[Rozw.] Jaki router?

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

[Rozw.] Jaki router?

Post autor: addos »

Mam prośbę o pomoc przy wskazaniu czego mam szukać bo nie do końca orientuję się w temacie sieci Wi-Fi.

Przeniosłem się do nowego miejsca i mój router nie nadaje się do użytku... ale może po kolei:
1. Mam router ASUS WL-520GC - internet "wchodzi" przez gniazdo RJ45 a "wychodzi" na 4xRJ45 oraz dodatkowo jako Wi-Fi po mieszkaniu.
2. W nowym mieszkanu dochodzi do mnie sygnał Wi-Fi z innego routera, który znajduje się piętro wyżej. Doprowadzenie kabla do mnie odpada.
3. Omijam z daleka adaptery Wi-Fi bo chcę mieć jak najmniej sterowników i kłopotów z nimi.
4. Planuję zakup routera, który oprócz tego co ma mój aktualny (ASUS WL-520GC) miałby dodatkowo (po przełączeniu) możliwość odbierać sygnał Wi-Fi a wypuścić to na 4xRJ45 oraz (ewentualnie ale niekoniecznie) Wi-Fi po mieszkaniu.

Dzwoniłem na infolinię ASUS'a i doradzono mi zakup routera, który ma funkcję "repeater" czyli np. ASUS RT-N13U
np. http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=O8 ... templete=2
np. http://www.komputronik.pl/index.php/sea ... ategory/1/

Poczytałem trochę na temat tego trybu "repeater" tutaj: http://www.dipol.com.pl/tryby_pracy_acc ... bib505.htm ale pod koniec lektury pogubiłem się w tym wszystkim.

Czy jest to gdzieś dokładniej wyjaśnione?
Nie wiem... albo ja jestem nie bardzo... albo ten opis jest zagmatwany.
Dlaczego doradzono mi "repeater" zamiast "Access Point Client"?


Cała ścieżka sygnału:

NETIA ---> Router Linksys WAG54G2 ---> ........ sygnał Wi-Fi ........... ---> <mój nowy router/APC> ---> <RJ45 + ew. Wi-Fi>

Chwilowo mam do testów Access Point i działa to w trybie "Access Point Client" i jestem widoczny bezpośrednio w sieci a DHCP działa z Linksysa i ma wpływ na mnie. Chciałbym żeby DHCP działało bezpośrednio na moim nowym routerze bo wtedy jestem odseparowany i sam decyduję i zarządzam.

Trochę namieszałem ale może ktoś to zrozumie. Jeżeli znajdzie się ktoś taki to niech mnie oświeci i podpowie czego ja dokładnie potrzebuję?
Zaznaczam, że nie zależy mi na szukaniu jak najtańszego routera. Jeżeli mam dopłacić i będzie z tego pożytek to nie widzę przeszkód. Wolę mieć stabilne urządzenie niż zabawa w resety co kilka(naście) dni.

Dodatkowo miło by było, gdyby ten nowy nabytek miał 1 lub 2 porty USB oraz klienta sieci BitTorrent czyli takie coś co jest w opisie w/w routera ASUS: "Pobieranie plików przy użyciu protokołów HTTP, FTP, BT (BitTorrent) z Internetu może się odbywać automatycznie. Możesz pobierać pliki nawet po wyłączeniu komputera PC."

Gdyby ekstra funkcje można było uzyskać wgrywając Tomato czy inne jemu podobne to też by było miło :P

Doradźcie proszę, czego szukać? Ewentualnie gdzie znajdę to wszystko ładnie wytłumaczone?
Aha... wybór zawężam raczej do ASUSA i Linksysa aczkolwiek wysłucham innych argumentów :)
Ostatnio zmieniony 2011-03-15, 09:29 przez addos, łącznie zmieniany 1 raz.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Jaki router?

Post autor: Pajaczek »

Przeniosłem się do nowego miejsca i mój router nie nadaje się do użytku...
Skąd taki wniosek??

I co ten cały temat ma wspólnego z Linuksem (poza wzmiankowanym tomato), a zwłaszcza ze Slackiem?

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Jaki router?

Post autor: Outlaw »

Proste z linksysa odbierasz sygnał routerem z trybem WISP, czyli mającym możliwość ustawienia WAN od strony wifi. do niego po kablu podłączasz swój obecny, który będzie rozsyłał sygnał wifi po Twoim mieszkaniu i to wszystko.

Jako router wisp polecam: http://wisp.pl/index.php?p156,cc-c-wa-2204b
+mały
+sprawdzony

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Jaki router?

Post autor: michas100 »

Dodatkowo niech Twoja sieć będzie w innej "adresacji logicznej".
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Jaki router?

Post autor: Pajaczek »

addos, chyba przesadziłem, w końcu Hyde Park... sorki, ale byłem wówczas trochę podminowany. Zerknąłem pobieżnie na nicka i rzuciła mi się w oczy tylko 1, co odruchowo wziąłem za 1 post na koncie -> konto założone na przypał na forum komputerowym ;)

Powtarzam, skąd ten wniosek że Twój router nie nadaje się do tego. Twierdzisz że nie ma trybu APC? Skoro godzisz się z rezygnacją z lokalnej sieci WiFI.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Jaki router?

Post autor: Outlaw »

Dodatkowo niech Twoja sieć będzie w innej "adresacji logicznej".

To załatwi router z WISP, tylko konfigurujący musi pamiętać aby oby dwie sieci nie pokrywały się.

addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: Jaki router?

Post autor: addos »

@Pajaczek
OK... przyjąłem :)
Powtarzam, skąd ten wniosek że Twój router nie nadaje się do tego. Twierdzisz że nie ma trybu APC? Skoro godzisz się z rezygnacją z lokalnej sieci WiFI.
Chodzi o to, że ten router nie ma trybu Access Point Client tylko sam Access Point. Natomiast Tryb WDS nie współdziała na tym modelu z innymi routerami niż ASUS. A nawet jeśli już zadziała to znikają zabezpieczenia WEP/WPA/WPA2 a bez WPA2 nie ruszę.


--
Pozostałym osobom dziękuję za informacje. Teraz muszę się wczytać w różne urządzenia bo co chwilę zmieniają mi się wymagania lub odpadają wcześniejsze wymogi... więc walczę dalej.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Jaki router?

Post autor: Pajaczek »

A próbowałeś upgrade firmware? Być może ten tryb występuje w nowszym.

Awatar użytkownika
SaraniS
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2005-08-10, 08:22
Lokalizacja: Olesno Slaskie
Kontakt:

Re: Jaki router?

Post autor: SaraniS »

Witam
Może nie podam konkretnych sprzętów, ale czemu by nie mogło być tak:
[Jakiś (dowolny) AP Client ustawiony przezroczyście - LAN] -> [WAN - Twój ASUS (NAT jak miałeś dawniej - 4x LAN + WLAN]
Na swoim ASUSie ustawiasz sobie NAT, swoje DHCP, a port WAN konfigurujesz do współpracy z siecią sąsiada z góry - poprzez APC. I powinien tu podejść dowolny apek, bo w końcu Twój router komunikuje się z nim po normalnej warstwie ethernetowej. W tym momencie nie potrzebujesz WISPa w routerze. W naszej "MAN" (Miejska Area Network, hehe, nie wiem kto to wymyślił) nie takie karkołomne konstrukcje działają ;) Sam w sumie miałem coś podobnego zanim mi do domu kabel położyli, tylko że APC przekazywał sygnał dla wszystkich mieszkańców (IP operatora, po jednym na mieszkanie + blokada MAC) - zaś ja w domu miałem swój router (to co od operatora ustawione na WAN) :)
Pozdrawiam
Toshiba Satellite L40-14B: Cel530 1.73GHz/ 2GiB RAM/ 320GiB HDD Slackware 14.0 Linux 3.2.29, KDE 4.8.5, Opera 12, Skype 4.2, XMMS/ amarok/ MPlayer
RLU #398894

addos
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2007-09-17, 13:50

Re: Jaki router?

Post autor: addos »

@Pajaczek
Nowy firmware.... dobra myśl.
Dzięki temu zainteresowałem się czymś takim jak DD-WRT oraz Tomato.
Okazało się, że jakieś DD-WRT micro można by było wgrać na ten router ale jakieś karkołomne zabiegi... więc sobie odpuściłem.

@SaraniS
Stawiać kilka urządzeń? Zastanawiałem się na tym bo miałem taki łańcuszek gdy korzystałem z UPC ale zawsze to więcej elementów do awarii.

Dwa tygodnie non stop czytałem o różnych routerach i ich możliwościach oraz alternatywnych oprogramowaniach.
Przemyślałem całość tematu i zrobiłem tak: router sprzedałem i dołożyłem trochę kasy na: ASUS RT-N16
Wgrałem alternatywne oprogramowanie: tomato-K26USB-1.28.9054RAF-EN-MIPSR2-beta-042-Ext-BT

Jestem bardzo zadowolony z wyboru: WiFi full "n", LAN 1 GB, 2xUSB 2.0 na dyski czy pendrive'y lub drukarki, 3 odkręcane anteny, CPU 480 / 533, RAM 128 MB, flash 32 MB oraz możliwość wgrania DD-WRT oraz Tomato. Można też ściągać z torrentów / ftp / http na dysk zew lub pendrive pp wyłączeniu komputera - fajna sprawa :)

Po wgraniu Tomato szczęka opada ile opcji i możliwości... wszystko co sobie można wymarzyć i jeszcze więcej... pełna kontrola nad całością.

Ogólnie sprzęt polecam bo warty swojej ceny, chociaż nie jest tani.


Dziękuję wszystkim za pomocne informacje i naprowadzenie mnie na kilka kwestii, o których nie miałem pojęcia.
Temat do zamknięcia.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Jaki router?

Post autor: Pajaczek »

naszej "MAN" (Miejska Area Network, hehe, nie wiem kto to wymyślił)
Metropolitan Area Network jak już.

GoGi
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2011-06-12, 01:45

Re: [Rozw.] Jaki router?

Post autor: GoGi »

Przepraszam za necroposting, ale jak ktoś tu trafi - znajdzie, mam nadzieje, interesujący odnośnik.

BitTorrent, serwer FTP, Tomato na routerze? Da się zrobić, i to nawet niedrogo :mrgreen:

Zapraszam na zestawienie routerów kompatybilnych z tomato - od A do Z. Screeny, dane techniczne, wykresy, wady/zalety. Posortowane od najtańszego do najdroższego (niekoniecznie najlepszego).

http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... post_84928

Pozdrawiam, GoGi

ODPOWIEDZ