A8 X4 3870 czy i3 2100

Wszystko o czym chcecie dyskutować a tyczy się choć trochę Slackware Linux i nie tylko!

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

pejter
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 2005-09-21, 23:47

A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: pejter » 2012-03-10, 02:09

Hi,

Pora zrobić przemeblowanie, potrzeb nie mam jakiś tam super więc coś z tańszych mi wystarczy, zastanawiam się nad AMD A8 X4 3870 i Intel i3 2100, niby podobno te 3870 jest lepsze, ale ja troche do amd jak do jeża, kiedyś zawsze mi coś nie wychodziło z nim, ma mi to chodzić na linuksie i w porywach na xp. Co radzicie? Akurat te 3870 wzięło sie z stąd że najpierw patrzyłem na i3 a potem coś z amd +- w tej samej cenie.

Pozdr

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: dienet » 2012-03-10, 14:58

Ja wątpię, że Twój wybór wpłynie jakkolwiek na system czy to Linux czy to Windows. Wybór jednak może mieć implikacje sprzętowe. Ja bym tam brał intela, ale tylko ze względu na sprzęt (chodzi o to, żeby mieć później możliwość zostać z intelem - chyba że te procki mają ten sam "socket").
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: Pajaczek » 2012-03-10, 17:52

No co Ty... nawet zbliżonego socketu to AMD i Intel od dawna nie ma ;)

To ma być desktop, ostatnio pilnie się przyglądałem buldozerom, zwłaszcza 8120, ma chyba najlepszy stosunek wydajność/cena, ale to trochę powyżej półki cenowej 2 powyższych.

pejter
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 2005-09-21, 23:47

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: pejter » 2012-03-11, 00:18

To będzie raczej tak że jeśli się nie zepsuje to będzie w tej konfiguracji stało jakieś 10 lat ;-) bo to tylko do netu i filmów, więc stopka raczej nie robi różnicy.
Chodziło mi raczej o to czy sterownikowo będzie wszystko działało, zwłaszcza te wbudowane grafiki, albo coś w stylu "tego nie bo to sie wszystkim psuje" ;-) poprostu ostatnio jestem kompletnie nie w temacie, zwłaszcza sprzętowo.

Awatar użytkownika
Evilus
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2011-05-09, 20:21
Lokalizacja: Iłowa k. Żagania
Kontakt:

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: Evilus » 2012-03-11, 12:45

Mój kumpel ma AMD X6 FX-6100 od niedawna i polecam. Nawet niezla wydajnosc. Ale jak jestes przyzwyczajony do Intela to bierz go. O ile wiem Intel w pracach biurowych lepiej sie sprawdza od AMD, a AMD jest dla tych co graja lub robia grafiki 3d ;)
Ostatnio zmieniony 2013-10-16, 12:14 przez Evilus, łącznie zmieniany 1 raz.
"People disagree with me. I just ignore them." – Linus Torvalds

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: dienet » 2012-03-11, 20:45

pejter pisze:Chodziło mi raczej o to czy sterownikowo będzie wszystko działało, zwłaszcza te wbudowane grafiki, albo coś w stylu "tego nie bo to sie wszystkim psuje" ;-) poprostu ostatnio jestem kompletnie nie w temacie, zwłaszcza sprzętowo.
A podałeś płyty główne, które będziesz miał? Czy w tytule masz tylko oznaczenia procesorów?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

pejter
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 2005-09-21, 23:47

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: pejter » 2012-03-25, 01:23

Powoli mi to idzie.

Z płytami chyba sobie poradzę, zastanawiałem się czy nie ma między procesorami jakiejś aż porażającej różnicy w wydajności, no i ta grafika wbudowana w proc, amd widziałem tylko "z daleka i przez szybę" więc się trochę boję. Problem w tym że komp będzie w takim miejscu że przez +-10 lat nic się w nim nie zmieni. tak jak w jego poprzedniku zresztą :wesoly:

Ale naszło mnie takie pytanie, amd jest niby 8 rdzeniowy, i3 2 rdzeniowy, to ma być tylko do netu i filmów prawdę mówiąc, czy tą wielordzeniowość A8 się wykorzysta? może przy takich zastosowaniach nie, i okaże się że i3 ma rdzeni mniej ale mocniejszych więc był by lepszy mimo ze trochę słabszy.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: Pajaczek » 2012-03-25, 14:29

i3 ma co prawda tylko 2 rdzenie, ale z HT, czyli mamy 4 wątki.

Karta graficzna, jak karta graficzna... to jest osobny układ, tyle że zamknięty w jednej obudowie z uP. Jeżeli mostek to obsługuje to i sterowniki powinny się znaleźć.

0k0baka
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2012-02-07, 21:29

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: 0k0baka » 2012-04-03, 23:38

Radził bym brać tego i3 pod LGA 1155 bo będzie współgrało z LGA 2011 czyli kolejną generacja procesorów Intel, ale za 10 lat to już będą, to ja już będę stary :)
Z płytami nie jest tak łatwo, większość ma teraz UEFI.

pejter
Użytkownik
Posty: 274
Rejestracja: 2005-09-21, 23:47

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: pejter » 2012-04-04, 16:13

A co z tym UEFI?
Juz zamówwiłem, płyta ma coś w stylu ami efi bios, bios supported

0k0baka
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2012-02-07, 21:29

Re: A8 X4 3870 czy i3 2100

Post autor: 0k0baka » 2012-04-05, 11:35

A nic, jednym przeszkadza, np. mi a innym nie.

UEFI to Unified EFI - coś poprawili ustanowili jakiś standard EFI. Czytałem o tym UEFI, nie podobało mi się, wybrałem płytę z biosem.

BIOS => OS
BIOS => UEFI => INTERNET => OS (niby UEFI jest zamiennikiem biosu ale coś tam mi się zdaje, że bios startuje jednak UEFI - nie jestem pewien)

Czyli zanim tobie uruchomi się system, wcześniej jest uruchamiany "podsystem", w UEFI zaimplementowali protokół sieciowy, na szczęście chyba jeszcze im to nie działa. Poza tym głośno było i jest o UEFI z secure boot, który wymusza od producentów płyt na umieszczenie kluczy na płycie (TPM http://pl.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module) . Całość na moje została stworzona na potrzeby technologi VT-d intela, która nie jest głupia - jednak wymaga współpracy - producenta procesora, płyty oraz systemu, co jest w praktyce niemożliwe/trudne jednak pozwala na pełną "bezpieczną" wirtualizację.

Czyli nie miał byś możliwości uruchomienia własnego kernella/sterownika, ponieważ nie było by do niego odpowiedniego klucza, producenci płyt mają dać możliwość wyłączenia tego zarządzania kluczami - ale czy tak się stało niestety nie wiem. Jedno co zapamiętałem to to, że nie mają narazie nic dopięte na ostatni guzika a producenci nie udzielają informacji. Czyli jest to technologia, ale le tylko dla wytrwałych i magików czytających specyfikacje i fora, lub podjęcie ryzyka i korzystanie z systemu na pełnej wirtualizacji co utrudnia panowanie nad zasobami systemu.

Ostatnio pojawił się taki film: http://www.youtube.com/watch?v=V2aq5M3Q76U

Sam temat jest długi polecam lepiej poczytać o LinuxBIOS = Coreboot, niestety nie wszystkie płyty obsłuży.

Trochę chaotycznie, ale napisałem co wiedziałem ...
... poprawiłem kilka szczegółów.

ODPOWIEDZ