Wyprane baterie i akumulatorki - będą działać?
Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy
Wyprane baterie i akumulatorki - będą działać?
Mam mały problem. Zostawiłem w spodniach baterię i 2 akumulatorki. Spodnie poszły do prania, no i matka je wyprała. Czy moje baterie i akumulatorki są nadal do użycia? Czy może w trakcie ich używania mogą wyciec, lub coś ?
"Wiedza uczy pokory, niewiedza pychy"
Re: Wyprane baterie i akumulatorki - będą działać?
takie pytanie to raczej na elektrodę albo irca 

Re: Wyprane baterie i akumulatorki - będą działać?
Zmierz na nich napięcie, jeśli spadło poniżej progowego to baterie do utylizacji, a z aku raczej wiele nie odzyskasz, więc również utylizacja.
Jeśli nie spadło poniżej progowego, to jest szansa. Aku nie powinny pociec, zaś baterie mogą pocieknąć tak czy inaczej, kwestia długości życia i warunków. Kilka godzin w pralce nie powinno (o ile mechanicznie do dostały - np. poprzez uderzenia) mocno wpłynąć na tą żywotność, szybko wysuszone nie powinny korodować nadzwyczajnie, gotowane też pewnie nie były (wysoka temp nie sprzyja) więc wszystko powinno wyjaśnić zmierzenia napięć na nich. Napięcia progowe to w zależności od technologii wykonania 0.9-1V na ogniwo (o ile mówimy o AA/AAA).
Inna sprawa, że pewnie się znacznie rozładowały i niewiele zostało energii więc baterie tak czy inaczej sobie daruj.
Jeśli nie spadło poniżej progowego, to jest szansa. Aku nie powinny pociec, zaś baterie mogą pocieknąć tak czy inaczej, kwestia długości życia i warunków. Kilka godzin w pralce nie powinno (o ile mechanicznie do dostały - np. poprzez uderzenia) mocno wpłynąć na tą żywotność, szybko wysuszone nie powinny korodować nadzwyczajnie, gotowane też pewnie nie były (wysoka temp nie sprzyja) więc wszystko powinno wyjaśnić zmierzenia napięć na nich. Napięcia progowe to w zależności od technologii wykonania 0.9-1V na ogniwo (o ile mówimy o AA/AAA).
Inna sprawa, że pewnie się znacznie rozładowały i niewiele zostało energii więc baterie tak czy inaczej sobie daruj.