie tego magazynu:
Link do gazetki:)

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: Outlaw »

Kiedyś przeglądałem te gazetki i jest wszystko krok po kroku a nawet powiem kroczku opisane, więc na pewno sobie poradzisz ;)

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: mina86 »

Aramroth pisze:Jeśli nie masz 4 GB RAM albo więcej, to nie ma sensu instalować jakiegokolwiek Linuksa w wersji amd64. :)
Nie jest to do końca prawdą. W wielu przypadkach korzyści będą mniejsze niż cena (większe zużycie pamięci), ale czasami korzyści mogą być o wiele istotniejsze (cztery razy szybsze obliczenia na dużych liczbach, szybsza obróbka dźwięku i obrazu).
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: coolart »

Bluewhite64, mam na HP Pavilon dv9000 i dobrze działa na razie nie mam z nim problemów

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: Slacware 32 bitowy czy Slamd64/

Post autor: wojtekor »

polecam BW64 zamiast Slamd64... U mnie dziala lepiej, ale Twoj wybor. Poza tym jesli nie masz wysokich wymagan odnosnie aplikacji wylacznie 32bit, to nie widze powodu by nie instalowac czegos 64bit.
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

ODPOWIEDZ