[Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
mie_mode
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 2008-03-01, 10:57
Lokalizacja: bin/bash
Kontakt:

[Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: mie_mode »

Otóż mam zamiar uwolnić mój PCet, wiec przeszukiwałem allegro i nie tylko aby wypatrzyc coś na moją kieszeń no i oczywiscie aby na tej zmianie nie stracic na wydajnosci i jakości świadczonych usług.

więc wybór padł na : COMPAQ MODEL DL360

konfiguracja wyglądałaby nastepująco :

Kod: Zaznacz cały

PŁYTA GŁÓWNA 2-PROCESOROWA
2X PROCESOR INTEL PIII 1400MHZ 1.4GHZ (TUALATIN)
2GB PAMIĘCI RAM ECC (4X 512MB)
1X DYSK 36GB SCSI 10K U160
NAPĘD CD-ROM
NAPĘD FDD
ZINTEGROWANY KONTROLER RAID
ZINTEGROWANA GRAFIKA
2X SIEĆ 10/100
2X USB 2X PS/2 2X PCI64
ZASILACZ
i teraz moje pytania i wątpliwości :

1. Czy obecny Current 12.2 nie bedzie miał problemów z obsługą w/w urządzeń?
2. Czy zyskam na wydajności w stosunku do obecnego serwera? (opis obecnego w podpisie)
3. Czy jest jakas opcja na podłaczenie np. za pomocą jakiegos kontrolera dysku SATAII ?
4. Czy gdy zakupie drugi dysk, to czy RAID 1 bedzie dobrym rozwiązaniem?

narazie tylko tyle pytań mi się nasunęło.
Prosze o odpowiedz, bo zastanawiam się nad kupnem, a mam czas na decyzje tylko do poniedziałku do rana :)

Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 01:05 przez mie_mode, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Xeon E3 1225 QUAD@3.1
32GB DDRIII 1333Mhz
Gigabyte GA-H67MA-B3
2x250GB MAXTOR SATAII@7200 as RAID1

SSD incoming...
Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: mina86 »

1. Wszystko powinno działać -- jak zawsze warto będzie skompilować własne jądro. Nie wiem też czy do pamięci ECC nie przydałoby się jakieś oprogramowanie (daemon monitorujący i alarmujący np.).
2. Nie wiem, mam wyłączone podpisy i nie chce mi się włączać.
3. Nie rozumiem pytania.
4. Zależy co oczekujesz -- RAID1 da Ci pewne zabezpieczenie danych, RAID0 da Ci większą szybkość.
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 01:48 przez mina86, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.
Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Flash »

Odp3. Tak kupujesz kontroler na PCI i podpinasz pod płytę i do tego kontrolera dyski na SATAII jeżeli jest tam wolne złącze PCI i jest miejsce w obudowie.

Kod: Zaznacz cały

Expansion Slots Total (Free)  2 ( 1 ) x Processor - Socket 370, 4 ( 3 ) x Memory - DIMM 168-pin, 1 ( 1 ) x PCI - Full-length, 1 ( 1 ) x PCI 64 - Full-length 
Czyli raczej powinno wszytko pasować.
Awatar użytkownika
mie_mode
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 2008-03-01, 10:57
Lokalizacja: bin/bash
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: mie_mode »

AD.2

Kod: Zaznacz cały

obecny to :

Gigabyte GA945GCM-S2L - Celeron DualCore 2x1,6Ghz - Seagate 500GB SATAII 32MBCache 
- 2GB RAM DDRII@667 - 1xGLAN PCI-E Marvel - 1xGLAN PCI-E Realtek8111C - 2xLAN Realtek8139 10/100 
AD.3 chodziło mi o kontroler SATA na PCI czy takie cos działałoby? i czy z tym jest duzy problem w instalacji pod slackware?

AD.4 RAID1 (mirroring) to wiem jak działa byłoby to nawet fajnie bo jeden dysk pada a system nadal działa ;) ale RAID0 czy to nie jest tak ze czesc systemu bedzie na jednym a czesc na drugim?
Intel Xeon E3 1225 QUAD@3.1
32GB DDRIII 1333Mhz
Gigabyte GA-H67MA-B3
2x250GB MAXTOR SATAII@7200 as RAID1

SSD incoming...
Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Spaulding »

Nie wiem czy jest sens wymiany... na Twoim miejscu bym zmienil procesor (moze na jakis c2d) dodal z 2G ramu i drugi dysk SATAII ... wiesz jak taki 1U chuczy? :> jak nie masz do tego pomieszczenia to zapomnij o tym ze sie wyspisz... (wiem bo sam mam lp1000r)
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)
Awatar użytkownika
mie_mode
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 2008-03-01, 10:57
Lokalizacja: bin/bash
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: mie_mode »

mieszkam w domu mam 6 pokoi, to tak na marginesie jedno pomieszczenie jest moje, zona sie zgodzila ;P hehe to tak zartem.

mi chodzi bardziej o wieksza wydajnosc, kosztem zjechania z poborem energii
pozatym chce uwolnic tego PCta.
Intel Xeon E3 1225 QUAD@3.1
32GB DDRIII 1333Mhz
Gigabyte GA-H67MA-B3
2x250GB MAXTOR SATAII@7200 as RAID1

SSD incoming...
Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Pajaczek »

A to jest RACK... jak dla mnie zapomnij, takie obudowy opłaca się kupować jak masz szafę i więcej potrzeb. Kup coś w bardziej przyjaznej obudowie. Serwerki w towerach też istnieją, a zwykle są tańsze.
Z kontrolerem SATA nie powinno być problemu, choć jak rozumiem pytasz o SATAI a dyski SATAII?? dlaczego nie od razu kontroler też II?
A w ogóle jakie Ty na tym masz usługi, że potrzebujesz AŻ tak wydajne serwery? Bo patrząc po tych 7 users/ sym 1MBit... to ja bym nie szalał ze sprzętem.
Awatar użytkownika
mie_mode
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 2008-03-01, 10:57
Lokalizacja: bin/bash
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: mie_mode »

tak to jest RACK 1U. a to zle?
usługi mam takie jak wypisane w podpisie. :) moze nie za duzo ale ja poprostu lubie sprzet to moja pasja... i jestem w stanie co jakis czas troszke gotowki prywatnie poswiecic :)

Pajączek powiedz mi czy ten RACK pobije niezawodnoscia i stabilnoscia moj obecny normalny PCtowy serwer?
pozatym co ogolnie o tym sadzisz?

ps. tak chodzilo mi o kontroler SATAII do ktorego chcialbym podlaczyc moj dysk tez SATAII.

Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 20:49 przez mie_mode, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Xeon E3 1225 QUAD@3.1
32GB DDRIII 1333Mhz
Gigabyte GA-H67MA-B3
2x250GB MAXTOR SATAII@7200 as RAID1

SSD incoming...
Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Outlaw »

mie_mode pisze:Pajączek powiedz mi czy ten RACK pobije niezawodnoscia i stabilnoscia moj obecny normalny PCtowy serwer?
Z niezawodnością to może być różnie... bo jak Ci płyta główna padnie to gdzie znajdziesz zaminnik żeby pasował pod pamięci itp? Nowych to już raczej nie sprzedają, a jeśli masz taki domowy serwerek na podzespołach ogólno dostępnych to raz dwa można coś znaleźć w zamian za padnięty podzespół, więc czasami warto się zastanowić czy zabawa z takim serwerkiem jest tego warta.

Chyba że tak jak piszesz jest to Twoja pasja, a serwer nie jest jakiś ultra ważny. Zawszę fajnie pobawić się kontrolerami RAID i pobawić się w odbudowaywanie obrazów dysków itp. i można zobaczyć jak to wszystko się odbywa ;)
Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Pajaczek »

mie_mode pisze:tak to jest RACK 1U. a to zle?
Nie tyle źle, co drożej, i mniej wygodnie jeśli nie masz do tego szafy RACK.

Niezawodnością i stabilnością, to może przebić, przez bebechy jakie ma (redundantne zasilacze, hotswap scsi... mmm), ale podobny sprzęt, a taniej można spotkać w bardziej klasycznych obudowach tower, a będą wygodniejsze. Obudowa RACK to jednak niezłe "krówsko".

I dalej twierdzę, że na Twoje potrzeby to obecny sprzęt to aż nadto... ew. zainwestuj w przestrzeń dyskową.
Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Spaulding »

yyy? jezeli masz tam load na poziomie 7 - 10 to warto by zmienic kompa, a jezeli load nie dochodzi do 1 to nie ma sensu.
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)
Awatar użytkownika
mie_mode
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 2008-03-01, 10:57
Lokalizacja: bin/bash
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: mie_mode »

Generalnie chodzi mi o trzy rzeczy.

Po pierwsze chce sie pozbyc całego sprzetu który mam, karty, płyty, procesory etc.
po drugie chce uwolnić mój obecny serwer i postawic go jako zwykły PC z linuxem.
po trzecie chce zjechac z poborem energii, bo lekko mówiac obecny serwer troche wpierdziela.
Intel Xeon E3 1225 QUAD@3.1
32GB DDRIII 1333Mhz
Gigabyte GA-H67MA-B3
2x250GB MAXTOR SATAII@7200 as RAID1

SSD incoming...
Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Spaulding »

mie_mode pisze:Po pierwsze chce sie pozbyc całego sprzetu który mam, karty, płyty, procesory etc.
Z checia go przygarne :) Adres podac w PW?
mie_mode pisze:po drugie chce uwolnić mój obecny serwer i postawic go jako zwykły PC z linuxem.
nie lepiej kupic drugi PC?
mie_mode pisze:po trzecie chce zjechac z poborem energii, bo lekko mówiac obecny serwer troche wpierdziela.
Te starsze serwery wcale nie sa takie energooszczedne... taniej CI wyjdzie c2d + sata2 + ddr2 ew kup routerboard / cisco
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)
Awatar użytkownika
Paul999
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-04-06, 16:19

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: Paul999 »

COMPAQ sa w miare kompatybilne, ostatnio mialem z jednym stycznosc...

ale najlepszy serwer na jaki trafilem pod wzgledem kompatybilnosci i wydajnosci po linuxem to:

Dell™ PowerEdge™ SC440

http://www1.euro.dell.com/content/produ ... =RC1078552
Awatar użytkownika
mie_mode
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 2008-03-01, 10:57
Lokalizacja: bin/bash
Kontakt:

Re: [Porada] Nowy Serwer kilka ważnych pytań

Post autor: mie_mode »

1 299,00 zł za sztukę, fajny serwerek, ale niestety nie na moja kieszeń :(

Compaq DL360 ma zasilacz 200W, wiec wiecej nie pobierze z sieci, pozatym pobierze 200W tylko gdy bedzie obciążony na max. Ja licze na 80W

Mój obecny serwer pobiera 125W.

za 400zł drugiego PC nie kupie, przynajmniej nie tak dobrego jak ten na którym stoi serwer. :)
Intel Xeon E3 1225 QUAD@3.1
32GB DDRIII 1333Mhz
Gigabyte GA-H67MA-B3
2x250GB MAXTOR SATAII@7200 as RAID1

SSD incoming...
ODPOWIEDZ