ChangeLog i KDE4 w Slackware

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

KDE4 w wersji stabilnej Slackware? (wybierz max 2 opcje)

Jest za wcześnie na KDE4 w wersji stabilnej
14
33%
Jest super i tak już używam KDE4
12
29%
Co ten Patryk wyprawia?
5
12%
Mój sprzęt nie da rady KDE4
4
10%
Mam nadzieje że dalej zostanie także KDE3
7
17%
 
Liczba głosów: 42

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: darjerz » 2009-03-13, 22:24

Kde4 w gałęzi stabilnej a u nasz cicho? :shock:

largo3: Zmodyfikowałem lekko temat żeby bardziej pokrywał się z zawartością.

Masz racje jak szaleć to szaleć - dodaje ankietę :d
Ostatnio zmieniony 2009-03-14, 18:57 przez darjerz, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan » 2009-03-13, 23:09

Taa, już przedwczoraj było na PlanetKDE :D Miło, bardzo miło. Przynajmniej dla mnie :D W następny weekend spory upgrade się szykuje. Nowy Glibc, nowy kernel, mmm! :D
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Flash » 2009-03-14, 07:48

Już to wszystko jest w currencie ;-) Szykuje się chyba nowy numerek.

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan » 2009-03-14, 10:38

Mi się wydaje, że 13stka będzie gdzieś koło premiery KDE 4.3. :D
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: alekow » 2009-03-14, 12:24

Mi się wydaje, że 13stka będzie gdzieś koło premiery KDE 4.3.
Miejmy nadzieję że nowe kde będzie wtedy... ekhem... Bardziej stabilne.

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan » 2009-03-14, 12:52

Następny. Od długiego czasu śledzę zmiany w SVN i używam na co dzień 4.2.0 z paczek Slacka i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Nie mam problemów z szybkością czy stabilnością.
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: darjerz » 2009-03-14, 13:40

Ta fajne że nowe KDE tylko co ze starszym sprzętem: córy laptok z pIII650 i 512ram ATI mobile 8mb chyba nie da sobie rady z kde4 jak i stacjonarny z pIII750 i 360 MB GF440MX - testował ktoś na takim sprzęcie?
Mam nadzieje że na lapku PIII1200 640MB już będzie ok bo o swój PC się nie boje P D850 1 GB :D
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: maho » 2009-03-14, 14:04

Testowalem na lapku celeron 1.7, 1gb ramu i grafika intelowska. Tyle ze mam archa, no i jakos za rewelacyjnie nie chodzil, procek na 100% to w sumie bylo co chwile :P Wiec raczej ciezko bedzie, zeby na takich chodzil :)
Na slabszych sprzetach chyba lepiej jednak byc przy 3.5 :)

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan » 2009-03-14, 14:05

Wiesz, nie da się zrobić wodotrysków i bajerów, które będą przynajmniej w zadowalającym stopniu śmigać na starszym sprzęcie. Co do sprzętów się nie wypowiadam, bo nie testowałem. ;]
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: topdolar » 2009-03-14, 16:29

renderowanie grafiki przez OpenGL strasznie zamula system, ja na swoim 1,8 turion + 1gb ram + gf 7300 jak odpalilem 4.0 chodzil ale jak cos wlaczylem np World of Warcraft to w grze mial po 5fpsow, a normalnie powinno byc 25-35 zaleznie od tego gdzie jestem, no ale zawsze to OpenGL mozna wylaczyc :D

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: alekow » 2009-03-14, 16:37

Sheytan pisze:Od długiego czasu śledzę zmiany w SVN i używam na co dzień 4.2.0 z paczek Slacka i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Nie mam problemów z szybkością czy stabilnością.
Są błędy. Np. potrafi się w ogóle nie włączyć przy logowaniu (4.2.1), a jak używasz dwóch profili na raz - gdy włączasz drugiego użytkownika to bardzo często pierwszego wywala (4.2, 4.2.1). Nie mówiąc już o nowym amaroku który nie jest ani praktyczny ani stabilny. Nawet ramka do wywoływania poleceń (Alt+F2) mi się ostatnio wyłączyła (błąd krytyczny).Używam i testuję, bo są rzeczy które mi się podobają, ale do wersji stabilnej slackware to to moim zdaniem się nie nadaje.

No i wnowym currencie są problemy z kodowaniem pod UTF-8.
darjerz pisze:Ta fajne że nowe KDE tylko co ze starszym sprzętem: córy laptok z pIII650 i 512ram ATI mobile 8mb chyba nie da sobie rady z kde4 jak i stacjonarny z pIII750 i 360 MB GF440MX - testował ktoś na takim sprzęcie?
Mam nadzieje że na lapku PIII1200 640MB już będzie ok bo o swój PC się nie boje P D850 1 GB
U mnie na pentium IV było słabo - a to dlatego, że miałem słabą kartę graficzną (zintegrowana Radeon express 200). Po zakupie nowej jest ok :-)

[ Dodano: 2009-03-14, 16:39 ]
EDIT:
maho pisze:procek na 100% to w sumie bylo co chwile
I u mnie bywało - zwłaszcza z nowym amarokiem, którego nie mam ochoty testować - 1.4 rules :-D

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: ethnoe » 2009-03-14, 17:30

Jdyne moje zastrzeżenia do Kde 4.2, to:
* czasem wywala błąd przy odpalaniu krunnera (chyba tak to się zwie, Alt+F2)
* problemy ze stabilnością plasmy przy częstym używaniu efektów typu rozkładanie okienek na pulpicie (myślałem, że zastąpi mi pasek zadań, ale niestety..)
* amarok-porażka-2 (w 2.1 w końcu wprowadzą możliwośc zmiany wylgądu playlisty na ukochaną z 1.4, jakby tak jeszcze można było ten beznadziejny i zabierający miejsce pasek środkowy wyrzucić..)

Poza tym mi się bardzo podoba, nie ma dla mnie powrotu do 3.5 (nawet Amarok tego nie zmieni).
Dopóki jest to current, to nie przeszkadza mi kde4 w stabilnej. Ale w takim razie Slack 13 powinien poczekać minimum do 4.3, a i tak jakiś support dla kde3 powinien zostać (np. jako oddzielne środowisko przy instalce, albo chociaż w extrasach gdzieś).
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan » 2009-03-14, 18:19

Rzeczywiście, wywalanie krunnera się zdarza, ale też nie tak często. W sumie, to nie miałem na myśli ogólnie dobrze działającego środowiska, a ogólnie dobrze działającego w moim przypadku. A więc ja jestem zadowolony ;]
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: alekow » 2009-03-14, 18:50

ethnoe pisze:Poza tym mi się bardzo podoba, nie ma dla mnie powrotu do 3.5 (nawet Amarok tego nie zmieni)
Zawsze można używać starego amaroka w kde 4 Działa nawet ten z paczki z 12.2

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: darjerz » 2009-03-14, 18:59

Ech chyba nadszedł czas przetestowania tego cuda w nazwie KDE4 zobaczymy jak to się ma do utartych przyzwyczajeń z KDE3 - a przy okazji dodałem ankietę :D
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

ODPOWIEDZ