Odnośnie tego problemu nie wypowiem się, nie jestem aż tak biegły w programowaniu... Jednak rzuciłbym podejrzenie na DBus - kompatybilny z KDE4?
Trochę dziwi mnie podejście Fritza do sprawy, miałem ich do tej pory za porządną firmę (czyli kompatybilną z Uniksami)...
Ogólnie to masz rację - początkujący, ktoremu raz, że średnio zależy na poznaniu Linuksa, a dwa, który ma konkretne zadania do zrobienia w konkretnym czasie, na pewno szybciej, wygodniej i taniej będzie wrócić do Windows i zapomnieć o Linuksie...
Sam mam problem (chyba od momentu aktualizacji do currenta) z USB - sterowniki kontrolerów (usb_uhci i usb_ohci bodajże, no, od USB1 i od USB2) na stałe w jądrze, i problem taki, że ACPI na siłę uracza mnie usypianiem portów USB, nawet tych pracujących, co w wielu przypadkach kończy się zniknięciem podłączonego urządzenia. Dzieje się tak np. na czytniku kart SD/MMC czy karcie TV (i tak cudem obsługiwanej przez Linux

Ale to mnie nie odstręczy od używania na co dzień linuksa a nawet - od znajdowania dla niego kolejnych zastosowań (jak w filmiku: Linux Everywhere