(S)tęskniony...

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
kroqus
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2009-04-22, 15:14

(S)tęskniony...

Post autor: kroqus » 2009-08-02, 13:09

witam serdecznie wszystkich sub-geniuszy...dawno mnie nie było i cholernie się stęskniłem za wami, naprawdę...nie, nie mam żadnego problemu etc. po prostu tęsknię za slackware bo jakiś miesiąc, dwa temu komputer odmówił mi posłuszeństwa tzn. przy odpalaniu gaśnie monitor i nic się nie dzieje. staram się dojść do sedna problemu, ale sami wiecie jak jest. czekam także na powrót siostry w celu przekonania ją na instalację na laptopie chociaż zena ;-) chciałem się jedynie podzielić z wami w chwilach rozpaczy...pozdrawiam serdecznie, cześć

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: (S)tęskniony...

Post autor: dienet » 2009-08-02, 15:02

Zainstaluj Linuksa na jakis urzadzeniu np na tosterze ;]
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

chimi
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 2005-05-01, 15:49

Re: (S)tęskniony...

Post autor: chimi » 2009-08-02, 16:31

kroqus pisze:przy odpalaniu gaśnie monitor i nic się nie dzieje
Zasilacz?

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: (S)tęskniony...

Post autor: bojleros » 2009-08-03, 08:27

Załatw sobie woltomierz, podłącz sobie go do komputera i obserwuj co się dzieje z napięciami w chwilach zwiech. W stanie statycznym napięcia powinny trzymać się z tolerancją +/- 10-15% od nominalnych. Sprawdź sobie wszystkie napięcia!

dienet, tam chyba było NetBSD o ile dobrze pamiętam. Poza tym nie wyobrażam sobie trochę robienia grzanek przez ssh ... ;)
Ostatnio zmieniony 2009-08-03, 08:30 przez bojleros, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: (S)tęskniony...

Post autor: dienet » 2009-08-03, 09:27

A czemu zakladacie ze on ma monit wpiety do zasilacza z kompa? Moze to wina karty graficznej.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
kroqus
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2009-04-22, 15:14

Re: (S)tęskniony...

Post autor: kroqus » 2009-08-03, 11:03

@ dienet myślę podobnie jeśli chodzi o kartę. no nic zobaczymy...z tostera prawie wcale nie korzystam, więc może odkurzacz? cholera sam już nie wiem...
@chimi o zasilaczu nie pomyślałem...czyli kupić nowy bądź zabrać komuś na chwilę i sprawdzić?
Ostatnio zmieniony 2009-08-03, 11:04 przez kroqus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SaraniS
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2005-08-10, 08:22
Lokalizacja: Olesno Slaskie
Kontakt:

Re: (S)tęskniony...

Post autor: SaraniS » 2009-08-06, 11:36

Ja od tostera czy odkurzacza (brak im wyświetlaczy, nędzny input) preferowałbym instalację linuksa w telewizorze/ dvd/ tunerze sat :]
kroqus pisze:przy odpalaniu gaśnie monitor i nic się nie dzieje
Żadnych pisków z płyty głównej? Gaśnie tylko monitor, czy cały komp (napędy, mobo, etc)?
Wstępnie też obstawiałbym zasilacz - albo jakieś zwarcie w sprzęcie, które powoduje odcięcie napięcia.
Toshiba Satellite L40-14B: Cel530 1.73GHz/ 2GiB RAM/ 320GiB HDD Slackware 14.0 Linux 3.2.29, KDE 4.8.5, Opera 12, Skype 4.2, XMMS/ amarok/ MPlayer
RLU #398894

largo3
Moderator
Posty: 1294
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: (S)tęskniony...

Post autor: largo3 » 2009-08-06, 12:17

SaraniS pisze:Ja od tostera czy odkurzacza (brak im wyświetlaczy, nędzny input) preferowałbym instalację linuksa w telewizorze/ dvd/ tunerze sat
To bierz satelitę do TP. Na ich dekoderze jest Linux.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
kroqus
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2009-04-22, 15:14

Re: (S)tęskniony...

Post autor: kroqus » 2009-09-06, 23:15

udało się! postanowiłem dzisiaj spróbować odpalić komputer i załapał, ale z jakimś błędem na początku, niedługo go opiszę....ale mam Slacka, Jezu jak się cieszę! napiszcie mi jeszcze jaka była komenda do upgrade'u? w końcu jest już 13.

już nie muszę instalować na tosterze - on służy do czegoś zupełnie innego.

pozdrawiam.

ODPOWIEDZ