Distro na bazie Slackware na desktop.

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: przemo_slack » 2009-07-25, 18:04

Co sądzicie o stworzeniu prostej dystrybucji na bazie Slackware na desktopy,dla ludzi chcących się przenieść z Windowsa?Wiele osób napisze pewno o Ubuntu.Często jest to tylko zniechęcenie do Linuksa ze względu na ilość problemów z tym systemem i niestabilność wynikająca z wydawanie nowej wersji co pół roku.
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: maho » 2009-07-25, 18:24

Hm, czyli nowy manager pakietow z zaleznosciami by sie przydal, jakies czeste aktualizacje, latwa konfiguracja, czyzby przypominalo Archa? :-)

przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: przemo_slack » 2009-07-25, 18:32

Slackwarowi brakuje porządnego managera pakietów i aktualizacji.Aktualizacja powinna się robić ,ale nie tak jak w Ubuntu ,że po aktualizacji potrafi się cały system wysypać.
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: maho » 2009-07-25, 18:33

to moze debian? ;-)

przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: przemo_slack » 2009-07-25, 18:37

Debiana ,nie skonfiguruje użytkownik bez korzystania z konsoli.
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: Zielony » 2009-07-25, 20:44

Nie rozumiem tego, że brakuje aktualizacji. Jest takie coś jak Current. A w gałęziach stabilnych też są aktualizacje nie znoszące zwłoki.

A menedżer pakietów to i owszem... By się przydał. Jak ktoś by chciał ze mną w Perlu napisać, to byłoby fajnie. ;-)
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: topdolar » 2009-07-25, 21:36

a mi sie podoba to ze nie ma menadzera, ktrory przy okazji pakuje dwie tony zaleznosci bo ktos kto zrobil paczke sobie uwidzial ze dla niego bedzie tak wygodnie... do instalacji pakietow mi przypadk do gustu swaret(szkoda ze juz nie rozwijany) wrzucilem 3 repozytoria i co chcialem bylo, co nie bylo slack.build i wszystko bylo proste, bawilem sie debianem i ubuntu ale tam nie dalo sie nic zrobic... chcialem wywalic CUPSa bo nie mam drukarki w domu to przy okazji chcial wywalic firefoxa O_o gdzie tu logika

Sajmon
Moderator
Posty: 1135
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: Sajmon » 2009-07-27, 08:59

Na przyszłość użyj może dodatkowo --ignore-depends
przemo_slack pisze:Co sądzicie o stworzeniu prostej dystrybucji na bazie Slackware na desktopy
Kto się będzie tym opiekował ?
3 kernele to za dużo, sam generic wystarczy.
i486 ? Nie na swoim amd64 chcę co najmniej pod i686/pentium4 mieć.
Kto się zajmie kernelem?
Kto wrzuci brakujących zależności do KDE4 (kpackage nie działa bo brak smarta, ten wymaga rpm-python którego z kolei brak u nas w repo)
Wolałbym (prawie już miałem, projekt leży w na razie na półce ) na rpm'ach niż installpkg/pkgtools.
Potrzebnych jest przynajmniej 6/7 ludzi z głową którzy będą aktywnie o to dbać, jest ktoś chętny ?
Ma być desktop/lekki dla innych ? Ok, kto zobi konfigurator al'a Yast lub coś podobnego co ma Mandriva ?
Robimy dla nas Polaków czy dla świata, Jeśli dla nas to lecą wszystkie zagraniczne man'y, locale, itp. Ktoś chętny ?
Oprócz tego chcę wszytko mieć repo, to co jest tabu w Slackware (nvidia,w32codecs,GNOME, itp)

Jeśli chcecie/chcemy takie coś, to proponuje przyjrzeć się PLD jak to tam funkcjonuje
Ostatnio zmieniony 2009-07-27, 09:07 przez Sajmon, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: roverek » 2009-07-27, 21:23

A ja proponuje dać sobie spokój z tworzeniem kolejnej dystrybucji. Lepiej przyłączyć się do KateOS'a albo do projektów typu scxd.info. Bo tam podstawowy grunt już jest, wystarczy tylko dać coś od siebie a wszyscy na tym zyskamy.
Ostatnio zmieniony 2009-07-27, 21:24 przez roverek, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: mina86 » 2009-07-28, 06:56

Sajmon pisze:Potrzebnych jest przynajmniej 6/7 ludzi z głową
Sześć siódmych człowieka to niewiele...
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Zielony
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 2005-03-17, 18:22
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Distro na bazie Slackware na desktop.

Post autor: Zielony » 2009-07-29, 21:04

mina86 pisze:Sajmon napisał/a:
Potrzebnych jest przynajmniej 6/7 ludzi z głową

Sześć siódmych człowieka to niewiele...
No ale 6/7 + głowa = cały człowiek.
Żyję - nie każdemu się zdarza - a we krwi mam chlorofil.
[url=http://scxd.info/][img]http://scxd.info/pub/scxdbar/scxd-bar.png[/img][/url]
[b]Registered User #448882[/b]
[img]http://scxd.info/say/img.php[/img]

ODPOWIEDZ