ChangeLog i KDE4 w Slackware

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

KDE4 w wersji stabilnej Slackware? (wybierz max 2 opcje)

Jest za wcześnie na KDE4 w wersji stabilnej
14
33%
Jest super i tak już używam KDE4
12
29%
Co ten Patryk wyprawia?
5
12%
Mój sprzęt nie da rady KDE4
4
10%
Mam nadzieje że dalej zostanie także KDE3
7
17%
 
Liczba głosów: 42

Awatar użytkownika
mastertoy
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2007-12-01, 16:12
Lokalizacja: Black Mesa Research Facility

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: mastertoy »

KDE4 używam od kilku dni. U mnie działa stabilnie - nic mi się jeszcze nie wykrzaczyło, żadnych problemów. Na szybkość też nie można narzekać, nawet z włączonymi efektami wszystko śmiga aż miło. Kiedyś testowałem KDE 4.0.3 - nie nadawało się do niczego, co chwile crash; a może paczki były źle zrobione (arch linux).

Aha, jeśli chodzi o procesor: na moim P4 3 GHz, 1 GB ram, i GeForce FX 5500 128 MB 128 bit, z włączonymi "efektami", kilkoma apletami na pulpicie, Firefoksem, Amarokiem, Oficjalnym klientem Tlenu na Linuksa i Kadu średnie użycie procka to < 10%.
Ostatnio zmieniony 2009-03-14, 23:34 przez mastertoy, łącznie zmieniany 2 razy.
Slackware Current
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: darjerz »

Ależ toto muli :(
nawet przełączanie zakładek w seamonkey jest dużo wolniejsze :(
ja na razie to wykryłem,że nie działa yakuake - trzeba skompilować wersje pod KDE4 - zobaczymy co dalej nie funkcjonuje.
Gdzie się wyłącza te piekielne spowalniające efekty?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan »

Yakuake w wersji 2.9.4 śmiga elegancko;
efekty: systemsettings, pulpit
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: darjerz »

A u mnie czy ten kompilowany czy ten z scxd wywala się przy próbie powiększenia rozmiaru height.
Niby mam dobry sprzęt P D805 GF7300GT 1 GB a z efektami chodzi słabo (może trzeba jednak nowego xorga skompilować? - stery mam w wersji 29) - przełączanie okien trwa dużo dłużej niż przy KDE3.
Moja irytacja wzrasta z używaniem KDE4 ale ... nie poddaje się potestuje pogoogluje w wolnych chwilach może uda się toto doprowadzić do stanu w jakim miałem kde3 czyli wszystko pod ręką i działało :D i to szybko.
Na razie priorytetem jest przyśpieszenie działania tego molocha - najbardziej szkoda mi splashy ładowanych przy starcie (teraz drą się o wtyczkę moodin i default :P)
I za diabła nie wiem jak z poziomu usera np zmienić ekran logowania w KDE3 było opcja jako admin a tu nie widzę - ba zależy mi na czerwonawym panelu bo taki pasuje do grafiki tła a tu nie ma :(. No ale to bzdety są.

A i jeszcze jedno - jak tu zrobić ikonkę monitorującą połączenie/kartę sieciową?
bo ten aplecik od monitorowania sieci nie wykrywa karty. Oczywiście profil z KDE 3 nie był kasowany.

No tak i nie działa krusader. Ale mimo że 2.0.beta 2 się nie skompilowała to SVN z dzis i owszem :d teraz tylko połączyć go hasłami z portfela z KDE# i....
Ale koniec z walką KDE4 bo coś mi jedno forum umarło :D
Ostatnio zmieniony 2009-03-15, 20:03 przez darjerz, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan »

Jeżeli masz nvidie, to najnowsze stery są *37. Poza tym, daj nvidia-xconfig chyba, albo podczas instalacji niech Ci installer sterów skonfiguruje xorg.conf. U mnie KDE4 pływa wręcz. Jeżeli o splasha chodzi, to w KDE4 jest silnik KsplashX. Nie ma modina czy jak mu tam. Żeby natomiast zmienić KDMa, to odpal kdesu systemsettings i wtedy się uda. Ale najpierw musisz skopiować ten motyw do /usr/share/apps/kdm/themes czy gdzie tam masz KDE zainstalowane. KNemo jest już przeportowane dla KDE4. Sprawdź kde-apps.org.
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: darjerz »

Sheytan pisze: 1.Jeżeli masz nvidie, to najnowsze stery są *37.
2, Żeby natomiast zmienić KDMa, to odpal kdesu systemsettings
1 masz racje skompiluje nowe się zobaczy :dftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/180.37/NVIDIA-Linux-x86-180.37-pkg1.run
2. no to wiem tylko chodziło mi o brak tej funkcjonalności.
Im dalej w las tym bardziej mi się podobają te wodotryski :ok: - jak sie topto podopieszcza, wywali nieużytki po kde3 będzie fajnie. jedno mnie cieszy że nie używałem konquerora jako domyślnej przeglądarki na lapkach - nie ma problemu z synchronizacją profilu z moim stacjonarnym :mrgreen:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan »

Szczerze powiem, że jak zacząłem sam kompilować, okolice 4.1 alpha, to też mi się nie podobało. Ale śledząc postęp, tak dynamiczny, KDE4 jest po prostu cudowne. Jest też dużo rzeczy 'pod maską', które na prawdę są fascynujące.
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...
Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: darjerz »

O na nowych sterach całkiem całkiem z efektami (ale już tylko ciut wolniej niż kde3 + compiz i inne emeraldy :D )
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: Sheytan »

Mówiłem :D Więcej przyjemności z KDE4 życzę, a teraz idę w sensen :D
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...
Awatar użytkownika
mastertoy
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2007-12-01, 16:12
Lokalizacja: Black Mesa Research Facility

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: mastertoy »

topdolar pisze:renderowanie grafiki przez OpenGL strasznie zamula system, ja na swoim 1,8 turion + 1gb ram + gf 7300 jak odpalilem 4.0 chodzil ale jak cos wlaczylem np World of Warcraft to w grze mial po 5fpsow, a normalnie powinno byc 25-35 zaleznie od tego gdzie jestem, no ale zawsze to OpenGL mozna wylaczyc :D
Podczs renderingu miałeś włączone jakieś aplety (użycie procesora itp)? Jeśli tak, to prawdopodobnie właśnie plasmoidy spowodowały spadek FPSów.
Slackware Current
Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: ethnoe »

mastertoy pisze:Podczs renderingu miałeś włączone jakieś aplety (użycie procesora itp)? Jeśli tak, to prawdopodobnie właśnie plasmoidy spowodowały spadek FPSów.
Nieprawda. Po prostu efekty desktopowe strasznie zżerają fpsy. Dopóki nie wyłączyłem efektów nie dało się grać w HL2 (to samo by było zapewne przy używaniu np. compiza). Plasmidów z zasady nie używam, wolę czysty pulpit.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"
Awatar użytkownika
mastertoy
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2007-12-01, 16:12
Lokalizacja: Black Mesa Research Facility

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: mastertoy »

Napisałem to, co zauważyłem u siebie. Po usunięciu lub zmianie częstotliwości odświeżania apletów na kilkadziesiąt sekund problem zniknął - ilość klatek na sekundę taka sama jak na KDE3 lub Fluxboxie, bez efektów lub z.
Slackware Current
Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: tomi_81 »

własnie mam current i jest dużo nowości co do kde4 jest brzydkie ochydne i nie do przyjęcia dla normalnego usera!
i tak życie nami miota
wracam na slackware
Awatar użytkownika
VoyciecH
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 2007-03-14, 15:20
Lokalizacja: Nysa (Śląski Rzym)
Kontakt:

Re: ChangeLog i KDE4 w Slackware

Post autor: VoyciecH »

Wg mnie KDE 4 nie jest jeszcze tak stabilne, konfigurowalne i przejrzyste, jak przystoi linuksowemu programowi, ale jego rozwój idzie w dobrym kierunku (tylko trochę za wolno). Zbyt duże skupienie jest na nowych funkcjach, a zbyt małe na poprawie stabilności. Z tego powodu przypomina windowsowe sp1. Ale warto je używać na domowym "komputrze", bo w końcu ktoś musi wychwytywać błędy, przekazywać je, żeby mogły zostać poprawione. To samo tyczy się przejrzystości oraz poprawy funkcjonalności.

Mnie osobiście KDE 4 podoba się bardzo i jest o niebo szybsze oraz mniej wymagające (procesor i RAM) od windowsowych odpowiedników.

P. S. tomi_81: czy ktoś kto ma Slackware jest "normalnym" userem? Jeśli miałeś na myśli "typowy" to raczej miałeś na myśli usera od windy :D, natomiast z filozoficznego punktu widzenia każdy z nas jest ciut nienormalny :D :D :D (te odchylenia od normy sprawiają, że świat jest tak różnorodny i ciekawy :) )
"To, co dla jednego jest chlebem powszednim, dla innych może być olśniewającym objawieniem." (autor mi nieznany)
Inni wiedzą o Tobie więcej niż Ci się wydaje, ale mniej niż im się wydaje.
----------------
Moja stronka: http://linux.media-soft.pl/
ODPOWIEDZ