Sztuczny ruch

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Sztuczny ruch

Post autor: Outlaw » 2008-12-14, 23:10

Macie pomysł jak stworzyć sztuczny ruch w sieci testowej? Niestety samba odpada, bo jest to sieć z routingiem, a postawienie serwera www nie dało efektów bo nie wiadomo czemu ale maksymalny transfer był ok 9-10Mbit... oczywiście wszystko połączone switchami i routerami z 10/100 i wszystkie linki na 100... Spróbowałem z dwoma komputerami pobierającymi dane z serwera ale to samo czyli w tym wypadku 18-20Mbit... a to za mało żeby sprawdzić to co chce :)

Awatar użytkownika
freak117
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2006-12-13, 21:26
Lokalizacja: z sieci

Re: Sztuczny ruch

Post autor: freak117 » 2008-12-14, 23:23

Może wypróbuj ttcp.
W3 rulez ;D

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Sztuczny ruch

Post autor: ondreyos » 2008-12-14, 23:35

iperf (przykladowo http://www.noc.ucf.edu/Tools/Iperf lub http://sourceforge.net/projects/iperf ).
dodatkowy plus jest taki, ze posiada to klienta pod windowsa, wiec masz mozliwosci testowania na wiekszej ilosci komputerow.
co do osiaganych predkosci - u mnie srednio oscyluje w okolicach 80-90mbit, wiec jesli u ciebie beda nadal wartosci rzedu kilkunastu mbit, to raczej powinienes zaczac szukac zrodla problemow w sieci.

pozdr.

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Sztuczny ruch

Post autor: Sad Mephisto » 2008-12-15, 07:59

iperf jest też o tyle dobry, że oprócz generowania ruchu można z niego wyciągnąć kilka innych pożytecznych informacji, takich jak np. jitter (czyli wariancja od średniej prędkości czasu przesyłu pakietów), ilość pakietów zgubionych, ilość pakietów przysłanych w złej kolejności itp.

Analizując te dane możesz w dość wygodny sposób zdiagnozować swoją sieć.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Sztuczny ruch

Post autor: Outlaw » 2008-12-15, 08:36

Wow Sad nie wierze że jeszcze żyjesz :) Chyba przyszedles o minute za wczesnie do pracy i zerknales do nas :)

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Sztuczny ruch

Post autor: Sad Mephisto » 2008-12-23, 20:27

Oj, ciężko to ze mną ostatnio... Fakt, przyznaję :(
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Sztuczny ruch

Post autor: ondreyos » 2008-12-24, 13:32

Oj, ciężko to ze mną ostatnio
czego najlepszym dowodem jest czas odpowiedzi na posta Outlaw'a ;)

ODPOWIEDZ